Alderstrøst
in

Gårdhaverne vises frem på søndag

GRØN INSPIRATION: I København har de færreste beboere egen have, men folk med grønne fingre og med sans for indrette sig udendørs med planter, blomster, stier, borde, bænke, legehuse, sandkasser og borde har alligevel mange muligheder for at føre disse intentioner ud i livet.

I gamle dage bestod baggårdene typisk af lokum, tørresnore, opbevaringsrum og asfalt. Gennem de seneste 50 år er flere og flere baggårde blevet til haver og i mange tilfælde er de også blevet større, når flere boligforeninger er gået sammen om fælles gårdhaver.

Derfor finder man i dag grønne, fælles gårde fyldt med liv, legepladser og natur bag husfacaderne.

Københavns Kommune har siden 1960’erne anlagt næsten 500 grønne gårdhaver, som gør en verden til forskel for beboerne.

På Gårdhavernes Dag 6. maj åbnes der for adgang til udvalgte gårde, som blandt andet skal inspirere andre.

Normalt lukket land

Det er normalt lukket land for andre end beboerne og deres gæster at opleve gårdhaverne, men på søndag 6. maj klokken 11-16 er der åbent hus – eller rettere åben have – flere udvalgte steder på Indre Nørrebro og i Sundby søndag 6. maj fra klokken 11-16. Her vil en række gårde åbne for portene, så nysgerrige kan se de spændende løsninger, der igennem tiden er blevet etableret bag byens facader. Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) håber, at Gårdhavernes Dag kan åbne øjnene hos københavnerne for, hvad der faktisk kan lade sig gøre:

»København har mange dejlige grønne oaser bag facaderne, og de er med til at styrke københavnernes sundhed, livskvalitet og fællesskab. Derfor håber jeg også, at Gårdhavernes Dag kan tjene som inspiration for de københavnere, som kun har adgang til baggårde, som måske enten er små, domineret af asfalt eller er i forfald,« siger Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse.

I Sundby byder arrangementet på blandt andet loppemarked og plantedag, og det er også muligt at få en guidet rundtur med byens stadsarkitekt samt ansatte fra Københavns gårdhaver.

For børnene er der både sjove legepladser, quiz med præmier og mulighed for at plante og så i potter af avispapir. Mødestedet er Augustagade 3.

På Nørrebro er mødestedet ved pavillonen i Stengadeparken. Her vil blandt andet gartnere og gårdmænd stå for de guidede rundture, og her kan børnene gå på jagt efter insekter med en biolog, lave solsikkespirepotter og lege på parkens store legeplads.

Voksne kan lære om affaldssortering, smage på forskellige myntesorter og høre om halmballehaven.

Arrangementerne er gratis og for alle. thof

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Simon Reenberg

Written by Simon Reenberg

Journalist på Nørrebro Nordvest Bladet. Jeg brænder særligt for den gode nyhedshistorie, og jeg forsøger også at starte nogle konstruktive debatter mellem borgerne, som forhåbentlig kan være med til at udvikle vores bydele. Følg Nørrebro Nordvest Bladet på Facebook, hvis du vil deltage.

Mor og fars bedste guide

Urban 13 skal skabe liv under Bispeengbuen