Falkebænkene findes på Sankt Thomas Plads.
in

Fine falkebænke

Falkebænkene omkring Sankt Thomas Plads er tegnet af arkitekt Alfred Kock-Clausen og opsat i 1927.

Politisk og historisk forfatter Nikolaj Bøgh sætter hver uge fokus på det historiske Frederiksberg.

 

I forbindelse med den store renovering af Frederiksberg Allé og genplantning af alléens lindetræer, der fandt sted i midten af 1920’erne, forærede Foreningens til Hovedstadens Forskønnelse i 1927 kommunen ti meget smukke bænke til opstilling på Sankt Thomas Plads.

Bænkene, som blev tegnet af arkitekt Alfred Kock-Clausen, er helt specielle, fordi de er særligt udformede til Frederiksberg og netop lavet til at stå på dette sted, hvor de har stået symmetrisk placeret hele vejen rundt på pladsen. Fem på den ene halvdel og fem på den anden.

Muligvis var arkitekten inspireret af G.F. Hetschs ældre bænke på Kongens Nytorv, som de i størrelse og udformning minder en hel del om.

Men det, der særligt kendetegner de frederiksbergske bænke er, at Kock-Clausen anvendte falkene fra Frederiksbergs byvåben til støtte under armlænene, hvilket gav dem navnet falkebænkene i daglig tale.

Oprindeligt stod de alle med bænkbrædder i persisk bjergrød og grafitgrå støbejernsdele, sådan som man nu kan se det på et enkelt eksemplar, der for få år siden er blevet restaureret tilbage til den oprindelige udformning, og i dag står opstillet i foyeren ved rådhusets hovedindgang.

De tilbageblevne bænke på Sankt Thomas Plads står i dag overmalede med Frederiksberggrøn både på brædder og støbejern, og det klæder dem meget dårligt.

Navnlig støbejernsdelene fungerer den grønne farve meget dårligt til, og i det hele taget trænger samtlige bænke til en kærlig hånd efter at mere end 90 års slid. Vejr og vind har lavet mange småskader på dem og forstyrret indtrykket af deres elegante udformning.

Forhåbentlig vil det inden for overskuelig tid lykkes at give også disse fine bænke den opgradering, de fortjener.

På samme måde som det er sket med andet af Frederiksbergs meget smukke, ældre byinventar inden for de seneste år.

 

 

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Planlægning i god tid sikre bedre familieferie

FA 2000 i nedrykningsfare