Jeppe Heins kæmpespejle er i højpoleret stål. De er 1
in

Jeppes underjordiske univers

Lokalavisen møder Jeppe Hein i Cisternerne, hvor han åbner udstillingen ‘In is the only way out’, en kæmpe installation, der fylder det tidligere vandreservoir i Søndermarken.

Af Nanna Boye.

nanna@lokalavisen-frb.dk.

 

Kunstneren Jeppe Hein er taget fra sit hjem i Berlin til Søndermarken for at åbne sin udstilling ‘In is the only way out’.

Jeppe Hein lader rummene i Cisternerne træde tydeligt frem, og installationen indgår i et fint samspil med det tidligere vandreservoir. ’In is the only way out’ består af tre rum, der har forskellige udtryk, der kredser over temaerne mørke, opklaring og lys.

Når man kommer ned i dybet er her fugtigt, vandpytter ses hist og her.

Her er mørkt, lige indtil man nærmer sig den første installation og mærker gasflammens kraft, der øges, jo mere man nærmer sig.

Flammens spejling kastes modsat i rummet og her oplyses en kæmpe gongong. Når man slår på den, giver den en varm dyb tone, der fylder rummet og kroppen i flere sekunder efter, man har slået på den.

»Da jeg så Cisternerne for to år siden, sagde jeg ja til at udstille her med det samme. Det er et voldsomt, pågående rum, men nu, hvor jeg har vænnet mig til det, ser jeg det smukke i rummet,« forklarer Jeppe Hein til Lokalavisen.

Vi møder kunstneren og taler først med ham på en bænk i Søndermarken, inden vi går ned i fugten og kulden, hvor installationerne kan ses. Han siger: »Jeg har arbejdet meget med vand, men her vil jeg gerne udfordre mig selv, både som menneske og min kreativitet. Ret hurtigt fandt jeg ud af, at jeg ville arbejde med mørke, opklaring og lys.

Hernede møder du mørket, før du ser lyset, og i spejlene ser du refleksioner af dig selv, men man skal også turde kigge på sig selv i spejlet. Det handler om at sanse,« forklarer kunstneren.

 

Yoga og balance i sindet

Jeppe Hein er uddannet tømrer, og i 00’erne stormede han frem. Han var assistent for Olafur Eliasson, men blev hurtigt sin egen herre.

Han fik så travlt, at han gik ned med stress. Yoga blev hans redning, og den ro han finder i det, bruger han også i sit udtryk og som inspiration.

Yoga handler om nærvær, vejrtrækning og ro, og den stemning overfører han til Cisternerne. I værket er det også elementer fra den indiske kultur der indgår, bl.a. syngeskålene og den store gongong.

»Yoga giver mig balance i mit sind, og det kan jeg også bruge i mit arbejde. Ideerne får jeg ofte når jeg meditere.

Kærlighed åbner folks hjerter, og det håber jeg at give videre i min kunst,« forklarer Jeppe Hein.

 

Refleksioner og lyde

I rum nummer to hænger 14 kæmpespejle på 1,5 meter ned fra loftet. De er runde og passer til buerne i søjlegangene.

Spejlene er i højpoleret stål og er skåret over variationer af den samme cirkel. Alle er udformet forskelligt, enkelte kan man se igennem, andre fremstår som et stort spejlbillede.

»Spejlene giver forskellige oplevelser og er med til at skabe sjove dialoger i rummet, både når man ser sit eget spejlbillede eller ser andres.

Det handler om at se sig selv og reflektere,« forklarer Jeppe Hein og siger:

»Jeg er taknemmelig over, at jeg kan udtrykke mig kreativt, men meget handler også om at have et åbent sind.

I det sidste og tredje rum aktiveres en kuglebane, når der kommer mennesker ind i rummet.

Her er ni indiske syngeskåle opstillet i rummet. Det er tidligere bedeskåle, og når de hvide, svævende bolde rammer syngeskålene, opstår lyde og dermed en lille minikoncert.

Den har sit helt eget liv. Kuglerne rammer ikke hver gang, men når de gør, giver det en fin klang i rummet.

Kuglebanen er helt i Storm P.’s ånd, og kunstneren fortæller, at teknikerne har haft store udfordringer med fugt, kulde kontra elektricitet, men nu ruller kuglebanen, og de for skellige toner klinger smukt i rummet.

Som titlen antyder ’In is the only way out’, handler udstillingen også om at dykke helt ind i sig selv og mærke roen og give sig tid til fordybelse.

Cisternerne i Søndermarken, udstillingen ’In is the only way out’ af Jeppe Hein kan ses til 30. november.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Gynger og sandkasse er stadig et kæmpe hit til børnene

Busafgangene er på plads