in

»I er mine guldklumper…..«

exit. Der var et hav af rosende ord til Ole Jensen, der stopper som leder af Kulturstationen. I hans takketale var der også bid og løftede pegefingre om den centralisering, der er i gang inden for hans område.

Af Jan Diament

jan@minby.dk

farvel-reception: Det skortede ikke på smukke, bevægende og rosende ord da tidligere leder af Kulturstationen, Ole Jensen, holdt afskedsreception i sidste uge. Superlativerne hang i luften som en guirlande af roser.

Det var en af de store »kæmper« i Vanløse, der takkede af. En mand, der har sat sit store umiskendelige præg på Vanløse i snart årtier.

Der var mange talere på dagen.

Tør gå forrest

Første var Jeppe Greve, musikmedarbejder på Kulturstationen.

Han slog fast:

»Ole, jeg vil bare sige at jeg har sat enormt stor pris på dig som leder, og kan med hånden på hjertet sige at du vil blive savnet, ikke bare på kulturstationen, men også i Vanløse og i resten af Kultur og Fritidsforvaltningen. Jeg vil personligt komme til at savne vores lange samtaler om alt lige fra håndgribelige emner som, hvordan det nu går AGF i superligaen til mere abstrakte og dybe temaer som udvikling, kultur, ledelsesstrategi og ikke mindst meningen med livet. Jeg er stolt af at have været med på dit hold de sidste knap seks år, og med hvor langt vi er nået med udviklingen af den her lille kulturoase, her i Vanløse under din ledelse,« sagde han blandt andet.

Han sagde også, at Ole er en leder, der tror på et tillidsrum.

»Og at vi medarbejdere kan træffe selvstændige beslutninger. Du tror på en flad struktur og armslængdeprincip. Du er en leder, der tør gå forrest med en aktiv og offensiv kulturstrategi, en leder der er visionær og som tænker udvikling fremfor effektivisering. Det er værdier som er meget værd. Og selvom du ikke når at være med til slut på vores store projekt Stairway, så håber jeg, at jeg kan få lov til at invitere dig på en fadøl i vores nye lokaler, når Stairway forhåbentligt åbner i en nær fremtid,« sagde han.

Efterladt i kulden

Bibliotekar Julie Arndrup gik så langt som at sige: »Vi er efterladt i kulden.«

Ole fik også at vide, at han simpelthen er inkarnationen af et bibliotek.

Han lod sin »endnu unge kone«, Ulla, holde afskedstalen.

»Jeg tror at jeg bliver for bevæget,« som han sagde.

Så Ulla Jensen tog ordet.

Her er blot et uddrag af talen, der kom vidt omkring og blandt andet citerede teologen Hal Koch om demokratibegreberne.

»Det er samtalen (dialogen) og den gensidige forståelse og respekt, som er demokratiets væsen. Hvis dette glipper, vil man uvægerligt falde tilbage til magtkampen.«.

Vise ord i sensommeren 1945.

Min løbebane har i grunden været bygget op omkring disse grundværdier, ja mit professionelle arbejdsliv har været i folkeoplysningens tjeneste. Hvor tit har I for eksempel ikke hørt mig sige: »Der er intet alternativ til dialogen.«

Alfons Åberg

»Et af mine store litterære fyrtårne er i øvrigt Alfons Åberg, helten i Gunilla Bergstrøms billedbøger. Han vil nemlig ikke slås, han vil dialogen. Han får altid på elegant vis løst op for konflikterne og får som regel sin vilje til sidst. I virkeligheden en sand demokrat.

Således forstået er demokrati noget langt mere omfattende end en bestemt samfundsmæssig styreform. Det er en livsform, der gælder alle forhold, hvor mennesker har noget med hinanden at gøre.

Jeg lærte tilbage i 70’erne på Danmarks Biblioteksskole, at der på biblioteket er fri og lige adgang for alle. Uanset økonomisk formåen og social status har alle de samme muligheder. Et magttomt rum.

Ole Jensen fik sit første lederjob i 1989. Ja faktisk var han den første børnebibliotekar i København, der fik overdraget ansvaret for hele butikken.

»Ledelse består jo af mange værktøjer, men hvis jeg i dag skal prioritere to sikre pejlemærker, som jeg har benyttet mig af, er jeg ikke i tvivl: Timing og det at skabe ejerskab til beslutninger.

Min store guru var daværende stadsbibliotekar Børge Sørensen, som kom til København i juni 1986. Han tilførte mange kvaliteter til Københavns Biblioteker, men den største forandring var efter min mening, at han »troede på sine medarbejdere«. Han viste os tillid og sikrede, at der var ejerskab til beslutningerne. Han gav slip og uddelegerede magten og kompetencen og skabte et stort frirum for os alle. Han kaldte det decentralisering.

Centralistiske vinde

Men aldrig en afskedstale uden lidt bid og løftede pegefingre. I dag ingen undtagelse.

Her på min sidste arbejdsdag skal der lyde en ægte bekymring for den seneste udvikling af vores forvaltning. Jeg mærker endog meget tydeligt, at der blæser markante nye centralistiske vinde. Topstyring hedder det vist også, når teksten udlægges på 1. semester på CBS.«

Og så kom et stort takkeafsnit.

»Tusinde tak til Københavns Kommune for de 39 år i bibliotekets og kulturens tjeneste – heraf de sidste 22 her i bydelen Vanløse. Jeg har altid været rigtig stolt over min arbejdsplads. En arbejdsplads, hvor der efter min mening har været højt til loftet.

Tusinde tak til de mange samarbejdspartnere gennem årene. Ingen nævnt ingen glemt, plejer man at sige.

Og dog vil jeg lige nævne nogle få:

Tusinde tak til Vanløse Lokaludvalg, sekretariatet og de mange ildsjæle i udvalget, som uegennyttigt arbejder for at gøre bydelen til et bedre sted at bo og arbejde.

Tusinde tak til vores udlejer, Flemming Fenger, for konstruktiv dialog om lejemålet – ikke mindst samarbejdet omkring den store ombygning og udvidelse af biblioteket og kulturhuset tilbage i 2005. Og lige om lidt også det nye udvidede lejemål med spillestedet ”Stairway”.

Tak til lokalpressen

Tusinde tak til Lokalpressen, som altid har stillet op og lyttet til den gode og interessante historie – og som såmænd også har bragt den i avisen.

Tusinde tak til Gitte, som bestyrer af vores Cafe Oasen. Bare flot arbejde. Tusinde tak til husets mange brugere. Uden jer havde vi ingen eksistensberettigelse. Det er i mødet med jer, at udviklingen sker. Det er sandhedens øjeblik.

Og afslutningsvis til mine egne guldklumper – mit personale her i huset

I har alle til fulde levet op til husets servicemantra om at være positivt opsøgende gennem nærvær, engagement og smil.

Det har været en fornøjelse at følge jeres udvikling og de mange flotte resultater. Nu flyver I videre uden mig, og jeg ved heldigvis, at I alle er fuldt flyveklare og parate til at kaste jer over nye spændende kulturprojekter, der både kan inspirere, begejstre og udfordre. Held og lykke til jer alle sammen.

Fremtiden kommer af sig selv fornyelsen skaber vi sammen.«

Og således blev det exit for en af Vanløses store »kæmper«. Nu skal han hjem og dyrke sit helt eget liv.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

FA 2000 har overhalet KB som Frederiksbergs største fodboldklub

Livemusik dagen lang