||
Annette Falk Lund i gang med at komponere artmoney. Privatfoto |Artmoney af Annette Falk Lund.|Artmoney af Annette Falk Lund.
in

Kunstens helt egen valuta

KUNSTWORKSHOP. På lørdag underviser kunstner Annette Falk Lund i, hvordan du kan lave dine egne Artmoney. Et kunst-værk på 12×18 cm, der er 200 kroner værd og accepteret som betalingsmiddel hos visse butikker, kunstnere med flere

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

AMAGERBRO: I 1997 fik Lars Kræmmer en idé. Han ville tegne og male sin egen personlige valuta for at frigøre sig økonomisk.

Og projektet lykkedes i den forstand, at flere hundrede kunstnere i Danmark og udlandet i dag producerer Artmoney. Et kunstværk på 12×18 centimeter med en værdi på 200 kroner.

Man kan ikke købe ind i Føtex med den, men en lang stribe butikker, kunstnere med flere accepterer Artmoney som betalingsmiddel for en del af en vares værdi.

Alle kan lave Artmoney

Billedkunstner Annette Falk Lund har malet Artmoney i 19 år og har været meget produktiv – hun vurderer, at det er blevet til omkring 1.000 værker ved siden af hendes produktion af større malerier.

Artmoney af Annette Falk Lund.

Hun har i øjeblikket en soloudstilling af sine Artmoney på Rosenørns Allé 44 på Frederiksberg, og på lørdag 21. april underviser hun i fremstilling af Artmoney ved en workshop hos Wacher på Amager Boulevard 133.

Før blev Artmoney kun udført af professionelle kunstnere og skulle godkendes, men sådan er det ikke mere.

»Lars Kræmmer ville frigøre sig af det administrative aspekt i at godkende. Men det skyldes også en overbevisning om, at i hvert et menneske sidder der en kunstner. Det appellerer jo til kreativiteten, som hvert menneske besidder, og så er det spørgsmålet, om man tapper af den kreativitet. Så alle kan lave Artmoney,« fortæller Annette Falk Lund.

Dog skal man følge syv fastlagte regler for Artmoney.

»Hvis man ikke følger dem, så er det ikke Artmoney. En af reglerne er, at værket skal være 12×18 cm, en anden at værdien er 200 kroner. Det skal man være trofast over for, man må ikke sælge den til 500 kroner eller betale med den til en anden værdi. Tredje regel er, at det skal være unika. Hvis en kunstner laver grafik og trykker flere eksemplarer som litografi, så skal man ovenpå det grafiske lave noget mere i hånden, så det stadig bliver et originalt værk,« siger Annette Falk Lund.

Du laver også malerier i store formater. Er dine Artmoney på 12 x 18 centimeter meget forskellige fra dine større malerier?

»Nej, det synes jeg ikke. Artmoney spænder bredt, jeg har et stort motivvalg – portræt, landskab, narrativ, abstrakt, foldebilleder – og dem har jeg også i større formater både på lærred og papir. Idet jeg har lavet Artmoney har jeg udvidet mit repertoire. Før jeg lavede Artmoney var mit motivvalg og min udtryksmåde meget ensidig, så det har udvidet mit billedsprog, og det anser jeg som en stor værdi. Fordi jeg også bruger det som eksperimentarium og legestue.«

Artmoney af Annette Falk Lund.

Valuta for pengene

Workshoppen på lørdag varer fire timer, og deltagerne skal komme i tøj, der kan tåle lidt af hvert. Alle materialer til værkerne findes på stedet.

»Jeg har mange forskellige materialer med, for eksempel lærred, papir, bobleplast, en køkkenrulle, pipetter jeg bruger i stedet for pensler, vandbaseret maling, gouache, tusch. Jeg lægger op til, at jeg ikke viser det hele – jeg giver inspiration, og så vil jeg gerne have, at vi i fællesskab skaber et rum af kreativitet og finder på noget nyt, jeg ikke selv havde tænkt på. Selvfølgelig med respekt for individualiteten, for hvis en ikke vil være med i noget fælles, kan man også sætte sig med sin egen ting.«

Deltagelse koster 490 kroner, men deltagerne får helt bogstaveligt talt valuta for pengene.

»Når de er færdige, har de reelt pengesedler i hånden, og dem tager deltagerne selvfølgelig med sig hjem og kan hænge op, sælge eller bruge som betalingsmiddel,« siger Annette Falk Lund.

Læs om Artmoneys historie og hvilke butikker, der modtager valutaen på artmoney.org.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Mød Uthaug og Wung-Sung på Christianshavns Bogfestival

Nyt udstyr til fysiklokalet: Lad eleverne eksperimentere