Hver dag laver Laurits og Iris mad sammen. For Laurits er det vigtigt at hverdagen ikke bliver sur

Når hverdagen bliver magisk

TV-SERIE. Hjemme hos filminstruktør Laurits Munch-Petersen og hans syv-årige datter Iris er hverdagen fuld af leg og farver. Ny serie for de mindste ‘På tur med far’ handler om at sætte fantasien fri på en biltur og få magien ind i hverdagen.

Af Anja Berth

abe@minby.dk

HVERDAGSMAGI: En køretur til Møn. Halvanden time fastspændt i en sele. Det lyder kedeligt. Men ikke når Iris og hendes far, filminstruktøren Laurits Munch-Petersen sidder i bilen. Så slipper de fantasien løs og oplever en masse ting og taler om ting, de ellers aldrig får talt om.

På tur med far er en ny serie for hele familien, der sendes hver onsdag klokken 17.30 på DR Ramasjang.

Det er 44-årige Laurits Munch-Petersen, der har instrueret serien hvor han selv spiller med og det samme gør datteren Iris. Hun var seks år, da optagelserne startede – nu er hun otte år og går i 2. v på Den Classenske Legatskole.

Vi besøger hende hjemme hos sin far i Peder Skrams Gade, hvor hun bor i en huleagtig lejlighed, der engang var en frisørsalon. Nu er det hendes far-hjem i de uger, hvor hun bor hos sin far – de øvrige uger bor hun på Christianshavn. Hendes bedste ven hedder Victor, og han bor lige ved siden af.

»Nogle af drengene i klassen kan godt være lidt irriterende, men ikke Viktor – for han er min bedste ven, og vi leger tit sammen og nogle gange spiser vi også sammen med hans mor og min far,« siger Iris, mens hun hopper ned fra bænken i karnappen og pisker rundt i køkkenet for at finde noget spiseligt.

Hyggelige hverdagsting

Det er første dag efter påskeferien, hvor Iris har været med sin far i Lalandia og badet og hygget sig. Nu er hun lidt træt og megasulten.

Om lidt skal de lave mad sammen – det gør de næsten hver dag. I det hele taget forsøger Laurits at gøre hverdagsting hyggelige.

»Min mor sagde altid, at man skulle prøve at gøre hverdagen smuk – det kunne være sådan noget som en opvask, der kunne være magisk, hvis man bruger sin fantasi. Det er det, vi gerne vil fortælle med serien – at man kan gøre noget magisk og fint ud af en hverdagshandling som at køre en biltur,« siger Laurits Munch-Petersen.

I serien kører Iris med sin far i Pappa-bilen, som den hedder, og de kommer i Sverige meget tæt på en elg og den prikkede hund Prik venter hos bedsteforældrene på Møn.

Laurits Munch-Petersen er både som far og instruktør optaget af at lave almindelige film eller serier, hvor børnene kan spejle sig selv.

»Der har været en tendens til, at børnefilm skal have noget magisk, et magisk tæppe eller et rummonster, og så er der nogle børn i filmen, der oplever noget helt vildt og det går dem godt. Eller de ser Harry Potter, hvor alt bare er MAGI, MAGI, MAGI. Og når børnene, der ser filmen, så kommer ud igen er det bare almindelig hverdag,« siger Laurits Munch-Petersen.

Fantasifulde tegninger

I serien har Iris selv tegnet fantasifulde tegninger, der er med i hvert afsnit, og hun har tegnet siden hun var helt lille, ligesom Laurits Munch-Petersen selv gjorde det som barn.

Han er søn af en kunstnerfamilie og hans far tegner stadig også sammen med Iris. Mormoren i Sverige skriver om mad, og Iris er meget inspireret af alle hendes bedsteforældre i henholdsvis Sverige og på Møn.

»Det er smukkere, hvis børnene selv er med til at skabe noget i hverdagen – derfor vil jeg også gerne opfordre forældre og børn til at tegne eller gøre noget selv, for jeg kan godt blive lidt bekymret for, at det hele bliver lidt passivt,« siger Laurits Munch-Petersen. Imellemtiden er Iris kravlet op på sin far og hiver ham i håret.

»Hvor har du egentlig fedtet hår,« siger hun om håret, der har fået en gang voks i anledningen af fotografens ankomst.

Tv-serien På tur med far kan ses på Ramasjang på DR hver onsdag klokken 17.30 eller streames.

Fra 16. april kan man i DGI Byen se en udstilling, hvor Iris tegninger er med, og man kan dykke ned i universet om Iris, Far og Pappabilen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Nye butikker på vej i Domus Vista

Kan et webbureau optimere din forretning?