Ella vasker hænder
in

Vandet skal være blødere

MINDRE KALK. Frederiksberg Forsyning arbejder på at blødgøre vandet på Frederiksberg, der er blandt landets

hårdeste. Går alt efter planen, vil der løbe blødere vand i hanerne i 2021 – til glæde for miljøet og (på sigt) pengepungen.

Af Bo Børresen

bob@minby.dk

BLØDGØRELSE: Hvis vand kunne være stenhårdt, så ville man betegne vandet på Frederiksberg som stenhårdt. Med en hårdhedsgard på mellem 22 og 30 °dH (deutsche Härtegrade), hører vandet på Frederiksberg til blandt landets absolut hårdeste dråber.

Hårdhedsgraden er et udtryk for, hvor meget kalk, der er i vandet. Der findes ingen kvalitetskrav til hårdheden, og hårdt vand er ikke usundt, men det er skadeligt for installationer og apparater, der kalker til og får kortere levetid. Derfor er blødt vand bedre for miljøet.

Hos Frederiksberg Forsyning, der står for vandforsyningen på Frederiksberg, er man i fuld gang med at undersøge de tekniske muligheder for at blødgøre vandet på Frederiksberg. Desuden skal man lægge sig fast på hvilken metode, man vil gå videre med.

Penge at spare

Under alle omstændigheder så kræver blødgøring af vandet indkøb af et blødgøringsanlæg, samtidig med at det eksisterende vandværk skal have en opdatering.

Regningen for dette vil kun kunne sendes én vej, nemlig til borgerne i form af en stigning på vandprisen.

»Vores beregninger indikerer, at en gennemsnitsfamilie kan forvente en stigning på vandpriserne på 200-300 kroner årligt. Det skyldes udgiften til blødgørings-anlægget,« fortæller vandforsyningsspecialist ved Frederiks-berg Forsyning, Herman Juel, men tilføjer i samme moment:

»Til gengæld vil en gennemsnitsfamilie typisk kunne spare cirka 500 kroner om året, idet blødere vand nedsætter elforbruget, medfører lavere udgifter til rengøringsmidler, sæbe, shampoo og afkalkningsmidler, samtidig med at det forlænger levetiden på el-kedler, kaffemaskiner, vaskemaskiner og opvaskemaskiner med cirka 50 procent.«

I 2017 spurgte Frederiksberg Forsyning borgerne, om de mener, der skal investeres i blødgøring af vandet på Frederiksberg. Ifølge undersøgelsen er der stor opbakning til, at blødt vand bliver en realitet hurtigst muligt – også selvom vandprisen vil stige.

Godt i gang med at teste

Man kan altså konkludere, at det ikke kun er miljøet, men – på sigt – også pengepungen, der vil have godt af blødere vand. Så er det ikke bare om at komme i gang?

»Jo, og vi er skam også godt i gang med de indledende øvelser. Vi tester forskellige metoder, og så skal vi være sikre på, at priserne holder, så ikke vandpriserne stiger med mere end de lovede 200-300 kroner årligt,« lyder det fra vandforsyningsspecialisten.

»Hvis alt går glat, er vi klar med en plan til efteråret, og så kan borgerne på Frederiksberg have blødere vand i hanerne i løbet af 2021,« siger Herman Juel.

Familiefar træt af kalk

Anders Münter og familien på Vagtelvej glæder sig over udsigten til mindre kalk i vandet.

En forhøjelse af vandregningen på 200-300 kroner årligt er godt givet ud, hvis man spørger Anders Münter, der bor i lejlighed på Vagtelvej med sin kone og deres to små børn, Ella på tre et halvt og Aksel på ti måneder.

»Mindre kalk i vandet vil lette vores rengøring i dagligdagen. Det kan jeg kun gå ind for. Jeg synes lige, jeg har afkalket bruseren, og nu trænger den igen,« siger Andres Münter og tilføjer:

»I det lange løb tror jeg også, at der er penge at spare på den samlede regning. Levetiden på for eksempel vaskemaskinen og opvaskemaskinen vil blive forlænget, og vi vil bruge mindre kemi til rengøring og pletvask. Og så er der jo også en miljømæssig gevinst, ligesom vores nyindkøbte vandforsyningsrør i ejerforeningen vil blive mindre tilkalkede. Jeg synes ikke, at 200-300 kroner ekstra på vandregningen gør den store forskel set i forhold til de mange fordele ved mindre kalk i vandet.«

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Populær høstfest gør klar til årest fællesspisning

Purple rain: Ydun er tilbage