Peder Lykke Centrets nye Etnisk Ressourceteam. Længst til venstre Dulce Gonzaga Cupello - eller Ching som hun hedder på stedet. Sylvia Laursen står som nummer to fra højre. Foto: Peder Lykke Centret.
in

De viser vejen ind i kommunale tilbud på borgerens eget sprog

PILOTPROJEKT. En gruppe ansatte på Peder Lykke Centret er som de første i Københavns Kommune uddannet til Etnisk Ressourceteam, der hjælper borgere med udenlandsk baggrund og deres pårørende vejen ind i kommunale tilbud på deres eget sprog. Vi har talt med Sylvia og Ching, der til sammen mestrer spansk, italiensk, portugisisk og filippinsk.

Af Hanne Bjørton
hab@minby.dk

SUNDBYVESTER: Kultur og sprog kan stå i vejen for, at borgere med udenlandsk baggrund ved nok om kommunale tilbud og de rigtige indgange til for eksempel sundhedsvæsenet.
Det forsøger Københavns Kommune at komme i møde med et nyt Etnisk Ressourceteam. Ansatte på Peder Lykke Centret med særlige ressourcer og sprogfærdigheder er som et pilotprojekt uddannet i kulturforståelse. Teamet skal nu under tavshedspligt hjælpe lokalområdets borgere med udenlandsk baggrund og deres pårørende med personlig og telefonisk samtale, rådgivning og støtte.

Borgeren eller den pårørende henvender sig til personalet på plejehjemmet, i hjemmeplejen, på aktivitetscentret, i sundhedshuset eller hvor de ellers er i kontakt med kommunen, og beder om at få en samtale med en ressourceperson, der matcher borgerens sproglige og kulturelle baggrund.

Kender ikke deres privilegier

En af de nyuddannede ressourcepersoner er Sylvia Laursen, som er sosu-assistent på Peder Lykke Centret, hvor hun i øvrigt tidligere ledte et zumbahold for beboere, nu har hun et hold for kollegaer. Sylvia taler spansk, italiensk og portugisisk.

»Jeg vil gerne hjælpe andre personer, der har problemer med sproget. Da jeg uddannede mig til assistent, var jeg på Rigshospitalet, og der hjalp jeg en mand fra Marokko, som var indlagt. Der var mange ting om hans sygdom, som familien ikke havde fortalt ham. Det er nemlig tabu og man taler ikke om sygdom og død. Så han vidste, der var noget galt med nyrerne, men ikke hvor alvorligt det var,« fortæller Sylvia til Amager Bladet.

Da hun blev spurgt, om hun ville være med i et Etnisk Ressourceteam, sagde hun ja med det samme.

»Og jeg vidste faktisk ikke, at vi var de første i København, der er med i det her projekt, så man er lidt oppe at køre – det er spændende! Uddannelsen til Etnisk Ressourceteam har lært mig så meget om, hvor svært nogle mennesker har haft det, når de kommer til landet. Det er rigtigt at vi bruger kropssprog, men det talte sprog er meget vigtigt. Mange mangler også at få at vide, hvilke tilbud der er i samfundet. Mange ved ikke, hvordan det danske samfund fungerer og kender ikke de privilegier, de har. De ved ikke, at de kan gå ud og møde andre mennesker i aktivitetscentre, på højskoler, hvor du lærer sprog, eller til gymnastik,« fortæller Sylvia.

Forklarer det på mit eget sprog

Dulce Gonzaga Cupello er også sosu-assistent på Peder Lykke Centret, men her er hun kendt som Ching.

»Det er mit kaldenavn, for de fleste danskere har svært ved at udtale mit navn,« fortæller hun.

Ching taler foruden dansk også filippinsk og er også en af de nyuddannede ressourcepersoner.
»Jeg er blevet en del af Etnisk Ressourceteam, fordi jeg godt kan lide at hjælpe ældre mennesker og etniske minoriteter. Jeg har lidt erfaring med det. Da jeg var på Amager Hospital talte jeg med en ældre dame fra Filippinerne, som blev indlagt frem og tilbage. Jeg sagde til hende, at det måske var en god ide for hende at komme på plejehjem, også så hendes børnebørn ikke bliver stresset, nu hun ikke havde sin datter længere. Hun havde kun en ide om, hvad et plejehjem var, men vidste ikke, at man kunne bo der, eller hun troede, det kun var til danskere. Så jeg synes, det er en god ide, at jeg på mit eget sprog kan forklare ældre sådan nogle ting, så de bedre kan forstå det,« fortæller Ching.

Måske teams i flere bydele

Teamet er helt nyuddannet og er endnu ikke begyndt på borgerkontakten, men sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) glæder sig over tilbuddet.

»Amager er en bydel, hvor borgerne har mange kulturelle og sproglige baggrunde. Derfor er det vigtigt, at vi nu har uddannet de første dygtige medarbejdere til Etnisk Ressourceteam. De står klar til at hjælpe, hvis der opstår tvivl eller usikkerheder på grund af sproget eller kulturen. Det kommer til at være en stor hjælp for borgerne på Amager og deres pårørende,« siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (F).

Pilotprojektet varer til og med 2019 med henblik på at udvide ordningen til andre bydele.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Kun én lægepraksis modtager nye patienter på Frederiksberg

Ægtepar med delikat smag for små glæder til hverdagen