Tårnet på hjørnet af H.C. Ørsteds Vej 15 og Kastanievej. Foto: Dan Møller
in

Litteratur-tårnet

Forfatteren Johannes Jørgensen redigerede tidsskriftet Taarnet i ejendommen H.C. Ørsteds Vej 15.

Politisk og historisk forfatter Nikolaj Bøgh sætter hver uge fokus på det historiske Frederiksberg.

 

I ejendommen på hjørnet af H.C. Ørsteds Vej 15 og Kastanievej boede forfatteren Johannes Jørgensen i nogle år i begyndelsen af 1890’erne.
Her redigerede han tidsskriftet Taarnet, som netop havde navn efter ejendommens hjørnetårn, hvis øverste etage hørte til Jørgensens lejlighed.

Taarnet var et månedsskrift for kunst og litteratur, som udkom i en ret kort periode fra oktober 1893 til december 1894.
Litteraturhistorisk fik det imidlertid stor betydning, for det var herigennem, at den nye retning inden for litteratur og kunst, symbolismen, blev introduceret i Danmark.

Jørgensen var Taarnets redaktør, men redaktionen talte også andre store forfatternavne som Viggo Stuckenberg og Sophus Claussen.

 

Afstand fra Brandes
Sammen med Den Frie Udstillingsbygning på Oslo Plads, hvor en række af tidens mest nyskabende kunstnere udstillede deres værker, blev Taarnet den fremmeste bannerfører for symbolismen i Danmark.
Den danske symbolismes manifest blev offentliggjort i Taarnet i december 1893 og rummede først og fremmest en klar afstandtagen til Georg Brandes og den naturalisme, som han var den førende talsmand for.

Hvor naturalisterne mente at kunne se verden rationelt, sådan som den var, så mente symbolisterne, at der eksisterede en bagvedliggende virkelighed, som man ikke kunne se, men kun erkende i glimt. Det er de glimt, som bl.a. findes i Johannes Jørgensens poesi.

Han konverterede senere til katolicismen og bosatte sig i Italien, og han er på mange måder mere kendt i udlandet end herhjemme, ikke mindst for sin store biografi fra 1907 om Frans af Assisi.

Bygningen, hvis arkitekt ikke kendes, er opført i 1875 i en for tiden meget karakteristisk historicistisk stil.

Johannes Jørgensen Selskabet har i øvrigt taget initiativ til opsætning af en plade på muren, der minder om, at det var her, Taarnet blev født.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

De unge mødre må forlade Folehaven

Kun hvert 10. indbrud fører til en sigtelse