Reda Kateb leverer en stor
in

Gipsy-swing og bitre familiepiller fra Haneke

Art Cinema Frederiksberg er tilbage med to film med hvert sit udtryk, en for musikelskere og et familiedrama.

 

Af Nanna Boye.

nanna@lokalavisen-frb.dk.

Pr-foto.

 

Art Cinema Frederiksberg viser ‘Happy End’ af instruktøren Michael Haneke, der atter er i sit ironiske hjørne. Desuden vises portræt- og musikfilmen ‘Django – The King of Swing’.

Filmen ‘Django – The King of Swing’ handler om swingmusikeren Django Reinhardt, og er en film for musikelskere.

Franske Reda Kateb er formidabel som den populære Django, der er fanget mellem sin kunstneriske frihed og nazisternes strenge krav under anden verdenskrig. Her må ikke spilles ‘abe-musik’ og for lange soloer. Det kan gøre de strikse nazister løsslupne.

Man følger den forfængelige og meget populære guitarist og hans familie.

Filmen er et musikalsk drama om dilemmaer i livet, håb, overlevelse og svære valg.

Ind imellem krydres filmen med den herlige gipsyjazz, og der er meget at komme efter for musikelskere.

Reda Kateb giver Django liv og personlighed, og man fornemmer, hvor svære valgene er at træffe for ham, for musikeren vil egentlig bare gerne spille og leve det enkle liv.

 

Medrivende og smuk film

Det er en film, der gør indtryk, også selv om instruktør Étienne Comar ikke kommer så tæt på familiemennesket Django.

Filmen skildrer også en del af historien om sigøjnerne under anden verdenskrig.

Og selv om Django bare helst ville spille sin musik og ikke tage politisk stilling til det, der skete omkring ham, oplever man til sidst hans store orgel-requiem. Det lavede han til minde om de mange sigøjnere, der mistede livet under anden verdenskrig.

Det er en medrivende og visuelt smuk film, og for swing-entusiaster er der noget at glæde sig til. Trio Rosenberg leverer en fantastisk lydside, og så er der flere herlige personskildringer, ikke mindst Djangos mor. Et livsstykke og herligt spillet af Bimbam Merstein.

 

Også for musiknørder

Jeg havde min musikkyndige kollega Finn Edvard med inde og se filmen. Han skriver:

Filmen tilfredsstiller alle guitarister ved at anvende de originale instrumenter. F.eks. er Djangos guitar i filmen den ikoniske ‘Selmer’, den franske ’sigøjnerguitar’ med lille lydhul.

Den blev produceret i perioden fra 1932 til 1952, og er af typen ‘Archtop’ – samme type som Django Reinhardt anvendte – også, da han begyndte at spille elektrisk og på andre mærker.

Det hører med til historien, at to af guitaristerne i Rosenberg-trioen, der har leveret musikken til filmen, spiller på de originale Selmer-guitarer.

 

Og nu til noget helt andet

Lad os slå fast med det samme, filmen ’Happy End’ har ikke nogen lykkelig slutning! Instruktøren Michael Haneke er igen i sit ironiske lune med beskrivelsen af den velhavende familie Laurent.

I familiedramaet får vi – når de præsenteres lidt efter lidt – et indblik i familiemedlemmernes sjælekvaler og deres indbyrdes mere eller mindre forkvaklede relationer.

De er alle fjerne for hinanden, og der konverseres ikke under middagene i det store palæ, hvor hele familien bor.

Vi befinder os i havnebyen Calais, hvor familien Laurent driver et stort byggefirma.

Den gamle patriark George Laurent (Jean-Louis Trintignant) er 85 år, velhavende ja, men ikke lykkelig. Han sidder i rullestol, er lettere senil og ensom efter sin kones død, og han ser kun selvmord som løsning på den situation han er i.

Familiens lidelser og kærlighedsløse liv sættes i kontrast til deres enorme formue og deres måde at leve på. Det illustreres med Michael Hanekes vanlige ironi og en bitter tone.

Filmen benytter håndholdt kamera og videoklip. I starten ses bl.a. en lang indledning ‘gennem’ Eves iPhone, kun illustreret med sms-tekster med den unge piges tanker.

Temaerne kredser om selvmord, socialklasserne rig kontra fattig og kærlighedsløse relationer, og her er ingen løsninger eller happy end fra instruktørens side …

I filmen medvirker store franske skuespillere, der leverer toppræstationer. Det er med til at gøre filmen interessant og seværdig med underholdende indslag.

ART CINEMA FREDERIKSBERG
I samarbejde med Lokalavisen viser Vester Vov Vov, Absalons­gade 5 film søndag 8. april.
Her kan man til symbolsk pris se filmene ‘Happy End’, der vises klokken 13 og ‘Django – The King of Swing’, der vises klokken 13.30.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Start og mål på Frederiksberg

Mange online casino-sider tilbyder starthjælp