Frederiksberg Bladets omtale af dårligt indeklima i november sidste år.

Dårligt indeklima plager skole

PÅBUD. Indeklima med varm og tung luft på Ny Hollænderskolen har i flere år været et stort problem. I januar var Arbejdstilsynet på besøg, og de mindste børn er netop flyttet fra Palæet til hovedbygningen. Men problemet er ikke løst.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

INDEKLIMA: Svingende temperaturer har givet muskelspændinger og stivhed i nakke- og skuldre, men også hovedpine hos medarbejderne på Ny Hollænderskolen.

Problemet skyldes dårligt indeklima i hovedbygningen, hvor medarbejdere dagligt opholder sig i flere timer.

I flere undervisningslokaler er luften været varm og tung, da kun få af lokalerne har mekanisk udluftning.

Arbejdstilsynet (AT) kom på tilsynsbesøg på skolen 9. og 29. januar for at kigge på problemerne med indeklimaet.

Tilsynet har pålagt skolen at få to forhold bragt i orden, dels i hovedbygningen på Hollændervej, men også i tilbygningen Palæet på Hortensiavej, der også har problemer med indeklimaet.

Skolechef Gorm Bagger Andersen fra Frederiksberg Kommune fortæller:

»Vi er i gang med at lave en procesplan, og så skal der træffes en politisk beslutning og siden skal sagen i udbud,« fortæller han om sagen.

Gorm Bagger Andersen oplyser, at problemet i Palæet er løst, da børnene rykkede ind i hovedbygningen lige før påske. I Palæet fik børnene indlæringsproblemer og hovedpine af det ringe indeklima, hvor CO2 niveauet var målt 4-5 gange for højt.

Problemet ikke løst

Tilbage i november sidste år kontaktede Morten Winther Frederiksberg Bladet for at gøre opmærksom på det dårlige indeklima i Palæet, hvor han medvirkede i en artikel i avisen.

Hans datter Anastasia gik i 0. klasse i Palæet indtil før påske.

»Jeg mener ikke, problemet er løst generelt for skolen, da andre lokaler har lignende udfordringer med høj CO2. Vi vil derfor fortsætte vores fokus på at skabe tålelige forhold for alle elever og der er behov for mekanisk udluftning, hvis problemet skal løses ordenligt. Men det er en god start, jeg er i al fald glad for, at min datter ikke længere skal være hele dagen i Palæet,« siger han.

Arbejdstilsynet har påbudt skolen og Frederiksberg Kommune at udarbejde forslag til en handlingsplan senest 9. april.

Børn i påbudzone

Peter Beiter Brasholt, der er formand for Ny Hollænderskolens skolebestyrelse fortæller, at skolen i flere år har kæmpet med et dårligt indeklima.

»Skiftende bestyrelser på Ny Hollænderskolen har gennem de seneste ti år sendt signaler til forvaltningen om store udfordringer med indeklimaet. Det har også tydeligt fremgået af skolens arbejdsmiljørepræsentants arbejde, som forvaltningen er en del af. Det er så trist, at Undervisningsudvalgets og forvaltningens handlekraft kun udløses via påbud fra Arbejdstilsynet,« siger han.

Han fortæller, at forskning har dokumenteret, at så dårlig luft, der er målt i hovedbygningen og i Palæet, har gjort, at eleverne igennem ni års skolegang har mistet et års læring på grund af ophold i det sundhedsskadelige indeklima.

»Undervisningsudvalget har givet os et påbud om at rømme Palæet for undervisning, så nu flytter vi børn fra en påbudszone til en anden påbudszone med lige så dårligt indeklima. Hvis der var konsekvens i forvaltningens og udvalgets dispositioner burde de også straks rømme hovedskolen,« fortæller han.

Det handler om ledelse

Han er som formand for skolebestyrelsen glad for, at Arbejdstilsynet nu er opmærksom på problemerne.

»Tænk engang, hvis forvaltningen af egen drift formåede at give politikerne et beslutningsgrundlag, så skolerne set over en tiårig investeringshorisont blev bragt op på et fornuftigt niveau. I stedet for blot at besvare henvendelser med, at de meget fornuftige krav, der gælder til nybyggede skoler, ikke gælder for Frederiksbergs skoler, hvis rammer er gammel bygningsmasse,« siger Peter Beiter Brasholt, der mener, at problemet ikke er penge, men handler om ledelse.

Vil sikre gode forhold

Formanden for Undervisningsudvalget, Michael Vindfeldt (S), fortæller:

»Det er helt standard procedure hver gang, at Frederiksberg modtager påbud fra Arbejdstilsynet, at vi fra politisk side beder om, at der hurtigt fremlægges en plan for, hvordan vi kan få forbedret situationen. Det har vi lige gjort på Skolen ved Bülowsvej, hvor vi har investeret et tocifret millionbeløb som følge af AT-påbud,« fortæller han og fortsætter:

»I forhold til den konkrete sag glæder jeg mig over, at skolebestyrelsen, skolens forældre, vi politikere og vores forvaltning har samme mål, et godt undervisningsmiljø for vores børn og arbejdsmiljø for vores ansatte.

Det viste sig, at det var en rigtig dårlig idé at have undervisning i Palæet efter der blev foretaget målinger, og derfor satte jeg sagen på udvalgets dagsorden og et enigt udvalg traf den beslutning, at 0. klasserne skulle flytte herfra. Nu viser det sig så desværre, at der også er udstedt AT-påbud i hovedbygningen og derfor er der ved at blive lavet en handlingsplan for det af forvaltningen.«

Gamle bygninger

Michael Vindfeldt og Undervisningsudvalget vil gerne sikre gode forhold på kommunens skoler i fremtiden.

»Det er selvfølgelig en ringe trøst, at vores skoler generelt, mange af dem er over 100 år, ofte trænger til en kærlig hånd. Det er min ambition, at vi de kommende år får løftet de fysiske rammer inden for hvad der er muligt ud fra de givne økonomiske rammer,« siger han.

Problemerne skal være løst senest 1. december, lyder det fra Arbejdstilsynet.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Heidi Engelund

Om journalisten Heidi Engelund

Jeg er journalist på Frederiksberg Bladet, og er altid glad for at skrive om det lokale, stort og småt, rundt omkring på Frederiksberg. Har du et godt tip, så er du altid velkommen til at maile til mig på hee@minby.dk

Flere p-pladser på Sankt Thomas Allé

”Free spins” er blevet normalen hos online casino-spil