|||||
Familien er gået i land - Kasper og Birgitte Bøgh Jensen og børnene Liva og Milo - og bor nu i et rækkehus i Dragør. For Dragør vil de ikke af med igen. Foto: Michael Paldan
in

568 dage i en husbåd i Dragør

DYR ERFARING. Familien Bøgh Jensen udlevede en drøm, da de flyttede fra hus i Gentofte til en husbåd ved Dragør Fort. Men drømmen brast, for husbåden måtte hverken ligge der eller i Dragør Havn. Familien er blevet i Dragør, men nu som landkrabber.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

DRAGØR: Fire dage før jul sidste år satte Kasper Bøgh Jensen sig til rette på sin families husbåd ved Dragør Fort sammen med en kammerat. Med sig havde de raflebægre, lidt rødvin og anden proviant.

Foran dem lå 30 timers sejlads efter en slæbebåd med en fart af blot 2,5 knob (4,6 km/t). Målet var Sakskøbing Havn, for husbåden skulle fjernes fra Dragør Fort, havde Slots- og Kulturstyrelsen forlangt.

Med en fart på to en halv knob trak slæbebådsfirmaet husbåden fra Dragør til Sakskøbing 20. og 21. december – det tog 30 timer. Foto: Dines Bogø (Klik på foto for at gøre det større)

Men lad os starte med begyndelsen, da Kasper Bøgh Jensen, hans kone Birgitte og børnene Liva og Milo i påsken 2016 flyttede ind på husbåden.

Eller faktisk lidt før – da parret begyndte at lege med tanken om at bo på en husbåd, da de stadig boede i Gentofte.

Pludselig husbådejer

»Jeg har godt kunnet tænke mig at bo på den måde i mange år,« siger Kasper.

»Jeg læste en artikel i Femina om den måde, Mikkel Beha boede nede ved Holmen på en husbåd. Jeg ville ikke egne mig til at bo på en båd, der sejler, men jeg vil godt bo på en ombygget færge eller en firkantet husbåd, og så begyndte vi at kigge os omkring,« fortæller Birgitte.

På et tidspunkt blev der sat en husbåd til salg på nettet, der siden 2009 havde ligget ved Dragør Fort. 146 kvadratmeter bolig på en pram.

»Inden vi kom rigtig i dialog med mægleren, tog vi ud og kiggede. Da vi gik tilbage til bilen nede ved havnen, sagde jeg til Kasper, at uanset hvad, så kunne jeg godt tænke mig at bo herude. Jeg syntes, der var virkelig dejligt, så det kan godt være, at vi var flyttet herud alligevel,« siger Birgitte.

Andre var interesserede i husbåden, men de hoppede fra, og så handlede parret hurtigt

Familien foran husbåden. Privatfoto

»Det er lidt besværligt, for man får jo ikke realkreditlån til sådan en båd, man skal enten bare have pengene eller have et bådlån i banken, typisk til otte procent. Men gode venner og min far lånte os lidt penge, indtil vi fik solgt huset, og så havde vi pludselig en husbåd,« fortæller Kasper.

Huset i Gentofte blev solgt i starten af 2016 og familien indtog husbåden i påsken 2016.

Tæt på naturen året rundt

Hvilke ting skal man vænne sig til i livet på en husbåd?

»Jeg havde tænkt den tanke, at det måske bare var en romantisk drøm, og så ville det vise sig, at båden var skidekold eller at den vippede. Milo bliver nemt køresyg, og første gang vi var ombord, sagde han: Jeg er køresyg. Og vi tænkte: Åh nej, hvad har vi gjort ved vores børn. Men han vænnede sig til båden, og vi har ikke hørt det siden,« fortæller Kasper.

»Og husbåden var rigtig varm i forhold til ombyggede skibe. Der var varme i gulvet og stor pilleovn,« siger Birgitte.

Den tætte kontakt til naturen tog familien med storm.

»Prøv at se udsigten derfra,« siger Birgitte og viser et foto på sin smartphone. »Når man sidder der og kigger ud over Øresund.«

Hyggestund på husbåden. Privatfoto (klik på billedet for at gøre det større)

»Børnene er virkelig blevet gode til at svømme. Der var jo dybt og de kunne ikke bunde, men de er blevet virkelig fortrolige med vandet, og det er en af de fede ting. Krabber fanger de masser af og laver krabbevæddeløb. En gang havde de fanget rejer og muslinger og selv lavet forret,« siger Kasper.

»Hele det der udendørsliv ved vandet. Det er jo alle forældres angst, at de skvatter i. Men de er så gode til vandet. Og børnene fik hurtigt venner,« siger Birgitte.

»Jeg blev overrasket over, hvor fedt det var at følge fuglene. Der var bramgæs, og i efteråret holdt stæreflokkene til. Den første sommer var vandet varmt, og det betød, at der var masser af multer i vandet – nogle ordentlige klepperter. Man bliver bare i godt humør, når man har vandet derude hele tiden, og lyset. Man bliver mere åben,« siger Kasper.

Badeturen lå lige for på familiens husbåd. Privatfoto (klik på billedet for at gøre det større)

Husbåden havde god plads.

»Det er ærgerligt, at vi ikke sidder på den, den er fint indrettet. Nedenunder er der to børneværelser, et soveværelse, et toilet og en tv-stue, ovenpå er der bare ét stort rum med køkken og vinduer ud mod Øresund. Og med vilje havde vi ikke fjernsyn deroppe, for man skal ikke sidde der og glo på fjernsyn. Der er også to terrasser på båden,« siger Kasper.

Dumt, set i bakspejlet

Men det nye liv med Øresund som nabo blev kort. Det viste sig, at Slots- og Kulturstyrelsen allerede i juli 2009 havde givet afslag på, at husbåden måtte ligge ved Dragør Fort, fordi fortet er kategoriseret som et beskyttet fortidsminde. Afslaget blev i maj 2010 stadfæstet af Natur- og Miljøklagenævnet.

Men der skete ikke mere i sagen, husbåden blev ikke flyttet af de daværende ejere, og styrelsen greb ikke ind.

I 2014 klagede en borger fra Dragør til Slots- og Kulturstyrelsen over, at husbåden stadig lå der. Da der stadig intet skete, klagede samme borger igen i september 2016, og så kom styrelsen på besigtigelse ved fortet i oktober og konstaterede, at husbådens placering var en overtrædelse af Museumsloven. Familien blev varslet et påbud om at fjerne husbåden.

Var der ingen, som advarede jer, før I købte husbåden?

»Jo, vi fik at vide, at der ifølge Slots- og Kulturstyrelsen ikke kunne ligge husbåde ved et fortidsminde, men vi fik så også at vide, at: Arh, det er en gammel sag fra 2009, der kommer ikke til at ske noget. Set i bakspejlet var det selvfølgelig dumt, vi skulle have været fornuftigere og have undersøgt det nøjere,« siger Kasper.

»Den havde ligget der i syv år, og så tænkte vi, at hvis vi kunne få fem år der, ville det være fint,« siger Birgitte.

Privatfoto.

Parret forventede da også, at husbåden let kunne flyttes, for eksempel til København. Men det var mere kompliceret.

»Ulempen er, at du ejer husbåden, men ikke matriklen, og i København lever de fleste husbådeejere på en tre måneders opsigelse, så det er usikkert, især når man har børn i skole. Kun i Sydhavnen har de 20 års opsigelse, men så skal husbåden være en ombygget færge eller kutter – ikke et firkantet hus på en pram som vores,« siger Kasper.

Også et nej fra byrådet

Loven var klar, styrelsen holdt fast, så slaget var tabt på fortet. Parret ansøgte nu Dragør Kommune om en dispensation til at lægge husbåden til i den nedlagte færgehavn. Parret ville selv betale kloakering og tilslutning til vand og el.

I august 2017 var der flertal i by-, erhvervs- og planudvalget for at give familien en treårig dispensation med mulighed for opsigelse fra kommunen med 12 måneders varsel. Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre sagde ja, Liste T sagde nej, og Socialdemokraterne undlod at stemme og løftede sagen til byrådet senere på måneden.

»Vi forsøgte at koble diskussionen væk fra etablering af et stort husbådeområde, så det kun handlede om en dispensation til os, men det lykkedes ikke rigtigt. Også fordi vores ven, der havde klaget til Slots- og Kulturstyrelsen, skrev jeg ved ikke hvor mange ansøgninger om husbåde på samme sted, inden det der kommunalbestyrelsesmøde. Jeg ved ikke, hvad han har imod os,« siger Kasper.

Der var stor opbakning fra de borgerlige partier.

»Vi havde også Liste T på besøg og både de og Socialdemokratiet var da positive, men generelt var begge partier imod husbåde, så de stemte nej. Og Dansk Folkeparti vendte om på en tallerken og stemte nej, så der var ikke længere flertal,« fortæller Kasper.

Undervejs inviterede familien flere gange til åben båd.

»Hvor alle kunne få en øl eller en kop kaffe og se, hvordan der er på en husbåd og få det afmystificeret. Vi hørte, at i den gamle bydel går folk og glor ind ad vinduerne, men det gør de altså også på en husbåd! I starten tænkte vi: Hva’ fa’en er det for noget. Men så begyndte vi at hilse på folk og faldt i snak med rigtig mange. Og alle fik en rundvisning, og så har man fået en fed oplevelse ud af det i stedet – folk bliver glade, og vi fik også noget tilbage,« siger Kasper.

Familien opgav at bo i husbåd, og den er svær at sælge, når der ikke følger en plads i en havn med. I Sakskøbing fandt de en langtidsplads, og foreløbig tjener husbåden som sommerhus. Familien havde forelsket sig i Dragør og var heldige at finde bolig i et rækkehuskvarter i byen.

»Vi kommer fra Gentofte, og der havde vi også venner, men de fleste var faktisk forældre til børn, der gik i samme skole som vores. Men her i Dragør har vi fået sindssygt mange venner – og nære venner,« fortæller Kasper.

Savner I husbåden?

»Ja, men der er hyggeligt at bo her, og børnene er glade for det. Så må vi se, hvad der skal ske med husbåden.«

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Musikalsk. Sort Sol over Søndermarken

Hantiger slog huntiger ihjel