Christian Jensen er formand i det almene byggeri Murergården. Han forstår ikke
in

Ghettoudspil kan forhindre lokale renoveringer

FINANSIERING. Regeringen vil bruge penge fra Landsbyggefonden til at finansiere deres ghettoplan. Det kan betyde at lokale renoveringer ikke bliver til noget alligevel. Urimeligt, siger lejerne.

Af Simon Reenberg

sre@minby.dk

RETFÆRDIGHED: Både på Nørrebro og i Nordvest risikerer flere almennyttige boliger at gå glip af millioner til renoveringer af alt fra ruder til altaner.

Det gør de, fordi regeringens nye ghettoudspil skal finansieres med midler fra Landsbyggefonden. Landsbyggefonden er kort fortalt en sparebøsse med penge fra folk, der bor i almennyttige boliger.

Pengene fra sparebøssen kommer fra lejernes huslejeindbetalinger, og fonden bruger pengene til at støtte forskellige renoveringsprojekter.

Men den ordning bliver nu udfordret, fordi regeringen skal bruge penge til at nå deres mål om, at udrydde de danske ghettoer.

»Jeg bliver forarget, fordi vi (lejerne, red.) har lavet en opsparing hos Landsbyggefonden med henblik på at få renoveret vores bygninger, så kommer regeringen pludselig og siger, at nu skal de bruge pengene til ghettobekæmpelse,« siger Christian Jensen, Formand for den Almennyttige Boligafdeling Murergården i Korsgade på Nørrebro.

»Det er jo ikke os, der har lavet de regler og love, som har gjort, at vi har fået ghettoer. Det er jo politikerne, der er ansvarlige for det,« siger formanden.

Planen er urimelig

På Nørrebro og i Nordvest er en række projekter blevet stillet millioner til renovering i udsigt af Landsbyggefonden. Om de ender med at kunne blive realiseret er endnu for tidligt at sige, da regeringen altså vil øremærker 12 af fondens 21 milliarder kroner, og det vides endnu ikke, hvilke boligforeninger, der får, og hvem der må vente.

Boligforeningen Runddelen på Nørrebro er eksempelvis stillet 100 millioner kroner i udsigt. De skal bruges til en totalrenovering, der blandt andet inkluderer altaner og fælles faciliteter.

»Det er urimeligt, at regeringen vil bruge vores penge på at finansiere deres ghettoplan. For os betyder det, at vores renoveringer bliver udskudt, og det synes vi ikke er rimeligt,« siger beboerformanden, Thomas Appelquist.

Han får opbakning fra Nordvest, hvor den almene bebyggelse Munkevangen står til at skulle have renoveringer for 33 millioner kroner.

»Vi lever i dårlige lejligheder, og mange har svamp i flere rum, mens andre har dårlig isolering. Hvis vi havde overskud, så ville det være fint at give ekstra til de udsatte områder, men det her er virkelig nogle renoveringer, vi har hårdt brug for,« siger Abdelmajid Abdalas, der er en del af formandsskabet i Munkevangen.

Underskrifter mod plan

Både Landsbyggefonden, interesseorganisationen Danmarks Almene Boliger og overborgmester Frank Jensen har kritiseret regeringens plan om at bruge milliarderne fra Landsbyggefonden til at finansiere deres ghettoudspil. De kalder det urimeligt og hul i hovedet, at regeringen fjerner penge, som skulle bruges til tiltrængte renoveringer.

Også lejerne selv har vist deres utilfredshed ved at starte en underskriftsindsamling med navnet: Fingrene væk fra lejernes penge. Den har i skrivende stund knap 9000 underskrifter.

»Jeg modtager opkald fra hele landet med beboere, der er utilfredse over det her,« siger Christian Jensen, der har startet underskriftindsamlingen.

Det handler om solidaritet

Regeringen holder dog fast i, at pengene skal findes hos lejerne. Både ministre og menige folketingsmedlemmer har givet udtryk for, at den almene boligsektor er et solidarisk system, hvor de stærke må bidrage til at hjælpe de andre.

»Der er ni milliarder kroner tilbage til den resterende del af boligområderne, og vi har valgt at sige, at nu skal vi have løst det her problem. Vi skal ghettodannelsen til livs. Det koster penge, og dem tager vi fra Landsbyggefonden,« siger Venstres boligordfører Britt Bager til DR.

Christian Jensen undrer sig over, at det er lejerne alene, der skal betale for ghettoudspillet, fordi de i forvejen betaler en stor del til renoveringer og helhedsplaner i ghettoområder. For eksempel har Landsbyggefonden givet mere end 400 millioner kroner til den kommende total-renovering af Mjølnerparken.

»Hvor er resten af landet henne? Dem i andelsboligerne? Og dem i ejerboligerne? Hvorfor skal et problem, der er skabt i fællesskab, løses af alene af de almene lejere?« spørger Christian Jensen.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Simon Reenberg

Written by Simon Reenberg

Journalist på Nørrebro Nordvest Bladet. Jeg brænder særligt for den gode nyhedshistorie, og jeg forsøger også at starte nogle konstruktive debatter mellem borgerne, som forhåbentlig kan være med til at udvikle vores bydele. Følg Nørrebro Nordvest Bladet på Facebook, hvis du vil deltage.

Divas vandt guld USA

Musikalsk. Sort Sol over Søndermarken