Jep
in

Unik historisk billedsamling kan ses online

FORVALTERENS FOTOS. 6.000 historiske fotos fra 1900-1948 er for to uger siden lagt online på kbh.billeder.dk.  Den første forvalter på Københavns Rådhus, Ernst Nyrop-Larsen, tog initiativ til den imponerende fotosamling.

Af Hanne Bjørton
hab@minby.dk

KØBENHAVN: Den første forvalter på Københavns Rådhus, Ernst Nyrop-Larsen, fotograferede og samlede et prægtigt stykke kulturarv i starten af 1900-tallet.
Og nu har Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv lagt den fotosamling, han tog initiativ til, omkring 6.000 fotos fra hele København, online på kbhbilleder.dk, fortæller Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

»Fotografisamlingen vil en gang i tiden blive af meget stor betydning for byens historie,« skrev rådhusforvalteren i et brev til en borgerrepræsentant i december 1908 om fotosamlingen.

På pletten med tungt gear

Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv ser Ernst Nyrop-Larsen som en fotopioner, der stillede skarpt på byrummet. Hvor fotograferne typisk havde arbejdet i studier, tog Nyrop-Larsen i 1900-tallets første årti ivrigt rundt i byen.

På trods af tidens tunge kameraudstyr var han på pletten ved nedrivninger og særlige begivenheder. Motivkredsen går fra kongelige besøg, byggepladser og legende børn i gaderne.
Rådhusets forvalter blev senere viklet ind i konflikter og pålagt at holde op med at fotografere. Han begyndte i stedet at samle på fotos taget af andre. Rådhusforvaltningen fortsatte fotoindsamlingen efter chefens død i 1933, og derfor dækker samlingen tiden frem til 1948.

Ud af samlingens godt 6.000 fotos skønnes Nyrop-Larsen at have taget knap 900 fotos. Fotografierne er som regel godt registreret med oplysninger om tid og sted.

»Folk med interesse i Københavns lokalhistorie vil glæde sig over samlingen, som er speciel ved, at vi er ude i byrummet. Ernst Nyrop-Larsen har haft blik for fotoets muligheder til at dokumentere og formidle byens udvikling. Rådhusforvalteren har set fotoet som et supplement til indsamling af museumsgenstande fra byen,« siger museumschef Louise Jacobsen, Københavns Museum.

Kbhbilleder.dk rummer flere store enkeltsamlinger, for eksempel af fotograferne Fritz Benzen og Frederik Riise samt samleren Niels Ludvig Maribo. For øjeblikket omfatter kbhbilleder.dk over 80.000 fotos og flere kommer til.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Revybestyrelse trækker sig

Ansøgningen er sendt – Dragør vil være verdensarv