Arkitekt Axel Bendtsen (til højre) er talsmand for den frivillige UNESCO-arbejdsgruppe
in

Ansøgningen er sendt – Dragør vil være verdensarv

VERDENSARV. Kulturministeren har nu fået en ansøgning fra Dragør Kommune om at få den gamle by og havnemiljøet optaget på Slots- og Kulturstyrelsens tentativliste – et vigtigt skridt mod at komme på UNESCOs liste over verdensarv. Kommunen og den lokale, frivillige UNESCO-arbejdsgruppe forventer et svar inden sommer.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

DRAGØR: I flere år har gode kræfter i Dragør arbejdet for at muliggøre en drøm om at få Dragørs gamle by og havnemiljø optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

En ære der i Danmark hidtil kun er overgået Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Jelling Monumenterne, Christiansfeld, Stevns Klint, Vadehavet og Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland.

Der blev sat ekstra skub i arbejdet i Dragør, da kulturministeren i december åbnede op for ansøgninger om at komme på Slots- og Kulturstyrelsens tentativliste. Det er et væsentligt skridt på vejen til UNESCOs verdensarvliste, fordi lokale ønsker så også bakkes op af den danske regering.

I fredags 16. marts var sidste ansøgningsfrist, og Slots- og Kulturstyrelsen har nu fået Dragør Kommunes 100 sider lange prospekt, der anmoder om at få sat Dragør gamle by og havn på tentativlisten som et vidnesbyrd om byens rolle som en af Danmarks vigtigste maritime skipper- og søfartsbyer i verdens store sejlskibsepoke i 1700- og 1800-tallet.

Mange støtteerklæringer

Ud over det grundige prospekt, der gør rede for den gamle bys struktur og arkitektur, havnen og det omkransende landskab, der alt sammen stort set er bevaret uændret siden 1700- og 1800-tallet, har Slots- og Kulturstyrelsen også modtaget en lang stribe støtteerklæringer til Dragørs mulige plads på tentativlisten.

Arkitekt Axel Bendtsen er talsmand for en lokal, frivillig UNESCO-arbejdsgruppe, som har gjort en stor del af forarbejdet til ansøgningen, og han har været i kontakt med de personer og institutioner, som bakker Dragørs ønske op.

»Foruden alle de lokale støtter synes vi selv, at det er en ganske imponerende liste over støtte udefra. Så vigtige steder som Vikingeskibsmuseet, Museet for Søfart og direktøren for Nationalmuseet udtrykker deres støtte. Og så er der alle bevaringsforeningerne: Foreningen Hovedstadens Forskønnelse, Foreningen til Gamle Bygningers Bevarelse, Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Og formanden for Det Særlige Bygningssyn, hvilket er ret syret, for det er jo statens rådgivere,« fortæller Axel Bendtsen.

Også Bertel Haarder er at finde på støttelisten.

»Ikke alene i egenskab af at være tidligere kulturminister; Bertel Haarder har altid vist kulturmiljøer interesse. Og så er selvfølgelig turistorganisationerne på listen, Visit Denmark og Wonderful Copenhagen. Det er en liste, vi er stolte af,« siger Axel Bendtsen.

Endelig er der opbakning fra Dragørs eget kulturliv, museer, turistråd, Dragør Bevaringsnævn og Dragør Lokalhistoriske Forening. Før har sagen splittet byrådet, men nu er der opbakning fra et enigt byråd.

Bagud med kulturmiljøer

Blandt de syv allerede udpegede steder i Danmark, er alene Christiansfeld et eksempel på et kulturmiljø, lige som Dragørs gamle by og havn.

»Danmark er bagud med at udpege kulturmiljøer, det har vi ikke haft tradition for. I Dragør har vi også den immaterielle kulturarv sådan at forstå, at folk bor her, og borgere og foreninger holder fast i at bevare byen og havnen som den er,« siger Axel Bendtsen.

Hvornår forventer I et svar fra Slots- og Kulturstyrelsen?

»Inden sommer, er det beskrevet. Jeg synes, de skal i gang med et stort arbejde med at gennemgå ansøgningerne, så vi må se.«

Ved I, hvor mange steder, ministeren vil udpege?

»Nej, der er man meget hemmelighedsfulde. Vi har løbende haft en dialog med Slots- og Kulturstyrelsen, som har ydet god hjælp og rådgivning, men de holder sig neutrale for ikke at give falske forhåbninger.«

Udpeges Dragør til tentativlisten, er det ikke nogen garanti for en plads på UNESCOs liste over verdensarv.

»Nej, der er ingen garanti, og det kan også være et meget langt forløb. Der smadres jo en masse kulturarv i lande som Syrien, og det har UNESCO et stort fokus på, og det kan jeg godt forstå. Christiansfeld ventede i mange år før de nåede frem til at blive udpeget, og jeg ved ikke, om jeg selv overlever det, men det er også lige meget. Jeg har et blødt hjerte for Amager, og en plads på UNESCOs verdensarvsliste vil være en ekstra gevinst, ikke bare for Dragør, men for hele Amager, fordi det vil give øen et område af international betydning,« siger Axel Bendtsen.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Unik historisk billedsamling kan ses online

Valgfag for sprogtosser og motionsfreaks