Allan (tv) får sig en snak med sekretariatsleder
in

Huset der rummer Hus forbi

base for hjemløseavisen. Hus forbi-huset i Vanløse er en virksomhed, og ikke et værested, understreger leder. Men derfor kan man da godt få en god snak, få lidt sundhedspleje og et måltid mad.

Af Jan Diament

jan @minby.dk

aktivt hus: Her var engang en bank – senere et taxiselskab. I dag er det et hus, der emmer af en anden slags aktivitet.

Når man træder ind i huset mødes man af et smukt, stort rum med de oprindelige lysekroner fra fordums tid.

Der er noget fornemt over rummet, og over huset. Et hus med alskens rum. Et hus, der skiller sig ud fra andre huse på jernbane Alle. For godt et halvt år siden rykkede hjemløseavisen Hus forbi ind i huset.

Der er brugt masser af penge, blod, sved, tårer og en del knofedt til at sætte det i stand, så det passer til Hus forbi-sælgerne og alle de faste medarbejder og frivillige, der er knyttet til huset.

Lækkert hus

»Vi har set sådan på det: det må godt være hus som andre kan være misundelige på, og gerne vil bo i. For hjemløse må jo kigge langt efter alle de goder vi andre har i hverdagen« siger Rasmus Wexøe Kristensen, der er sekretariatsleder i huset.

Og lækkert er det indtryk man får når man træder ind i huset som blev købt for godt et halvt år siden.

En gymnasieklasse har været med til at lave trapper hvor man har lamineret aviser som dekoration. Det gjorde de som Operation dagsværk.

For det er aviser eller bladet Hus forbi det handler om i dette hus. Der er salg, redaktion, sekretariat, men også sundhedrum og yogarum.

»Men det er vigtigt at slå fast, at huset her ikke er et værested. Det er et sted hvor de hjemløse får udleveret aviser, tøj, der kan modstå kulden osv. De henter aviserne og køber dem. De giver 12 kr pr avis og på gaden sælges den så til 12 kr. Det vil sige de tjener otte kroner pr. solgt avis. Er aviserne ødelagt af regn, eller de har købt flere end de kan sælge så kan de få byttet dem,« fortæller Rasmus Wexøe Kristensen.

Sundhed, mad og yoga

Vel er Hus forbis base i Vanløse ikke et værested, men de hjemløse kan få plejet sår og skrammer, få et sundhedstjek, få lasvet noget yoga og så kan de få morgenmad og frokost. Men der lukkes kl 14. Der er tilknyttet sygeplejersker og socialrådgivere og har man brug for at gå på internet så kan det også klares.

Inspiration fra hjemløse

Redaktionen består af to skrivende, men de hjemløse kan komme med inspiration og ideer til hvad bladet skal indeholde. Hus forbi har et forventet salg pr. måned på cirka 80.000 stk, men januar i år dykkede det fælt til kun 50.000 – uvist af hvilken grund. Nu er man spændt på at se salget for februar i år.

»Mindst 20 procent af stoffet kommer fra de hjemløse, og skal selvfølgelig refigeres. Men det er sindssygt vigtigt, at vi får ideer fra sælgerne, der ved hvor skoen trykker,« fortæller…..

Hus forbi holdt tidligere til på en mere central adresse i Bragesgade på Nørrebro, men huslejen blev efterhånden for pebret og så fandt man det udmærkede hus i Vanløse efter at Dantaxi rykkede ud og til den halve husleje, og hvor der i øvrigt også er langt bedre plads og faciliteter.

Men der skulle som sagt blod, sved og hård hud til at sætte det i stand. Blandt andet er køkkenet indrettet i en tidligere bankboks og det krævede sit at få bugt med de tykke mure. 4. maj holder man åbningsreception for hele byen.

Det lokale miljø

Hus forbi vil gerne forbindes med det lokale miljø og allerede nu har man en fin aftale med Københavns Fødevarefællesskab, der har fået optimale lokaliteter bag huset. Ligeledes var mange hjemløse der kommer i huset til Vanløse lokaludvalgs gæstebud på Vanløse Torv i januar.

»Vi er virkelig blevet taget godt imod i Vanløse. Alle har været positive og flinke., og vi er blandt andet med i erhvervsforeningen nu,« fortæller Rasmus Wexøe Kristensen..

Huset har en omsætning på 10 mio. kr om året. Der er otte medarbejdere tilknyttet som faste medarbejdere og dertil mindst lige så mange frivillige.

Et ganske almindeligt liv

Rasmus har gode forudsætninger for at lede stedet. Han er pædagoguddannet og har blandt andet arbejdet med hjemløse i flere år i Holbæk.

»De fleste hjemløse vil jo egentlig bare have en ganske almindelig hverdag som du og jeg. Mange kommer med bristede illusioner. Vil måske gerne have en bolig,men magter det måske alligevel ikke. For så skal de starte forfra og risikerer, at de får nedtur.

Hus forbi har en bestyrelse hvor de ni ud af ti pladser udgøres af hjemløse. Man er ikke afhængig af den såkaldte satspulje, men det hele finansieres af salget af Hus forbi. Dog kommer der også en pæn portion på 1,5 mio kr. ind via flaskepant i Fakta-supermarkederne. Og så har Realdania-fonden finansieret meget af renoveringen. Desuden er der også kommet 200.000 kr ind fra en efterskole.

»Det er vigtigt for os at de hjemløse har et ejerskab, at de får en anden identitet end blot at være hjemløs. Klart at vi møder meget elendighed hver dag, men medarbejderne får supervision til at klare det. Vi kan ofte hjælpe dem inden det går galt. Det gør vores socialrådgivere, der ligesom kan »oversætte« hvad det er de har brug for.

Hus forbi distribueres 40 stedet i kongeriget, inklusive Grønland, hvor der bliver solgt 500 stk om måneden. Air Greenland flyver gratis aviserne til Grønland. Også Koefoeds Skole sælger avisen.

Der kommer dagligt cirka 50 hjemløse i huset hver dag for at købe avisen, spise noget frokost og få en snak med ligesindede og medarbejderne. Man fornemmer en god og rolig stemning i huset på Jernbane Alle. Nu en del af det Vanløseske miljø.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Busbesparelser i 2019 er aflyst

“Jeg kan godt lide at være Harald”