Skuespiller Victor Marcussen kan fejre sit 40 års jubilæum på scenen i rollen som den islandske fåreavler Bjarni i Teater V¿s nye forestilling ¿Svar på Helgas Brev¿. En forestilling
in

Kærlighedens svære valg og fravalg

ET SIDSTE BREV. En fåreavlers livslange kærlighed er på spil i Teater V’s nye forestilling ‘Svar på Helgas Brev’, der er instrueret af skuespiller Kirsten Peuliche. I rollen som den islandske fåreavler Bjarni ses skuespiller Victor Marcussen.

Af Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

FORESTLLING: Blikket er vendt indad i en søgende rejse tilbage gennem et langt liv i Teater V’s nye forestilling ’Svar på Helgas Brev’, som havde premiere i lørdags.

Bag forestillingen står instruktør og skuespiller Kirsten Peuliche, som avisen mødte kort før den store premiere i Prøvehallen:

»Det hele begyndte egentligt med, at jeg for nogle år siden læste en anmeldelse af den islandske forfatter Bergssvein Birgissons bog ’Svar på Helgas Brev’ og blev meget begejstret. Jeg tænkte straks, at den bog måtte jeg læse. Da jeg så gjorde det, tænkte jeg med det samme, at det kunne blive en historie på scenen,« fortæller Kirsten Peuliche og uddyber:

»Bogen er et fantastisk menneskeportræt og en dejlig historie, der bevæger mig, fordi den både er menneskelig og sanselig. Det er også en eventyrlig bog, fordi den foregår på Island, som er anderledes end her, hvor vi kommer fra. Alligevel ramte bogen mig, og jeg tænkte, at den på en eller anden måde ville kunne ramme alle mennesker.«

Den store kærlighed

I ’Svar på Helgas Brev’ møder vi den 90-årige islandske fåreavler Bjarni, der på kanten af sit liv skriver et brev til sin elskede Helga. Kvinden han aldrig fik, men som han på en eller anden måde er forblevet tro gennem alle årene.

Men hvorfor er det, at en mand livet igennem kan begære en anden kvinde end sin egen kone? Og det uden at gøre noget ved det? De spørgsmål forsøger Bjarni at finde svar på i det brev, han omsider skriver til sin elskede Helga.

»Bjarni tager på en slags rejse, hvor han genkalder sig sit liv og sin kærlighed, og hvor han tænker på, hvad han gjorde, og hvad han ikke gjorde. For mig er det mere og mere blevet en historie om at vælge og fravælge. Det handler i sidste ende om at finde fred. Få afsluttet med Helga, som ikke er der. Bogen og forestillingen stiller ligesom spørgsmålet om, hvad kærligheden er for noget, og kan man elske en uden at være sammen med vedkommende hele tiden?« forklarer Kirsten Peuliche.

Forestillingen ’Svar på Helgas Brev’ har været undervejs i nogle år efterhånden. Bare det at finde den helt rette skuespiller til at fylde rollen som Bjarni var en søgen, der ikke blev afsluttet på en enkelt dag. Men på et tidspunkt dukkede Victor Marcussen op, og så vidste instruktøren, at hun havde fundet den helt rette person til rollen.

En svær rolle at finde ind i

I rollen som Bjarni kan Victor Marcussen desuden fejre sit 40 års jubilæum på scenen. En rolle, der har krævet sin forberedelse, fortæller han:

»Det er en stor rolle at fylde, for det er jo et langt levet liv på 90 år, hvor man skal gå tilbage i tiden. Det har virkelig taget mig lang tid at komme ind i rollen som Bjarni. Bogen er dog så gennemført, at hvis man forholder sig til den, så får man rigtig meget foræret,« siger skuespilleren.

På scenen er blot et en fåreskindsbeklædt skammel og en bræddevæg. I disse enkle omgivelser, skal Victor Marcussen udleve den indre kamp, som Bjarni kæmper med sig selv.

»Han gennemlever på en måde alle årene og forestiller sig, at Helga er der ved siden af ham. På sit bryst har han båret et brev fra hende gennem mange år. Her skriver hun, at hun er klar til ham, men han vælger ikke at dukke op. Han har egentlig gerne ville besvare brevet gennem alle årene, men han har ikke rigtigt følt, at det var nødvendigt fra hans side. Han mener selv, at han til sidst får hende svaret, men om han reelt gør det, ved vi ikke helt,« fortæller Victor Marcussen.

Forestillingen på Teater V kan opleves frem til 10. marts, hvorefter den drager på turné til andre teatre.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Ingen lommepark på Jagtvej 69

Jerngitre på vej efter dødsulykke