Mathilde Jakobsen og Filipe Leal på Kronprinsensvej har på alle måder skabt en frugtbar forretning. Foto: Michael Paldan

Iværksættere vil erobre hele Europa

ERHVERV. En af finalisterne til Iværksætterprisen 2018 er virksomheden Fresh.Land, drevet af Frederiksberg-parret Mathilde Jakobsen og Filipe Leal. De giver forbrugerne frisk frugt og grønt direkte fra avlere i Portugal.

Af Jeanette Hougaard

jhg@minby.dk

IVÆRKSÆTTERE: Det unge par Mathilde Jakobsen og Filipe Leal begyndte i starten af 2015 med en cyklende juicebod på Strøget og hjemmekontor på Kronprinsensvej. Siden har de modtaget en række hæders-priser og der er høje forventninger til virksomheden.

Helt aktuelt er Fresh.Land en af de tre virksomheder, der er med i finalen om Frederiksberg Kommunes Iværksætterpris 2018, som uddeles til Erhvervstræf 1. marts.

Mathilde Jakobsen og Filipe Leal har udviklet en digital løsning med en hjemmeside, hvor forbrugere kan bestille frisk frugt direkte fra avlere i Portugal. Det giver ikke bare friske produkter af høj kvalitet, når frugten kan modne færdigt. Der er også en betragtelig miljøgevinst at hente, da det ikke længere er nødvendigt at anvende mange ressourcer og kemikalier på opbevaring af frugt i kæmpelagre i månedsvis, som man traditionelt gør i branchen. Her er det normalt, at frugten handles tre-fire gange af mellemhandlere, inden frugten er i supermarkedet, men de tre-fire led har Fresh.Land skrællet væk. Det betyder også, at de portugisiske avlere kan få en mere rimelig pris for deres varer.

»Noget var galt«

Det var et gensyn med Filipe Leals familiegård i Algarve, der i 2014 inspirerede dem til at finde en løsning på måden at distribuere frugt.

»Min far solgte til en lokal mellemmand, som kom på gården to gange om året og plukkede alt på to uger. Det var lige meget om frugterne var grønne. Bagefter tog de videre til en anden plantage og plukkede alt i to uger,« fortæller Filipe Leal.

»Besøget var en øjenåbner og plantede et frø. Vi vidste, at noget var galt, og det handlede ikke kun om at hjælpe en farmer med at sælge, men om hele måden systemet virkede på. Det var ikke godt,« fortsætter Filipe Leal.

Et år senere gik de for alvor i gang med et teste danskernes smag for de friske frugter og solgte juice på Strøget. Det blev så godt modtaget, at kunderne gerne ville købe store mængder frugt for at kunne presse selv derhjemme.

»Mange i Danmark er optaget af kvalitet, men desværre ved vi ikke, hvad god kvalitet er, når det kommer til eksotiske produkter, vi ikke selv dyrker herhjemme. Vi ved hvad gode danske jordbær er, for dem kender vi, men gode avokadoer, appelsiner – der ved vi det ikke, før vi prøver det,« siger Mathilde Jakobsen, som idag også leverer til flere supermarkedskæder.

Ud i Europa

På to år har Mathilde og Filipe Lean skabt en virksomhed, der afsætter 250 tons frugt om måneden, som leveres med to-tre lastbiler om ugen fra Portugal. Lastbilerne er læsset med forskellige citrusfrugter, avocadoer, tomater og andre frugter og grøntsager, når varerne er i sæson, for alt dyrkes på friland. Alle varer er ubehandlede eller økologiske og får lov til at modne færdigt og udvikle smag, inden de høstes.

Målet for Fresh.Land er én lastbil om dagen og på den lidt længere bane vil de gerne udvide firmaet til at dække det øvrige Europa.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

En skøn dag på Vesterbro

Her finder du spil og hygge i Valby