»Jeg elsker bøger. Elsker at læse dem
in

Bøgerne er kommet for at blive!

Boghandler Marianne Withen har 25-års jubilæum. Hun har mærket op- og nedgangsture i sin butik på Godthåbsvej, men ‘bøgerne er kommet for at blive’, fastslår boghandleren.

Af Nanna Boye.

nanna@lokalavisen-frb.dk.

 

Jeg skulle absolut ikke være boghandler! Som selvstændig er der også meget lange dage, men jeg var i et vadested, og da den tidligere ejer, Kirsten Hansen, skulle sælge sin butik i nummer 57, blev jeg overtalt.

I dag er jeg hende og min mand, Jannik (Lunn, red.), evigt taknemmelig over, at de fik skubbet mig ind i denne herlige butik,« siger Marianne Withen til Lokalavisen.

Torsdag 1. marts har Marianne Withen 25-års jubilæum.

Den 72-årige boghandler startede i branchen i 1964 hos Munksgaard, tre år senere kunne hun kalde sig for boghandler.

Efterfølgende har hun arbejdet på Odense Universitets Bibliotek, på et forlag i Oxford og en lang årrække som sælger eller forlagsrepræsentant, som det hed, for Samleren, Rhodos, Forum og Munksgaard.

I 1999 flyttede Boghandleren på Godthåbsvej et par numre længere op ad gaden, til større lokaler i nummer 32A.

 

E-bøger og supermarkeder

»Siden jeg var barn, har jeg læst, så det var ikke overraskende, at det kom til at handle om bøger.

Jeg kan godt lide mit arbejde, for jeg møder en masse dejlige mennesker, som også kan lide at læse, og så har jeg de mest fantastiske medarbejdere, som jeg også har det sjovt sammen med,« fortæller Marianne og fastslår, at hun ikke har planer om at gå på pension det første par år. Hun fortsætter:

»Nu skal vi lige have metroen åbnet, og så skal Anja (Jensen Schou), der har arbejdet sammen med mig i 22 år, også lige fejre sit 25-års jubilæum.«

 

Ændret handelsliv i gaden

Gennem 25 år har boghandleren selvfølgelig også mærket op- og nedgangsture.

Først da supermarkederne begyndte at sælge bøger og senere, da e-bogen kom. Men det har vist sig, at ingen af delene har taget brødet ud af munden på boghandlerne.

»Supermarkederne har mange krimier, billigbøger og bestsellere. Vi prøver at dække så meget som muligt, men har noget helt andet, i krimigenren er det f.eks. japanske Keigo Higashino. Det er egentlig ikke der, konkurrencen er.

Jeg mærker det mere på den måde, som Godthåbsvej har forandret sig.

Gadebilledet er et helt andet i dag. Nu er der næsten kun cafeer og restauranter. Handelslivet er forsvundet. Jeg havde bedre bogsalg, da der var slagter, ostehandler, grønthandler og tehandel i gaden. Så kom folk også lige ind til boghandleren.

Sådan er det ikke mere, og det er lidt trist, for der kommer færre mennesker på Godthåbsvej.

I dag er det stamkunderne, vi lever af.« siger Marianne Withen, der ser frem til metroåbningen, så der atter kommer et mylder af mennesker på Godthåbsvej.

 

Finurlig og fabulerende

De ansatte er selvfølgelig også bogelskere, som direktøren selv, men fordelen er også, at de supplerer hinanden og interesserer sig for forskellige emner.

»Jeg har altid gang i et par bøger ad gangen. Jeg tror, det er en erhvervsskade.

Jeg har lige læst Harald Voetmanns ‘Amduat. En iltmaskine’, ‘Berlinerblåt’ af Philip Kerr og Edward St. Aubyn ‘Dunbar’, som jeg alle varmt kan anbefale.

Voetmann er ret fantastisk. Jeg har læst flere af hans bøger, men hans seneste er både finurlig og fabulerende.

Der er mange gode, nye forfattere, men Svend Åge Madsen vender jeg altid tilbage til. Hans forfatterskab har fulgt mig hele livet, og når der kommer noget nyt fra hans hånd, lægger jeg alt andet til side. Han har et fantastisk sprog.«

 

Fru direktør

»Det er en stor fordel, at de ansatte læser noget forskelligt. Anja er f.eks. knagende god til børne- og ungdomsbøger. Det betyder, at vi har mange børn og unge i forretningen.«

Gennem årene har Marianne Withen også haft mange elever. Når hun tiltalte dem, kaldte hun dem for ‘ungerne’, og en dag var der så en, der kaldte hende for ‘fru direktør’, og det er blevet hængende. Tiltalen er dog altid med et smil på læben, for boghandleren er et lattermildt menneske, der forstår, at tingene ikke skal tages så højtideligt.

 

Bredt udvalg

Udvalget i boghandleren er bredt, krimier med kant, børne- og ungdomsbøger, skønlitteratur samt lyrik, og et lille udvalg af engelsk litteratur.

I dag ses hendes mand, Jannik også i forretningen. For år tilbage mødtes de i bogbranchen, så de har også en fælles lidenskab for bøger. Og så har de ikke så langt hjem. Siden 1983 har de boet på Gammel Kongevej, mens somrene nydes i Rørvig.

Torsdag 1. marts markeres ikke som sådan, men mon ikke der er et lille glas sidst på eftermiddagen … og så er der rabat på bøgerne, men kun denne ene dag!

 

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Havnerundfart med sanseligt hørespil

Professorens fødselsdagsknald