in

Lejlighedsejerne luner sig

STIGNING. Priserne på ejerlejligheder stiger og stiger, men både banker og kunder er mere forsigtige end før krisen. På Vesterbro har man på fem år kunnet hente en gennemsnitlig gevinst på 79 procent på lejlighedssalg, viser opgørelse.

Af Simon Reenberg

sre@minby.dk

PENGE: Det er næppe en hemmelighed for nogen, at priserne på ejerlejligheder i København stiger og stiger. Fra Indre By til Nørrebro har der været store procentuelle stigninger, som særligt er kommet de til gode, der købte i slutningen af finanskrisen.

Men nye tal viser, at det ikke kun er gået godt for lejlighedsejerne de sidste fem år. Det er gået rigtig godt. I Bispebjerg har de lykkelige ejere kunne se en stigning på deres lejligheder på op mod 90 procent fra 2012 til 2017. Det viser tal fra Boligsiden.dk. Der, hvor det er gået dårligst er Indre By, hvor priserne ‘kun’ er steget med 58 procent eller 16.072 kroner per kvadratmeter i samme periode.

»I centrum af København lå priserne i forvejen på et meget højt niveau, hvilket har presset en stor del af køberskaren ud i byens yderområder. Når efterspørgslen stiger derude, følger priserne trop, og derfor ser vi store stigninger i områder som Brønshøj og Bispebjerg, men også i Nordvest der virkelig præger prisudviklingen i Nørrebro-området,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Købere står i kø

Alene fra sidste år til i år er priserne på en 80 kvadratmeter stor lejlighed i hovedstaden steget med 200.000 kroner.

Det viser tal fra Boliga. En gennemsnitlig lejlighed på 80 kvadratmeter koster i dag omkring 3.000.000 kroner, mens en tilsvarende lejlighed kostede omkring 2,8 millioner kroner sidste år.

Ifølge Boliga-direktør Frederik Rovsing er det hovedsageligt 2- og 3-værelseslejlighederne, der trækker priserne i vejret.

»Der står mange købere i kø til de mindre lejligheder, som både er interessante for par og for forældre, der vil sikre deres børn en studiebolig i København. Derfor ser vi også, at en pæn portion af de mindre lejligheder bliver solgt over udbudsprisen, ikke mindst når de ligger centralt i de populære bydele«, siger Frederik Rovsing.

Alle har lært af krisen

Hidtil har rekordåret været 2006, hvor de københavnske bydele oplevede nogle af de højeste priser nogensinde.

Da krisen ramte, ændrede det billede sig, og mange ejerlejligheder var ikke sjove at sælge efter 2008.

Krisen kradsede i nogle år, men der er nu gang i et opsving, der betyder, at kun tre bydele stadig er billigere at købe lejlighed i, end de var før krisen. Det gælder for Brønshøj, Vanløse og Valby, der ifølge Boliga er handlet til kvadratmeterpriser, der ligger marginalt under det leje, de lå på i 2006.

Selvom det for menig mand og kvinde kan lyde som om, at priserne allerede er løbet løbsk, er vi ifølge ejendomsmæglerkæden Nybolig ikke på vej ind i en ny boligboble, som var det, der fældede økonomien i 2008.

»Vi oplever slet ikke den samme hype som i tiden op til finanskrisen. Folk er blevet mere velovervejede, bankerne og realkreditinstitutterne er blevet mere grundige, og politikerne er blevet mere opmærksomme på, at et boligkøb er en privatøkonomisk disposition, som kræver et grundigt hjemmearbejde,« siger Thomas Hovgaard, der er relationschef i Nybolig.

Han mener, at en væsentlig forskel fra forløbet før finanskrisen og forløbet i dag er, at prisstigninger i dag er drevet er et reelt boligbehov, et moderat udbud og attraktive finansieringsmuligheder.

De fleste eksperter på området lader til at være enige om, at det nuværende forløb adskiller sig fra det, der var før finanskrisen, men flere advarer alligevel om, at særligt købere skal tænke sig om, fordi udviklingen hurtigt kan vende.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit sagde eksempelvis sådan her i Radio 24syv: »Selvom meget taler for, at priserne kan stige yderligere fremadrettet, så skal man tænke sig om og være forsigtig, for der er ingen garantier for, at det fortsætter«.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Benedicte Lorenzen

Written by Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Afsked. Københavnerne sagde farvel til prins Henrik

Forsinket lyskryds er på vej