Den markerede felt er ISS-grunden til venstre løber Tomsgårdsvej
in

Beboere håber på grønne rum, når stor grund skal bygges om

ØNSKEBRØND. Debatten om fremtiden for den store ISS-grund ved Rentemestervej og Tomsgårdsvej er i gang. Beboerne vil have åbne, grønne områder. Grundejeren vil have boliger.

Af Simon REENBERG

sre@minby.dk

FREMTID: Under de røde faner i 3F’s bygninger på Peter Ipsens Allé står der wienerbrød, kaffe og frugt i skåle. Folk i alle aldre forsyner sig fra klapbordene, inden de sætter sig til rette og vender blikket mod storskærmen.

Der er borgermøde i Nordvest, og omkring 80 mennesker er mødt op for at deltage i den indledende debat om ISS-grundens fremtid.

De hvide kontorbygninger, der tidligere udgjorde hovedkvarteret for den globale virksomhed ISS, skal i fremtiden bruges på anden vis, men hvordan? Det er spørgsmålet, som borgerne diskuterer i dag.

»Jeg kunne godt tænke mig, at der kom liv i form af nogle mødesteder og noget mere erhverv. Der skal være nogle åbne grønne arealer, hvor mennesker kan mødes,« siger Claus Højby Hansen på 35 år, der bor på Rentemestervej, som er en af de veje, der indrammer ISS-grunden.

»Der skal være noget til børnefamilier og noget til unge, og noget, hvor man kan sidde og læse en bog,« siger Linda Lapina på 32 år, der er nabo til ISS-grunden. Det værste, hun kan forestille sig, er en lukket grund, hvor der kun er boliger.

Der lod generelt til at være enighed blandt borgerne om, at det nye byggeri på grunden skal invitere til samliv, have grønne arealer og ikke være bygget for højt.

Grunden bliver grøn

Ejeren af grunden er selskabet Calum, der står bag en række byggerier hovedsageligt i hovedstaden. Direktør, Jakob Axel Nielsen, forklarer, at Calums interesse i grunden er at gøre den attraktiv, så de kan sælge den videre til en højere pris, end de har købt den for.

Det mål kan til gengæld godt kombineres med beboernes ønsker, i hvert fald et stykke hen ad vejen, hvis man skal tro direktøren.

»I virkeligheden så vi helst, at vi kunne bygge boliger på hele grunden, fordi vi ved, at det kan sælges igen. Men Københavns Kommunen vil have kreativt erhverv i stueetagen, så det er planen, at vi skal have det. Det er også en mulighed, at der kommer en detailhandel og en børnehave. Det er alt sammen noget, vi kigger på,« siger han.

Også det grønne ønske hos beboerne bliver indfriet, og der kommer formentlig også gennemgang på grunden, men direktøren kan endnu ikke sige, om de grønne arealer bliver offentligt tilgængelige eller kun for de nye beboere på grunden.

Han understreger dog, at intet er besluttet endnu, og at hans udtalelser kun er et udtryk for, hvad Calum forestiller sig nu og her.

Når Calum ikke selv kan bestemme helt og fuldstændigt over deres grund, så skyldes det, at den er solgt med visse betingelser.

Til at starte med skal der udarbejdes et kommunalplanstillæg, som blandt andet definerer fordelingen mellem bolig og erhverv. Den bliver fremlagt for politikerne på rådhuset sammen med en række høringssvar, der er kommet fra både lokaludvalget og beboerne. Når den er godkendt starter arbejdet med lokalplanen, som også skal i høring. Det tager typisk omkring et år at lave en lokalplan, og ændringerne på grunden kommer ikke, før det er på plads.

Grund skal huse familier

Flere borgere gav på mødet udtryk for, at de gerne så de nuværende bygninger revet ned til fordel for noget nyt og mindre monotomt, men det skal de ikke regne med.

»Kontorbygningerne er for gode til at rive ned. Planen er at renovere dem, så de går fra at være kontorlokaler til at være beboelige,« siger Jakob Axel Nielsen.

Boligerne bliver ejer- og lejeboliger på omkring 95 kvadratmeter i gennemsnit, fortæller direktøren.

»Kommunen ville ikke have mere alment byggeri i det område, til gengæld vil de gerne have flere børnefamilier ind, så det er det, vi bygger efter,« siger han.

Benzintanken bliver

På borgermødet var der også en del af de lokale værkstedsejere til stede. De håber på, at deres lejemål kan blive forlænget, så de fortsat kan reparere biler for de lokale.

Bygherre vil dog nødig love værkstederne det ene eller det andet. »Det er op til Københavns Kommune, hvis de vil beholde dem, så kan de få deres kontrakter forlænget, hvis kommunen mener, de er for støjende, så bliver de ikke forlænget,« siger han. Calum-direktøren siger i øvrigt, at benzintanken ud mod Tomsgårdsvej bliver liggende.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Simon Reenberg

Written by Simon Reenberg

Journalist på Nørrebro Nordvest Bladet. Jeg brænder særligt for den gode nyhedshistorie, og jeg forsøger også at starte nogle konstruktive debatter mellem borgerne, som forhåbentlig kan være med til at udvikle vores bydele. Følg Nørrebro Nordvest Bladet på Facebook, hvis du vil deltage.

Story MakerGallery MakerContent AuthorList MakerQuiz MakerEmoji Champ

DEBAT: Flertal nøler mens børn betaler prisen

Et kor for folket