Fremover skal deltagerne ved Ungdommens Folkemøde lytte i Valbyparken og ikke i Søndermarken. Arkivfoto: Martin Sørensen
in

Folkemøde forlader Frederiksberg

MØDET ER HÆVET. Efter blot to år i Søndermarken rykker Ungdommens Folkemøde til Valbyparken. Forklaringen er ændrede betingelser og højere priser hos Slots- og Kulturstyrelsen.

Af Bo Børresen

bob@minby.dk

FLYTNING: Det begyndte i 2016. Det voksede i 2017. Og i 2018 er det slut.

Ungdommens Folkemøde, der er tænkt som ungdommens pendant til Folkemødet på Bornholm, forlader Søndermarken og Frederiksberg og slår sig i stedet ned i Valbyparken.

De unges folkemøde har vokseværk. I 2017 steg deltagerantallet med cirka 5.000. I år er det ambitionen at udvide til en tre-dages festival. Det kommer imidlertid ikke til at ske i Søndermarken. Det har Ungdomsbureauet, som er non-profit organisationen bag Ungdommens Folkemøde, meddelt Frederiksberg Kommune.

Ungdomsbureauet ønsker i 2018 blandt andet at udvide med flere stader. Det sker med henblik på at gøre folkemødet (endnu) mere økonomisk bæredygtigt.

Vejrmæssig katastrofe

Planerne om en udvidelse harmonerer imidlertid dårligt med, at Slots- og Kulturstyrelsen har planlagt at skrue prisen for udleje af haverne på Frederiksberg op og samtidig ændre anvendelsesstrategien.

Slotsgartner Lars Friis fra Slots- og Kulturstyrelsen forklarer:

»Haverne på Frederiksberg må ikke lide overlast som følge af arrangementerne. Prisstigninger skyldes, at de tidligere priser hverken afspejlede den betydelige belastning af haverne, som arrangementerne medførte, eller udgifterne forbundet med retableringen. Priserne skal altid afspejle markedspriserne. Omkostninger til administration, slid på haverne, udstyr, aflukninger og så videre skal dækkes af arrangøren.«

Lars Friis uddyber:

»2017-udgaven af Ungdommens Folkemøde var en vejrmæssig katastrofe. Den megen regn betød, at store områder i Søndermarken her mere end et halvt år efter stadig ikke ligner sig selv. Der er gang i en større retableringsopgave, så plænerne kan anvendes i det nye år.«

Lars Friis beklager, at Frederiksberg må vinke farvel til Ungdommens Folkemøde:

»Det ærgrer mig. Vi har foreslået arrangøren, at man spreder arrangementet ud over hele Frederiksberg, ligesom de voksnes folkemøde er spredt over hele Bornholm. Men Ungdommens Folkemøde ønsker at alt er samlet ét sted, og det kan Søndermarken altså ikke rumme.«

370 procents prisstigning

Ungdommens Folkemøde er langt fra det eneste arrangement, som har fået Slots- og Kulturstyrelsens prisstigninger at mærke.

Både Bloom (Golden Days) og Stella Polaris har oplevet en prisstigning for leje af henholdsvis Søndermarken og Frederiksberg Have – herunder udgifter til retablering af haverne.

Festivalen Bloom har oplevet en fordobling af lejen (fra 45.000 kroner til 90.000 kroner), og antallet af tvungne vagter for arrangementerne er fordoblet.

Herudover har Slots- og Kulturstyrelsen varslet en prisforhøjelse i 2019 for leje af Frederiksberg Have til det traditionsrige sankthans-arrangement.

Den største prisstigning har arrangøren af ’Sommertid i Søndermarken’ dog oplevet. Den store juni-begivenhed havde sidste år Thomas Helmig og Kim Larsen øverst på plakaten og entrerer i år med blandt andre Medina, Thomas Helmig og Dizzy Mizz Lizzy.

Beatbox Entertainment, som koncertarrangøren hedder, har måttet acceptere en prisregulering fra 135.000 kroner i 2017 til 500.000 kroner i 2018. Det svarer til en prisstigning på 370 procent.

Til det siger slotsgartner Lars Friis:

»Vi har for vane at tilbyde nye arrangører en lavere introduktionspris på leje af arealerne. Så den pris Beatbox fik sidste år var langt under markedsprisen. Desuden har vi i 2018 frasagt os at få del i omsætningsafgiften, som en privat koncertarrangør som Beatbox skal betale, og i stedet øget den faste lejepris.«

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Nedturen var værst

‘Det her må aldrig ske igen’