|
Denne eftermiddag var gåfællesskabet usædvanligt heldige med vejret - let frost
in

Gåtur med Helene – og alle de andre

GÅFÆLLESSKAB. Helene Guckelberger Thygesen startede for knap et år siden en Facebook-gruppe med budskabet: Kom med mig ud at gå. Første gang mødte en enkelt op. Nu har gruppen 356 medlemmer, og to gange om ugen går Helene en tur i Amager Strandpark i en lille flok på gennemsnitligt otte personer – og aldrig de samme otte.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

AMAGER STRANDPARK: Luften er et par minusgrader sprød, det er vindstille og næsten skyfrit. Barsebäck og Turning Torso rammer knivskarpt i øjnene helt fra Sverige, og Saltholm ser ud til at svæve over Øresund.

Vi er i Amager Strandpark, hvor Helene Guckelberger Thygesen har inviteret journalist og fotograf på en gåtur fra Naturcenter Amager Strandpark til Kastrup Lystbådehavn – måske lidt længere – og tilbage igen.

»Det kan være regnvejr, solskin, skyet, tåget – og det er jo det, der er det fantastiske ved at gå hernede – lyset er aldrig det samme,« siger Helene, der til daglig er konsulent, facilitator og foredragsholder.

Vi tre er ikke alene. Seks andre står og småhopper for at holde varmen, og lige før vi går af sted, ankommer endnu en deltager på cykel.

»Jeg har været med i din gruppe i næsten et år, men jeg har ikke kunne få det til at passe ind – så i dag tænkte jeg: »Nu skal det være,« fortæller den nyankomne.

Der må være andre

Som de øvrige seks er hun medlem af Facebook-gruppen ’Helenes gå fællesskab – bryd mønstret’, som Helene startede i februar sidste år. Her inviterer hun til gåture på fem-syv kilometer i strandparken.

»Det kom sig af, at jeg løb hernede alene og tænkte, at der må være andre, der også savner selskab på løbe- og gåturen. Jeg lavede en livevideo på Facebook-gruppen ’Amager’, hvor jeg opfordrede: Kom ned og løb eller gå en tur med mig. Og så eksploderede det. På få dage fik jeg 150 beskeder,« siger Helene.

Helene Guckelberger Thygesen har taget initiativ til gåfællesskabet. Foto: Michael Paldan

I en af henvendelserne blev hun opfordret til at starte sin egen gruppe, og to dage senere var Facebookgruppen ’Helenes gå og løbe fællesskab – bryd mønstret’ en realitet.

»Første dag, jeg havde et gåarrangement, kom jeg cyklende over bakken på broen herud. Det var pisseregnvejr, og så stod der en dame under en paraply. »Er du Helene?« spurgte hun. Og så gik vi, og hun fortalte mig hele sin livshistorie,« siger Helene.

Kun aflyst to gange

Det lykkedes ikke rigtigt Helene at få deltagerne til at løbe, så siden er gruppen omformuleret til at være et gåfællesskab.

Gruppen har nu 356 medlemmer. To gange om ugen arrangerer Helene en gåtur, og ikke nødvendigvis de samme to ugedage.

»Det var i starten lidt angstprovokerende for mig at committe mig til at skulle noget to gange om ugen – det provokerede min frihedsfølelse. Så gåturene er når det passer mig. Søndag er nok den dag, hvor der oftest er gåture. Og der skal være mindst tre tilmeldte, ellers aflyser jeg.

Men faktisk har jeg kun aflyst to gange. Den ene gang fordi der var lovet stormvejr – det blev det så ikke alligevel. Den anden gang fordi jeg skulle rejse til Italien.«

Det højeste antal deltagere på en gåtur har været 14 og i snit kommer der otte.

»Men der er ikke to grupper, der er ens, og jeg har slet ikke overblik over, hvor mange forskellige, der har været med. Der er næsten altid nye deltagere, som ikke har været med før, og når vi har gået fem minutter, så er snakken i gang.«

Givende at se folk vokse

Gåturene handler om meget andet end bare at få motion. Nemlig at få sig en god snak eller at komme med i et fællesskab og føle sig som en del af en gruppe.

»Nogle af deltagerne har det svært og har brug for at snakke. En har mistet sin mand, en anden lider af angst, en tredje af stress. Der er kvinder, som savner nogen at gå med, for manden sidder hjemme i sofaen og gider ikke. Mennesker har brug for mennesker, så enkelt er det. Og nogle sidder ensomme i deres lejligheder, og så er det guld værd at komme herned og nogen siger: »Godt at se dig, hvordan er det gået siden sidst.« Man finder ud af, at man har en betydning for nogen, og det er så givende at se folk vokse – for det gør de,« fortæller Helene.

21. februar er det præcis et år siden, at Helene startede sit gåfællesskab, og det vil hun fejre med deltagerne søndag 25. februar klokken 15.00-17.00.

Der er startsted der, hvor gåturene altid starter, nemlig ved Naturcenter Amager Strandpark og Strandstation 1 – adressen er Øresundsstien 7. Et stykke ude på ruten inviterer Helene på forfriskninger.

Vil man med, må man først melde sig ind på Facebookgruppen ’Helenes gå fællesskab – bryd mønstret’ og derefter til arrangementet.

God gåtur, derude!

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Hanne Bjørton

Written by Hanne Bjørton

Skriver som journalist på Amager Bladet siden 2005 om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Skoleerfaring fra første række

Ny borgerlig støtte til lokaludvalg