Ann Harnek bor tæt ved gadekærret i St. Magleby med sin mand og parrets to børn.
in

Skoleerfaring fra første række

NY I BYRÅDET. 42-årige Ann Harnek var i 10 år lærer i Dragør, men forlod byens skolevæsen i utilfredshed. Hun blev ved kommunalvalget valgt ind for Liste T og kan nu i skoleudvalget bidrage med erfaringer fra problemernes kerne.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

DRAGØR: Ann Harnek bor ved gadekæret i St. Magleby med sin mand Jeppe og børnene Bella og Topper.

Gavlen på familiens hus har det halve Danmark såmænd set i Matador-afsnittet, hvor Agnes og Rødes søn Aksel falder i branddammen.

Parret flyttede hertil i 2006 fra Østerbro, Jeppe er selv opvokset i Dragør.

»Og de vil bare tilbage, de der mænd, og det var okay for mig,« siger hun med et smil.

Hun blev begejstret for Dragør og blev ansat på Dragør Skole i 2007 og oplevede sin hidtil bedste tid som lærer.

»Dengang var der lejrskoler, fordybelsesuger, kortere skoledage, så børnene kunne være på sfo længere tid. Lærerne overnattede med børnene på skolen, havde sociale arrangementer om fredagen med forældre og elever. Der var overskud!« skrev Ann Harnek i sin præsentation af sig selv som kandidat op til valget.

Men folkeskolereformens komme og en ændret ledelsesstruktur i Dragørs skolevæsen ændrede alt for hende, og i februar 2017 sagde hun op og begrundede beslutningen med dårlige arbejdsvilkår for lærerne og en fejlslagen inklusion. I dag er hun ansat som lærer på Amager Privatskole i Tårnby.

»Dér har vi lejrskoler hvert år, de yngste elever har fri klokken 13, og man får rigtig meget tid til at være klasselærer. Der er tid til samarbejde, der er tid til at være barn, der er tid til at være lærer. Det var dejligt tæt på, og jeg savnede at være en bedre mor, jeg var rigtig ked af det, vred og sur og en dårlig kone det sidste halvandet år, jeg var på Dragør Skole, efter den nye ledelsesstruktur trådte i kraft i 2016. Det var ikke okay den måde, vi var lærere på derude.«

Bruddet med Dragørs skolevæsen blev startskuddet til en ny politisk karriere. Der faktisk kom lidt bag på hende.

På gaden med smølferne

Hun blev kontaktet af Peter Læssøe og Annette Nyvang fra Liste T og opfordret til at stille op for T ved det kommende kommunalvalg. Hun var helt på linje med Liste T og sagde ja.

»Liste T har altid været skolernes parti, man har altid været sikker på, at hvis man stemte på Liste T, så ville de skolernes bedste.«

I første omgang var formålet blot at trække lidt stemmer. Ikke at blive valgt til byrådet.

»Jeg tænkte, det giver ikke så god mening lige nu, fordi min mand er færdig med sin MBA lige om lidt, så nu har vi endelig tid til at være sammen. Som tiden så gik, blev det pludselig noget helt andet. Jeg kunne mærke, at jeg ville jo gerne og de sager, som Liste T arbejdede med i kommunalbestyrelsen på det tidspunkt, var jo det, som jeg omme på den anden side af bordet ikke kunne gøre noget ved. De kunne som lokalpolitikere gå ind til forvaltningen og byde ind. Mens jeg som skolelærer godt kunne føle mig som en marionet i et større spil.«

Hun besluttede sig for at få lavet valgplakater og var med på gaden for at drive valgkamp.

Hvordan blev du mødt af borgere, du ikke kendte i forvejen, du var jo et nyt ansigt?

»Jeg kendte jo alle dem, der skulle i Føtex og købe fredagsslik. Men ellers kendte jeg ikke nogen. Folk var gode, og vi blev kaldt parkeringsvagter og smølfer i starten (Liste T’s jakker er smølfeblå), og nogle kom hen og sagde, at »jeg stemmer på Liste T denne gang«, og nogle sagde: »Hvad kan I?« Man mærker jo lynhurtigt, om folk gider en eller ej, og ellers giver man dem et bolsje. Men det var ikke svært, og jeg syntes, det var sjovt.«

Hvordan gik det, skat?

Hun var T’s nummer 13 på stemmesedlen, men på valgnatten (også natten til hendes fødselsdag) blev det klart, at hun havde fået 111 personlige stemmer, og det rakte til et mandat.

» Jeg havde simpelthen ikke regnet med det, det kom som en kæmpe overraskelse, og jeg blev rigtig glad. Næste morgen blev jeg vækket med fødselsdagssang af min mand og mine børn, og han sagde: Nå, hvordan gik det i går? Det gik godt, skat, vi fik fire mandater. Nå, men hvad med dig, skat, fik du sådan okay stemmer? Ja, jeg røg ind på det tredje mandat. Så skulle vi lige finde ud af, hvordan vi fik det til at hænge sammen, for min mand arbejder rigtig meget.«

Ann Harnek har fået sæde i skoleudvalget og i børne-, fritids- og kulturudvalget.

»Jeg vil rigtig gerne gøre en forskel for børnene, og jeg tænker, det er vigtigt, at der sidder en bag bordet, som ved hvad jeg taler om, i stedet for at der sidder en arkitekt og taler om skoleforhold, som måske ikke har børn. No offence.«

Udover at være engageret er Ann Harnek også et meget struktureret menneske.

»Så jeg har planlagt hele året med, hvem der passer børnene frem til 2019. Fordi min mand rejser så meget, som han gør, er det et puslespil at få til at gå op. Men jeg føler mig rolig i det her. På min skole har vi ikke tilstedeværelsespligt, så når jeg har fri klokken 13, kan jeg gå hjem og løbe en tur, handle, planlægge kommunalbestyrelsesarbejde, hente mine børn, og så kan jeg forberede arbejde igen om aftenen. Det kunne jeg også før folkeskolereformen i Dragør, og det er det gode ved at være lærer.«

Inspireret af svigermor

Ann Harnek har fundet inspiration i sin svigermor, Ea Damgaard, der også har siddet i byrådet i Dragør for Liste T.

»Da jeg mødte hende i 2005, tænkte jeg: Nej, en sej mor. Tænk at hun har en holdning og ved, hvad hun vil og står for. Vi talte om Liste T, og det er helt klart hende, som har været med til at sige, at det giver mening at have en holdning og at kunne gøre noget. For hun sad i otte år i byrådet.«

I fire af årene havde Liste T absolut flertal og dermed langt større politisk råderum end i dag, hvor T’erne for femte valgperiode i træk endte uden for konstitueringen – denne gang sammen med Konservative. Men Ann Harnek har håb for samarbejdet på tværs.

»Hele byrådet var til et møde i Sverige sammen, og vi var syv nye medlemmer, der ytrede, at vi faktisk ønskede et samarbejde. Man er nok lidt idealistisk, når man er nyvalgt og lidt naiv, og heldigvis for det.«

»Og på vores første BFKU-møde følte jeg, jeg blev lyttet til, Annette fra Liste T blev lyttet til, Katrine fra Konservative blev lyttet til, og vi blev enige om alle forslag, der var fremsat af Liste T, efter de blev lavet lidt om. Jeg kom hjem og var helt høj over, at de lyttede.«

»Og jeg tror, de lyttede til mig, fordi jeg selvfølgelig kan sige noget om sfo’erne og om skolerne. Så jeg er ikke bange for at være uden for indflydelse. Selvfølgelig kan der være ting, som flertallet synes er for T-agtigt og så er man uden for indflydelse, men så må vi sørge for, at det kommer til protokols.«

Færre private aftaler

Opgaven som byrådspolitiker og udvalgsmedlem spiser noget fritid. Er der ting, du bliver nødt til at skrue ned for?

»Jeg har gymnasievenner, min mødregruppe, venner fra sygeplejeskolen og Skovshoved Skole, hvor jeg var før. En af mine veninder lavede en Doodle (digitalt redskab til at lave aftaler, red.) tre måneder frem, og jeg kunne finde én dato. Hvis jeg har to andre møder eller Jeppe er ude at rejse samme uge, så kan jeg ikke, så er der ikke noget privat. Det er det, der bliver rykket rundt på. Jeppe og jeg tog en snak om, at vi er nødt til at få det her til at fungere, og familien er nummer et, det vil den altid være. Vi har et sommerhus på Møn, og det er vores hellige sted, og det prioriterer vi.«

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Hanne Bjørton

Written by Hanne Bjørton

Skriver som journalist på Amager Bladet siden 2005 om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Vigtig debat om Dragørs dyre diger

|

Gåtur med Helene – og alle de andre