Bryggekælderen ved København Læser sidste år. Foto: København Læser
in

FESTIVAL: Byen fuld af litterære manifester

LITTERATURFESTIVAL. I 10 dage rulles litteraturarrangementer ud over hele byen, når der er København Læser – i år under temaet ‘Manifest’. Flere arrangementer, deriblandt den afsluttende fest, foregår her på øen.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

KØBENHAVN: Der er arrangementer for både læseheste, litteraturelskere og dem, der normalt ikke går til litteraturfestival, når der 23. februar-4. marts igen er København Læser.

Københavns Biblioteker startede festivalen i 2008 i samarbejde med museer, boghandlere, kulturinstitutioner og andre litteraturelskere, som hvert år under festivalen udfordrer og udforsker litteraturen med litterære arrangementer over hele byen.

I år er temaet for litteraturfestivalen ’Manifest’. Et manifest er et programskrift, der indstifter en ny orden. For eksempel det kommunistiske manifest og manifestet bag Dogme 95, som en gruppe danske filminstruktører producerede film efter, frem mod årtusindskiftet.

Som forsker og forfatter Kasper Opstrup skriver i sit essay til festivalavisen, titter manifestet ofte frem i krisetider. Derfor er det interessant og måske endda bekymrende, at nye manifester i de seneste år er begyndt at nå op til overfladen.

Pølser, poesi og poetry slam

Der er udgivet en stor programavisen om København Læser, som kan fås i kulturinstitutioner, cafeer og på biblioteker. I den kan du læse om de mange arrangementer, hvor såvel de historiske og de nyskrevne manifester bliver præsenteret, performet, vendt og drejet, afvist og omfavnet.

Programavisen indeholder flere originalbidrag af blandt andre Kristina Stoltz, Lone Aburas, Hanne Viemose, Ursula Scavenius, Ida Holmegaard samt tegneserie af karikaturtegner Khalid Albaih og foto af Fryd Frydendahl.

Programmet består af både smal og bred litteratur udkrystalliseret i mere end 100 arrangementer. Deriblandt også begivenheder for børn, forfatterforedrag, skriveworkshops, pølser og poesi, poetry slam, performance og koncerter.

København Læser placerer litteraturen rundt omkring i byen, hvor du ikke forventer at få stukket en bog i hånden eller et digt læst højt – og hvor atmosfæren og de historiske rammer gør oplevelsen til noget særligt.

KØBENHAVN LÆSER HER PÅ AMAGER
København Læser foregår 23. februar-4. marts og har arrangementer spredt ud på 44 steder i byen, heraf disse på Amager:
’Forfatterens lejlighed’, Mjøsensgade 4, 3.tv., hvor værket ’Dominique’, som bygger på et manifest, udgives, oplæses og performes torsdag 1. marts kl. 19.30.
Bryggekælderen, Njalsgade 15, hvor der fredag 2. marts kl. 20-21 opføres en legende koncert under titlen ’Spermophogia’, og hvor der holdes Afslutnings-Manifest søndag 4. marts kl. 19-22.
Christianshavns Bibliotek, Dronningensgade 53. Julian Rosefeldts film Manifesto, hvor Cate Blanchett spiller 13 roller, vises mandag 26. februar kl. 19. Vært på P1 Filmland, Per Juul Carlsen, introducerer.
Kulturtårnet Knippelsbro, Knippelsbro 2 (næsten på Amager). Læseforeningen indbyder til guidet fælleslæsning med indlagte pauser lørdag 24. februar kl. 15-16 og 17-18.
Ørestad Bibliotek, Arne Jacobsens Allé 19. Læseforeningen indbyder til guidet fælleslæsning med indlagte pauser mandag 26. februar kl. 17-18.
Se hele det omfattende program på www.kbhlaeser.dk. De fleste arrangementer er gratis, men find i programmet flere oplysninger om, hvor der betales entré

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Hanne Bjørton

Written by Hanne Bjørton

Skriver som journalist på Amager Bladet siden 2005 om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

||||||

Glade fastelavnsbilleder fra Sundby

Amager Centret klar til nyt look