Peter Omdals mormor boede i Sundevedsgade og havde en købmand i Hedebygade
in

»Det svarer til at rydde Nyboder«

SLAGTERGÅRDENE. Peter Omdals mormor boede i Sundevedsgade ¿ og han er nu gået forrest i kampen om stoppe nedrivningen af Slagtergårdene. Lørdag 17. februar klokken 10.30 holder gruppen demonstration med gravtema.

Af Anja Berth

abe@minby.dk

Borgergruppe: Det bliver med bimlende klokker fra Kristkirken, rustvogn, og efterfølgende gravkaffe på Klubben, når aktionsgruppen for at redde Slagtergårdene holder demonstration lørdag 17. februar klokken 10.30 med afgang fra Kristkirken, menneskekrans om Slagtergårdene og nabobygningerne og efterfølgende kaffe.

Et formentlig sidste forsøg på at stoppe nedrivningen af Slagtergårdene på Enghavevej og Vesterbrogade, der skal lade livet for at gøre plads til en ny boligkarré.

I torsdags var der borgermøde, hvor 40 fremmødte i Klubben lagde en slagplan for at stoppe nedrivningen af de flere hundrede år gamle slagtergårde, som blev besluttet af et snævert flertal i Borgerrepræsentationen 15. december.

Redningsmanøvre

Det er Peter Omdal, der har taget initiativ til en sidste omgang redningsmanøvre. Han bor selv i Taastrup og blev opmærksom på sagen, da han hørte et foredrag med byhistoriker og lokalpolitiker Allan Mylius Thomsen, som fortalte om sagen og om politikernes beslutning.

»Min mormor blev født i Sundevedsgade og derfor betyder området meget for mig, og så er det horribelt, at man kan tænke på at rive historieske bygninger ned, der vidner om en svunden tid. Det svarer jo til at rive hele Nyboder ned – eller Montmartre i Paris – museer skal altså ikke kun være udstillinger bag lukkede montrer – det er vigtigt, at der også findes noget i gadebilleder,« siger Peter Omdal.

Han startede derfor sammen med øvrige forkæmpere en aktionsgruppe, der allerede nu har planer om at samle så mange stemmer – 50.000 – at de kan få lov at rejse et beslutningsforslag i Folketinget.

Stop nedrivningen

»Vores umiddelbare forsøg er at stoppe nedrivningen, der allerede så småt er i gang. Vi har kontakt til Naturklagenævnet og vil prøve at stoppe det. Det er grotesk, at politikerne ikke prioriterer byhistorie, men kun tænker på høje byggerier. Der har været over 300 høringssvar i sagen, og det vidner om, at der er kraftig modstand,« siger Peter Omdal.

Men er det ikke bare noget gammelt lort?

»NEJ! Det er det ikke. Det er klart, at der er mange af bygninger, der kunne fikses lidt, men hvis det er den tankegang man har, så er der meget på Nørrrebro, der skulle rives ned,« siger Peter Omdal, der foreslår, at man lader nogle af bygninger stå og så bygger nyt ved siden af de eksisterende, således at man bevarer gammel historie, men også tænker i udviklingen.

Glad for opbakning

Han er glad for den store opbakning til projektet, og håber at endnu flere vil skrive under og forsøge endeligt at stoppe nedrivningen.

Men han har set Slagtergårdenes død i øjnene:

Derfor er der lørdag 17. februar demonstration med rustvogn, bårekranse og gravkaffe på Klubben. Det er klokken 10.30 fra Kristkirken og alle kan være med.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Benedicte Lorenzen

Written by Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Nye busruter vækker bekymring

Skal du have ananas eller koriander til din sildemad?