Arkivfoto: Michael Paldan.
in

Guide til fastelavnsløjerne

AMAGER SLÅR TIL TØNDERNE. Fastelavnsløjerne begynder i denne uge og kulminerer over tre dage fra lørdag til mandag med tøndeslagning overalt på øen. Amager Bladet giver dig et overblik over arrangementerne.

AF JAN JEPPESEN
jje@amagerbladet.dk

HELE ØEN: Amager har stolte fastelavnstraditioner med tøndeslagning til hest. Man ved ikke med sikkerhed, om de nederlandske bønder, der kom hertil i 1500-tallet, havde skikken med hjemmefra. Men fastelavnsridningen fik i løbet af 1800-tallet sin nuværende form med faste regler for påklædning, pyntning af hesten og tøndeslagning med de fint forarbejdede tøndestokke.

I denne uge fejres fastelavn overalt på øen med både mindre og større arrangementer. Vi har samlet et udpluk af arrangementerne, der kulminerer over tre dage i weekenden fra lørdag til mandag.

Fastelavnstur i Dragør
Dansk Vandrelaug er med på fastelavnsnoderne i det vinterkolde Dragør. Søndag klokken 11.15 starter turen fra Dragør Stationsplads ved bus 350S. Turleder i Dansk Vandrelaug, Anita Garbers går i spidsen for den 10-12 kilometer lange tur, der også går gennem Store Magleby med de gamle gårde, og undervejs kigges på fastelavnsløjerne, som slutter med tøndeslagning til hest. Der bliver pauser undervejs, så tag lidt mad og drikke med. Det koster et mindre beløb at deltage, hvis du ikke er medlem af Vandrelauget. Turen slutter cirka klokken 17.00 ved udgangspunktet.

Slå Pondus af tønden
Danske Bank holder fastelavnsarrangement allerede på torsdag 8. februar klokken 16.00-18.00. Det foregår på Sundbyvester Plads, hvor alle børn og barnlige sjæle får mulighed for at slå Pondus af tønden. Bedste udklædning kåres.

Tønder på Vestamager
Vestamager Centret markerer fastelavn med tøndeslagning lørdag klokken 11.00-14.00. Det er i et samarbejde mellem centret, Skelgårdsskirken og BankNordik. Man bedes møde op udklædt klokken 11.00 i Skelgårdskirken til lidt hygge og varm kakao, inden man i samlet flok går til centret for at slå katten af tønden.

Løjer i genbrugsbutikken
Red Barnets Genbrugsbutik i Holmbladsgade 99 sælger tøj, legetøj og udstyr til børn i alderen 0-12 år, men de frivillige har også lagt sig i selen for et fastelavnsarrangement på lørdag.

Her vil blive kåret både kattedronning- og konge efter en omgang tøndeslagning, som er for børn mellem tre-otte år. Forud for tøndeslagningen er der mulighed for at kreere sin egen fastelavnsmaske eller blive ansigtsmalet.

Løjerne finder sted mellem klokken 15.00-17.00, og der serveres kaffe, te og kage i butikken.

Fastelavn i Sundbyerne
Løjerne finder sted lørdag, hvor hestekortegen med 26 ryttere fra Sundby Fastelavnsforening starter sin tur gennem Sundby klokken 09.30.

Der er blandt andet stop på Amagerbrogade ved Eriks Bageri og Englandshus, inden selve tøndeslagningen finder sted på Prags Boulevard klokken 14.00.

Kortegen fortsætter herefter mod Christianshavn, men først kommer heste og ryttere forbi Amager Ølhus, Kareten og Christianshavns Beboerhus, inden man slutter på Christiania.

Søndag på Blushøj
Fastelavnssøndag er der traditionen tro lagt op til en folkefest på Blushøj. Her er der tøndeslagning fra hest fra klokken 16.00, og de mange tilskuere har mulighed for at varme sig med rompunch.

Når den sidste tøndestav er slået ned, kårer man årets tøndekonge eller tøndedronning, der får en krans lagt om hestens hals og en sang med på vejen.

Det er en god idé at komme til tøndeslagningen til tiden – nogle år tager det kun 20 minutter at slå tønden ned. Andre år tager det næsten én time.

Stort ridt i Store Magleby
Store smukke pyntede heste i rask galop med ryttere i flotte og særegne dragter, er hovedingrediensen i det traditionsrige fastelavnsridt i Store Magleby.

Rytterne samles om morgenen ved Borgerforeningen, hvorefter de med musikvogn og fane i spiudsen rider rundt på visitter. Hvert sted bydes rytterne på varm punch. Rytterne kvitterer med skålsang med ønske om, at det må gå værtsparret godt i fremtiden.

Rytterne – 20-30 af byens mænd ifører sig høj hat, hvid skjorte og sorte broderede veste – for at ride til tønden i Hovedgaden mandag 12. februar klokken 16.00. Når det sidste bræt er faldet udråbes vinderen til »tøndekonge«. Han høster publikums bifald og får ved kåringen et kys af årets tøndedronning.

Amagermuseet holder åbent denne dag fra klokken 13.00-18.00, hvor der i caféen sælges lune æbleskiver og varm punch med Amagerrom.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

»Jeg kommer stærkt tilbage«

Nyt system skal holde taxier væk fra Tårnbys villaveje