||
Sådan har en af kunstnerne løst opgaven - et værk
in

Udstilling hylder pladecoveret

KUNST. Udstillingsstedet Eks-Rummet på Prags Boulevard 61 hylder pladecoveret med udstillingen ‘Cover’, hvor 61 kunstnere bidrager med hver et værk på 313 x 313 millimeter. Der er fernisering 2. februar, naturligvis med livemusik.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

PRAGS BOULEVARD: Den knitrende pickup-nål i pladerillen, før musikken starter, er en af fornøjelserne ved at høre musik på vinylplader. En anden er den mageløse kreativitet på pladernes omslag.

Og netop pladecovers er omdrejningspunktet for udstillingsstedet Eks-Rummets nye udstilling ’Cover’. 61 kunstnere bidrager med hver deres værk i pladecoverets præcise mål, 313×313 millimeter.

»Vinylen har fået en revival, og det er et godt format at lave noget kunstnerisk på frem for for eksempel cd’en. Jeg ved, at et af værkerne går lige så langt, 313 mm, ud fra væggen, så det nærmest bliver en terning, og andre har taget det meget bogstaveligt og har malet ovenpå et gammelt pladecover,« fortæller Jan Wessel.

»Så der har været frit spil. Det er en god blanding af maleri, foto, noget mere skulpturelt og collager fra de 61 kunstnere,« fortæller Anna Taina-Nielsen.

Eftertragtet af kunstnere

Begge to er udøvende kunstnere og en del af Atelier Prag 61 på Prags Boulevard 61, hvor 20 kunstnere har atelier. Alle 20 bidrager til ’Cover’ og har hver især inviteret et par andre kunstnere til at udstille.

Jeg ved, at et af værkerne går lige så langt, 313 mm, ud fra væggen, så det nærmest bliver en terning. Og andre har taget det meget bogstaveligt og har malet ovenpå et gammelt pladecover.
Jan Wessel, kunstner, Atelier Prag 61 og Eks-Rummet. Foto: Michael Paldan

Jan Wessel har været med i kunstnerkollektivet siden 1990.

»Da havde det allerede 10 år på bagen. Det startede på Nørrebro i 1980, dengang var det et kvindekollektiv og hed Valsedronningerne. I dag er der i øvrigt stadig flest kvindelige kunstnere her,« fortæller han.

Atelier Prag 61 ligger på første sal, hvor man først kommer gennem det hyggelige fælles køkken, hvorefter snirklede gange forgrener sig i kunstnernes små atelierer. Overalt præges vægge og gange af, at her holder der kunstnere til.

Inde i kernen af etagen ligger udstillingsstedet Eks-Rummet, som blev til som nonprofit udstillingssted i 2015, fordi det lille rum var uden vinduer og derfor svært at udleje som atelier. I stedet er det blevet et hit som udstillingssted.

»Vi har Open Call, hvor kunstnere og designere kan ansøge om at få lov at udstille. Da vi sidst havde deadline 1. december, modtog vi næsten 40 ansøgninger. Vi brugte flere dage på at finde ud af, hvem der skulle udstille,« fortæller Anna Taina-Nielsen.

»Der er ikke så meget plads i rummet, men du kan gøre med det, hvad du har lyst til, bare du afleverer det tilbage i samme stand, som du fik det. Nogen har malet det helt sort, og sidst var der bogstaver over det hele,« siger Jan Wessel.

Du skal op af trappen og igennem andre rum, hvor der foregår en masse kreative ting – det er lige som at komme på besøg. Jeg tror, folk synes, det er spændende, at det ikke er en ’clean white cube’.
Anna Taina-Nielsen, kunstner, Atelier Prag 61 og Eks-Rummet. Foto: Michael Paldan

»Det er gratis for kunstnerne at udstille der, bortset fra et lille gebyr på 100 kroner til praktiske ting, som hvis der skal skiftes en pære. Det er et meget specielt rum på 1. sal og inde midt i en bygning. Du skal op af trappen og igennem andre rum, hvor der foregår en masse kreative ting – det er lige som at komme på besøg. Jeg tror, folk synes, det er spændende, at det ikke er en ’clean white cube’,« siger Anna Taina-Nielsen.

Åbnes med lokal livemusik

Der er fernisering på udstillingen ’Cover’ på fredag 2. februar klokken 16.00-22.00, og tro mod udstillingens tema er der masser af levende musik.

»Der kommer en live-artist ’The Victim’, en ung fyr fra Jyderup som er en del af Musikforeningen RUSK her på Amager. Han går på cirka klokken 17 med noget meget følelsesbetonet musik, der skaber en rolig og tryg atmosfære,« fortæller Anna Taina-Nielsen.

»Og så kommer en af de store pladesamlere fra Amager, Peter Rørbæk, og er DJ. Han har i øvrigt også tidligere været en del af det her fællesskab,« siger Jan Wessel.

Endelig optræder bandet Plastindustrien med diverse covernumre på ferniseringsdagen.

Udstillingen kan herefter opleves 3.-11. februar klokken 14.00-17.00, torsdag 8. februar dog 14.00-19.00.

Alle værker udstilles ’undercover’ i udstillingsrummet, det vil sige, at kunstnerens navn ikke er givet, når værkerne opleves og sælges – i øvrigt alle til samme pris. Blandt udstillerne er René Holm, Knud Odde og Franz Beckerlee.

Udstillingen er støttet af Amager Øst Lokaludvalg.

Hvad: Udstilling ’Cover’ med 61 kunstværker i samme format som et pladecover – 313×313 millimeter
Hvor: Eks-Rummet, Prags Boulevard 61, 1. sal
Hvornår: 3.-11. februar, kl. 14.00-17.00, dog 8. februar kl. 14.00-19.00. Fernisering 2. februar 16.00-22.00
Web: Se mere på eksrummet.dk

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Hanne Bjørton

Written by Hanne Bjørton

Skriver som journalist på Amager Bladet siden 2005 om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Indtægten på onlinespil stiger fortsat

Hærens Officersskole bliver på Frederiksberg Slot