Ph.d.-studerende Line Nicolaisen. Foto: Dan Møller
in

Astrofysik i øjenhøjde

Planetariet åbner en udstilling om big bang. Side-løbende laver Line Nicolaisen et ph.d.-projekt om formidling.

Af Nanna Boye

nanna@lokalavisen-frb.dk

 

Hvis man ikke lige er naturvidenskabsinteresseret, kan astrofysikken, big bang og universet være svært at forstå, men formidlingen kan gøres mere inkluderende, mener geolog og ph.d.-studerende, Line Nicolaisen.

Hun er med på sidelinjen i udviklingen af planeta-riets kommende udstilling.

Sideløbende skriver hun ph.d.-projekt om, hvordan man kan formidle astrofysik på en måde, så det bliver mere inkluderende.

Det sker under et nationalt forsknings- og udviklingsprojekt om innovativ og digital museumsformidling, kaldet ‘Vores museum’.

‘Made in Space – vores kosmiske historie’ åbner 1. februar i Planetariet. Udstillingen handler om universet og historien om big bang, solen, vand, kulstof, ilt, jern og zink.

Noget som mange mennesker – børn som voksne – har lidt svært ved at forholde sig til.

Line har bl.a. talt med fokusgrupper, 12-årige børn og deres forældre, som ikke nødvendigvis interesserer sig for naturvidenskab.

»Samtalerne med fokus-grupperne, har bl.a. givet mig en forståelse af, at det, der skal formidles, skal have relation til den enkelte.

Fakta skal have menneskelige relationer, som f.eks. Hvad er din placering i universet?

Det sociale er også meget vigtigt. Udstillingen skal kunne opleves sammen, man skal kunne høre og se ting samtidig, så der opstår en dialog,« forklarer Line, der er ph.d.-studerende under Institut for Naturfagenes Didaktik på Københavns Universitet.

»Museumsformidling er utrolig vigtigt, og målet for museerne er at gøre viden tilgængelig, at transformere videnskabelig viden til bred formidling,« forklarer Line Nicolaisen, der forventer at have sin ph.d. klar i 2020. Udstillingen åbner torsdag 1. februar.

 

FAKTA

Tycho Brahe Planetarium
Åbnede i 1989. 59 Produc-tions, London laver den kommende udstilling ‘Made in Space – vores kosmiske historie’ i samarbejde med danske forskere og et hold fra Planetariet. A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal har doneret 11 mio. kr. Udstillingen åbner 1. februar.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Guidet tur bag Vesterbros facade

Fastelavnsløjer flere steder