|
Sisse Marie Welling elsker at bo tæt sammen med andre mennesker. Det giver tryghed. Og cyklen

»Det er trygt at bo sammen med andre mennesker«

NY BORGMESTER. Sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling fra SF er vild med byen og kunne ikke drømme om et liv på landet. Til gengæld elsker hun Københavns mangfoldighed, og at man bor tæt sammen.

Af Anja Berth

abe@minby.dk

PORTRÆT: Den grønne Raleigh model Tourist de Luxe står hver dag og venter på pladsen foran Københavns Rådhus. På ejermanden, der bruger den til at komme hjem efter en lang dag bag Nyrops gamle mure.

Sisse Marie Welling, 31 år, blev 1. januar sundheds- og omsorgsborgmester, og cyklen er med til at give hende en følelse af frihed. At opleve byen og bestemme ruten. For et halvt år siden blev hun mor til Gro, men nu er det ægtemanden Bo, der har barsel og går i mødregruppe, mens Sisse Marie Welling forsøger at sikre bedre sundhed til københavnerne.

»Det gør mig gal, at der er syv års forskel i levetid, når man kører fra Nørrebro til Indre By – vi skal bekæmpe ulighed i levealderen,« siger Sisse Marie Welling.

Hun kommer fra Aarhus, men har ifølge hende selv for længst frasagt sig retten til at kalde sig aarhusianer. Københavner vil hun til gengæld gerne være.

»Jeg synes, at København er en fantastisk by – jeg elsker, at det er en storby, hvor man kan være den, man har lyst til at være. Måske har man lyst til at tilpasse sig fællesskaber, måske vil man dyrke sine særheder. Det går stærkt her, men det er skønt, at man kan cykle rundt og få et pusterum i de mange små åndehuller, her er. Det er superfedt at se mødre og fædre i Mjølnerparken dyrke udendørs fitness og bruge de redskaber, der er i parken – jeg elsker, når byen bliver brugt af alle,« siger Sisse Marie Welling.

Læs også interview med Cecilia Lonning-Skovgaaard: »Fodbold er mit mentale frirum«

Årstiderne på kirkegården

Allermest holder hun af Assistens Kirkegaard.

»Jeg elsker at se årstiderne skifte her. Det er en lille oase, hvor man får lidt mere ro – rundt omkring kan der være meget larmende. Det er ikke, fordi jeg vil på landet. Jeg ville hade at bo på landet. Nogle synes, at det er fantastisk at høre fuglene synge, men jeg forstår det ikke. For mig er det trygt at være i nærheden af andre mennesker.«

Sisse Marie Welling bor med sin mand Bo og datter Gro i en lejlighed på Nørrebro. Når hun skal slappe af, nyder hun at være sammen med sine gamle venner, der næsten får hende til at glemme, at hun også er borgmester, og bryllupsdagen (’det er i august, men jeg kan simpelthen ikke huske datoen’) blev fejret med biograftur i Empire og middag på Mirabelle. Nu lidt færre aftener ude end tidligere.

Hun syner ikke af meget, men hendes politiske erfaring er tung, og hun har, siden hun var 13 år, været aktiv i politik – i elevråd og senere ungdomsorganisationen SFU. Altid rød. Og indigneret over uretfærdighed.

Dør af forurening

»Det kan ikke passe, at 500 københavnere hvert år dør af luftforurening, og dem på Christiansborg ikke løfter et øjenbryn. Hvis det var en bygning i Jylland, der var fuld af asbest, skulle de nok reagere,« siger Sisse Marie Welling og hendes engleblide udtryk bliver pludselig hårdt. Bestemt.

Hun er næsten lige landet i stolen som borgmester, og glæder sig over at kunne lave politik på fuld tid. Selvom hun skal søge kompromiser og måske acceptere beslutninger, hun ikke selv er enig i, fordi flertallet siger det.

Når livet slår nogle sving

Livet er for det meste gået let – i sommer afleverede hun sit speciale i historie, for 10 år siden fandt hun sit livs kærlighed, hun nu er gift med, og 18. maj 2017 blev deres kærlighed materialiseret i datteren Gro. Men livet har også budt på udfordringer og sorger. Hun vil ikke fortælle konkrete eksempler, men gerne læren af dem:

»Min generation er vant til at få at vide, at hvis bare vi knokler, så skal alt nok lykkes. Men nogle gange slår livet nogle sving, som man ikke selv er herre over. Det er ikke alt, man kan forberede sig på, men så må man rejse sig igen,« siger Sisse Marie Welling.

Hun er selv imponeret af den hjemløse Hus Forbi-sælger foran Kvickly på Nørrebro Runddel. Hun snakker altid med ham, og hver jul giver hun ham til en julemiddag på Christiania.

»Der er mange måder at leve på, og det er ikke alle, der har det let,« siger Sisse Marie Welling.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Kulturfestival i Kulturhuset

Selvfølgelig skal der bobler i 2450