||
Nærdemokrati og borgerinddragelse er vigtigt for Alternativets Niko Grünfeld. Rådhushaven er et af hans nye yndlingsåndehuller. Foto: Michael Paldan

Kultur giver fællesskab

NY BORGMESTER. Københavns nye kulturborgmester, Alternativets Niko Grünfeld, drømmer om at sætte kunst og kultur på skoleskemaet. Han vil gerne forny det gamle og sende vanetænkningen på afspadsering.

Af Anja Berth

abe@minby.dk

POLITIK: Change the Game.

Mottoet står printet på den lange slidte mørkeblå kanvas-nøgleringssnor. Det er 20 år siden, at Københavns kulturborgmester Niko Grünfeld fra Alternativet fik nøglesnoren, da han var underviser på iværksætteruddannelsen Kaospiloterne.

Med tiden er der kommet flere nøgler i bundet, senest en klassisk københavnernøgle til borgmesterkontoret, og så har den ældste søn på ti år lavet et Å med grøn tråd, Alternativets logo.

»Jeg kan godt lide min nøglering, og at der er noget gammelt og noget nyt, og nøgleringen minder mig om, at vi skal turde ændre ting med respekt for det gamle; change the game, og det er jo netop det, vi vil i Alternativet. Der skal ske noget nyt, og vi skal ændre den måde, vi tænker på,« siger Niko Grünfeld.

Læs også interview med Ninna Hedeager OlsenMagten kan godt skræmme mig

Stilrent look

Han er 42 år og nyslået kulturborgmester. I sit stilrene look med sort jakke, jeans og en klassisk sejlertrøje i sort/hvide striber i sart merinould ser han afslappet ud og virker ikke bekymret over den nye post og de mange arbejdstimer.

»Jeg har da stadig tænkt mig at hente og bringe mine børn – jeg vil gerne vise, at man godt kan være borgmester og samtidig have et normalt liv. Det er klart, at de lange mødedage om torsdagen kan blive en udfordring, men det tager jeg ikke så tungt, og min familie har også langsomt vænnet sig til, at jeg blev mere og mere politisk,« siger Niko Grünfeld.

Han var med til at stifte Alternativet sammen med Uffe Elbæk, som han kender fra iværksætteruddannelsen Kaospiloterne i Aarhus, hvor Niko Grünfeld var underviser.

Han vil gerne gøre op med vanetænkningen og ’det-plejervi-ikke’ tankegang.

»Vi skal turde tænke endnu større og løfte det mentale glasloft. Simpelthen åbne vores horisont og gøre den mentale båndbredde større.«

Da det stod klart, at Alternativet ville få en borgmesterpost, var kulturborgmesterposten et af ønskerne.

»Kultur er ikke en flødeskumskage, der bare er nice to have. Det er en rille, man ofte falder i, at det vigtigste er økonomisk tryghed, men kultur kan samle folk og give dem et fællesskab, uanset om vi taler Det Kongelige Teater eller en lille bordtennisforening. Der er ikke noget, der giver større tilfredshed eller større livskvalitet og fællesskabsfølelse end kultur, og derfor bør kultur prioriteres langt mere, end det er i dag,« siger Niko Grünfeld.

Kultur på skoleskemaet

Han ville gerne, hvis han kunne, sætte kunst og kultur på skoleskemaet, så det ikke blot er et par timers billedkunst om ugen, men at børn lærer om arkitektur, æstetik og det kan være med til at danne dem som mennesker. Selv er han uddannet fra handelsskolen, men har undervist på Kaospiloterne.

Han kan godt lide kombinationen med noget fagfagligt og systematisk og så vildskaben, kreativiteten og iværksætteriet.

Han har ikke sagt nej til en borgmesterbil, elbilen Tesla, og på lange dage med korte pauser mellem de steder, han skal besøge, vil han bruge den til forberedelse og telefonmøder. Men ellers har han planer om primært at bruge sin grønne »jeg kan simpelthen ikke huske, hvad mærke det er – det er bare en normal cykel med ladvogn til’«-herrecykel, når han skal til og fra hjemmet i Valby, hvor han bor med sin kæreste og deres tre drenge på tre, syv og ti år.

Han er oprindelig fra Sønderjylland og har efter forældrenes skilsmisse boet forskellige steder, også i Aarhus, hvor han studerede.

Den nye kultur- og fritidsborgmester er usikker på, om man kan kalde sig københavner, når man kun har boet her i 10 år, som det er tilfældet.

»København rummer en mangfoldighed og muligheder, som jeg rigtigt godt kan lide. Især i Valby, hvor jeg bor, er der en god blanding af mange slags mennesker. Det skal vi styrke endnu mere, og det kan kulturen bidrage til,« siger han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

»Hvis du er aktiv får du også indflydelse«

Tivoli lader op til vinteråbent