Overalt i lejligheden i Prinsessegade er beviser på et levet liv. Men billedkunstner Søren Birk Pedersen maler aldring hjemme. Foto: Michael Paldan
in

»Christianshavn er stadig fuld af originaler«

KUNST. Billedkunstner Søren Birk Pedersen har malet Christianshavn, siden han var 14 år. Udstilling på Cibi e vini i forbindelse med Christianshavns 400 år jubilæum.

Af Anja Berth

abe@minby.dk

KULTUR: Den faste tur med moren i hånden gik fra Amagerbrogade over mod Christianshavns Vold. Oppe på toppen var den hvidkalkede mølle med røde vinger – yndlingssted for amagerdrengen Søren Birk Pedersen, der i dag er 75 år. I 40 år boet i Prinsessegade med udsigt direkte til kanalen og med den nye inderhavnsbro lige om hjørnet, og yndlingsstedet på Christianshavn er stadig den grønne og bakkede vold.

Han kan godt lide steder, der åbner sig, når man nærmer sig, og hvor der gemmer sig vild og utæmmet natur. De høje volde, der engang forskansede byen. Pladserne, hvor der er plads til folk, og hvor børnene kan rode efter regnorme.

Meget har forandret sig i årene, og Søren Birk Pedersen ærgrer sig over, at mange pladser og byrum bliver bebygget.

Sad på Wilders Plads

Siden han har 14 år har han tegnet og malet Christianshavn. Mormorens familie var christianshavnere, og som barn sad han på Wilders Plads og malede husene, bådene og de store træer.

Prinsesse Maries Hjem, Christianskirken og Wilders Plads er alle foreviget i gennem årene – dels med akvareller, dels med oliemalerier og en særlig airbrush teknik, der fremhæver detaljer, så man næsten tror det er et fotografi.

Søren Birk Pedersen blev uddannet kunstmaler fra Kunstakademiet og har undervist på Billedskolen – hans lejlighed i Prinsessegade gemmer alle kunstværker – men han maler aldrig hjemme.

Det foregår på stedet – on location – hvor han står og iagttager og maler direkte på lærred.

Reflekser og lys

Vandet er noget særligt.

»Det giver reflekser og et fantastisk lys – og det er jo det, der kendetegner Christianshavn,« siger Søren Birk Pedersen.

Solen har ramt en overflade i vandet og det skinner ind på de hvide vægge i stuen, der bliver lyst op af den sløve januarsol. Overalt i lejligheden er beviser på et levet liv. De store malerier, kasserne med tegninger, chatollet med dvder og en rød dukkevogn i hjørnet når børnebørnene kommer på besøg. Konens sytøj og et gammel sofabord med hollandske blå/hvide kakler fra mormorens tid.

»Jeg er jo fra Amager, men jeg kan vel godt kalde mig christianshavner, og jeg er stolt af at være med i fejringen af Christianshavns jubilæum.

Jeg kan godt lide at bo her, og selvom der er sket meget, og mange pladser er bygget til, så er her stadig originaler, og pludselig en varm sommerdag kan man se en på Christianshavns torv smide tøjet og hoppe på hovedet i kanalen. Sådan vil det nok altid være her.

Der er løbende udstillinger på Cibi e Vini i Torvegade og desuden kan man se nogle af Søren Birk Pedersens værker, når han udstiller i Helligåndshuset, Amagertorv 17-28. januar. Læs mere på Kunstnersammenslutningens Maj 93s hjemmesiden, www.maj93.dk

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Christian Olsen

Written by Christian Olsen

Jourhavende hos North Media Hovedstaden og journalist på City Avisen. Har beskæftiget sig med lokaljournalistik i København i en årrække. Skriver bl.a. om politik, trafik, byudvikling, kultur og byens liv.

Busserne skal køre nye veje

De dramatiske debuttanter