Mange rosende ord blev udtalt
in

Udstillingen over dem alle

JUBILÆUM. Dukker, der er dukket op på et biografloft, en kælder, der er gravet ud af gulvet og et væld af filmiske minder er på programmet hos Nordisk Film i Valby i 2018, hvor Olsen-bandens 50 års jubilæum fejres med en stor særudstilling.

Af Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

50 ÅR SENERE: »Det bliver alletiders kup. Kuppet over alle kup…« konstaterede Ove Sprogøe i skikkelse af Egon Olsen, da han i 1972 skulle præsentere det næste kup i filmen ’Olsen-bandens store kup’.

Med fare for at betræde banaliteternes smalle sti, så får man næsten lyst til at lade sig inspirere af storheden i citatet, når man skal beskrive Nordisk Films nye store udstilling over Valbys velkendte forbryderbande, der i 2018 kan fejre de første 50 år. Olsen-banden-udstillingen, der åbnede lørdag og kan opleves i jubilæumsåret, er nemlig alletiders udstilling. Det slog flere pårørende til de medvirkende fast, da de fik en særlig rundtur fredag.

Olsen-banden påny

Avisen kiggede med i studie 4 fredag, hvor vi blandt andre mødte Ove Sprogøes søn Henning Sprogøe, der trods mange Olsen-bande-arrangementer gennem årene stadig lod sig imponere over den store jubilæumsudstilling:

»Efterhånden som årene går, er der jo flere og flere ting, man bliver inviteret til i forbindelse med Olsen-banden. Her tænker jeg altid, hvordan de mon får vredet den påny, men det, synes jeg, Nordisk Film er lykkedes med her. Det er skønt, at de har givet den en ekstra omgang i denne jubilæumsudstilling. Blandt andet med den her bunker fra ’Olsen-banden i Jylland’, hvor man har genskabt hullet, som i filmen var fyldt med vand,« siger han.

Fra Jylland til rådhustårnet

Da avisen besøgte udstillingen i opbygningsfasen kort før jul, lignede bunkeren stadig det, den er, nemlig en kulisse. Denne fredag formiddag kan man dog snydes til at tro, at man er trådt ind i en af tyskerbunkerne ved Vesterhavet. Henning Sprogøe er da også imponeret over resultatet, selv om han aldrig var med på optagelserne til ’Olsen-banden i Jylland’, der blev indspillet i 1971.

»Jeg kan sagtens huske, da de lavede ’Olsen-banden i Jylland’, det er jo en af de rigtig gode film. Det var dog kun min mor og far, der tog til Vigsø, hvor de var hele sommeren. Jeg var først med, da jeg selv var med i film nummer 10 og 11. Der brugte de også kælderen her. Det var den med rådhustårnet, hvor Egon kommer op ad trappen, og det er så den her trappe, han går op ad. Man havde simpelthen bygget rådhustårnet i Studie 4, det husker jeg tydeligt,« fortæller han.

Dukken på loftet

Poul Bundgaards hustru Kirsten Bundgaard havde også fundet vej tilbage til Studie 4, hvor hun havde taget sin søn og fire børnebørn med.

»Det er pragtfuldt at være her i dag, og jeg glæder mig til rigtigt at se udstillingen. Poul ville helt sikkert have syntes, at det var festligt, hvis han var med i dag. Han elskede sådan noget, så han ville have nydt sådan en udstilling,« siger hun.

En gåtur rundt i Studie 4 byder da også på masser af overraskelser. Fra loftet hænger eksempelvis den dukke, der i filmen ’Olsen-bandens sidste bedrifter’ endte med indirekte at redde Ove Sprogøes liv, og som folkene bag udstillingen tilfældigt fandt på loftet over Paladsbiografen.

Få alle anekdoterne fortalt af Nordisk Films rundvisere.af 2018.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Benedicte Lorenzen

Written by Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Promenaden er kommet på nye hænder

Fældningen af Assistens Kirkegårds gamle rønnetræer er startet