Sønderbro Apotek har ikke længere natteåbent - men dagligt fra 6.00-24.00. Foto: Anders Bentzon
in

Slut med døgnåbent Amagerapotek

NYE ÅBNINGSTIDER. Med årsskiftet har Sønderbro Apotek mistet sin status som døgnapotek – der er fremover kun ét i hele Danmark, nemlig Steno Apotek ved Hovedbanegården. Sønderbro Apotek holder dog åbent 6.00-24.00 hver dag.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

HELE ØEN: Her fra årsskiftet mister Sønderbro Apotek på Amagerbrogade sin status som døgnapotek lige som 10 andre apoteker i Danmark.

Fra i går 1. januar eksisterer der kun et døgnapotek i hele landet, nemlig Steno Apotek ved Hovedbanegården.

De nye åbningstider skyldes den seneste ændring af apotekerlovgivningen. Der skal spares 17 millioner kroner årligt på apotekernes vagtordning, og Lægemiddelstyrelsen har udvalgt, hvilke af landets apoteker, der skal have vagttjeneste.

Amager heldigt stillet

Sønderbro Apotek er et af de otte apoteker i Danmark, som får status af A-vagttjeneste og derfor nu har åbent klokken 6.00-24.00.

14 apoteker i landets større byer får B-vagttjeneste med åbent 8.00-21.00 i hverdagene og begrænset åbningstid i weekenden, mens 24 apoteker får C-vagttjeneste og lukker klokken 19.00 og ligeledes med begrænset åbent i weekenden.

Mange byer i provinsen har intet apotek med aften- eller søndagsåbent, så indehaver af Sønderbro Apotek, Susanne Bendixen, mener, at Amager stadig er heldigt stillet.

»Vi er så heldige, at Lægemiddelstyrelsen og Region Hovedstaden har valgt at sige, at Sønderbro Apotek får A-vagttjeneste. De kunne have valgt at sige, at hovedstaden får et døgnapotek og derfor ikke har brug for et apotek med udvidet åbningstid, men amagerkanerne er så heldige, at vi får åbningstid klokken 6.00-24.00 alle årets 365 dage,« siger hun.

Hvor mange kunder har I haft på apoteket klokken 24.00-6.00, hvor I nu har lukket?

»Det svinger en del hen ad året, men hvis vi bare ser på, hvor mange der kommer ind ad døren, så er det 25 hver nat, og ser man på, hvad der ikke kunne have ventet til dagen efter, er det måske et par stykker hver nat. Men så er vi så heldige, at Steno Apotek, der vel ligger fire-fem kilometer herfra, stadig har døgnåbent, så amagerkanerne har stadig den mulighed,« siger Susanne Bendixen.

Hun tror, at en del borgere alligevel vil opleve ændringerne på vagtsystemet som store.

»Alle er nok enige om, at er man i store smerter og har brug for medicin her og nu, er det vigtigt at kunne få fat i den om natten. Men jeg er også sikker på, at den far, der kommer klokken tre om natten, fordi den lilles sut er blevet væk derhjemme, og så skal der købes en ny her og nu, synes det er vigtigt. Og at en person, der arbejder om natten og derfor henter sin medicin om natten, synes det er vigtigt. Men det har man nu i samfundet besluttet blot er bekvemt,« siger Susanne Bendixen.

Nu skal man ringe 1813

Alle andre apoteker på Amager end Sønderbro har åbent i butiksåbningstid.

Har man akut behov for recept og medicin uden for apotekernes åbningstid, skal man ringe til Akuttelefonen på tlf. nr. 1813, skriver Region Hovedstaden på sin hjemmeside.

Vurderer en læge ved Akuttelefonen, at du har et akut behov for lægemiddelbehandling, udsteder lægen en recept på medicinen, som du kan hente på Steno Apotek eller på nærmeste apotek dagen efter.

Kan du ikke komme hen på døgnapoteket, og vurderer lægen, at behandlingen ikke kan vente til næste dag, kan du blive henvist til en akutmodtagelse (den nærmeste er på Hvidovre Hospital), hvor du kan få udleveret medicin, indtil apotekerne åbner næste dag.

Udlevering af medicin i akutmodtagelserne sker kun i akutte situationer og må ikke betragtes som ’nødapoteker’, oplyser Region Hovedstaden.

Her i Region Hovedstaden har Lyngby Svane Apotek og Glostrup Apotek ligeledes åbent klokken 6.00-24.00.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Hanne Bjørton

Written by Hanne Bjørton

Skriver som journalist på Amager Bladet siden 2005 om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Maskespil gennem fire årtier

NYTÅRSQUIZ: Spå om 2018