Arkivfoto: Michael Paldan
in

Lad sydhavnsøkonomien cirkle

GENBRUGSTANKER. I oktober skød Områdefornyelse Sydhavnen og Climate-KIC den miljøvenlige konkurrence ‘Sydhavnen handler cirkulært’ i gang, og fredag er det så tid til at kåre tre vindere, som får hjælp til at starte op i 2018.

Af Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

KONKURRENCE: Idéudviklingen har summet i Sydhavnens miljøvenlige iværksætterhoveder, siden Områdefornyelse Sydhavnen og Climate-KIC i oktober inviterede ildsjæle til at deltage i den åbne innovationskonkurrence ’Sydhavnen handler cirkulært’.

Når kalenderen så skriver fredag 15. december, får de syv finalister lov til at pitche deres idéer for juryen, der efterfølgende udpeger tre vindere.

Den miljøvenlige økonomi

Her er det måske på sin plads lige at nævne, hvad cirkulær økonomi egentlig er for noget. Modsat den lineære, er den cirkulære nemlig en økonomi, der er ansvarlig over for jordens ressourcer.

En cirkulær iværksætter er derfor en person, der eksempelvis kan bruge affald som en ressource eller måske helt undgå, at der opstår affald i produktionen.

I et samfund, der går mere og mere væk fra ’brug og smid væk’, passer den cirkulære økonomi perfekt ind med sin ’brug og genanvend-tankegang’. Det fortæller iværksætter og forretningskonsulent Jesper Steinhausen, der er en af dommerne ved Sydhavnens store cirkulære konkurrence:

»Den måde, vi producerer, forbruger og håndterer affald på i dag, er langt fra optimal. Det skaber rigtig gode betingelser for at udvikle nye produkter, løsninger og virksomheder, der leverer mere værdi til kunderne og verden,« siger han i en pressemeddelelse.

Af samme grund har Københavns Kommune også en ambition om at støtte iværksættere, som kan omdanne affald til ressourcer og dermed reducere byens træk på de globale ressourcer.

Sydhavnen kan cirkle

I Sydhavnen er der allerede en lang tradition for genbrug og genanvendelse. Som eksempler kunne nævnes husene i haveforeningerne, der for manges vedkommende er bygget af genbrugsmaterialer. Aalborg Universitet København, der ligger i Sydhavnen, har flere uddannelser, som er målrettet cirkulær økonomi.

Og så er der selvfølgelig Sydhavnens genbrugsbutikker, de sociale indsatser og genbrugsstationen Guldminen, som har stor erfaring med design, produktion og salg af varer inden for den cirkulære økonomi.

De tre bedste forslag i konkurrencen ’Sydhavnen handler cirkulært’ vil få tilbudt et etableringsforløb i 2018, hvor Områdefornyelse Sydhavnen sammen med sine partnere vil hjælpe de nye virksomheder godt på vej.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Benedicte Lorenzen

Written by Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Nederlag som nederlagene har været flest

Keramikken i Valby åbner for nye brugere