Hans Knudsen Instituttet er hyret af Københavns Kommune til at lave en beskæftigelsesindsats for indvandrerkvinder. I lokalet i dag er syrere
in

52-årige Laila stemte for første gang

NYT. Kommunalvalget 2017 var et særligt valg for Laila El Rifai. Det var nemlig hendes første nogensinde. Med baggrund i en landsby i Libanon er hun ikke opdraget til at stemme, men hendes første valg bliver ikke hendes sidste.

Af Simon Reenberg

sre@minby.dk

OMVÆLTNING: »Jeg var lidt nervøs og bekymret,« husker Laila El-Rifai, da hun for første gang i sit liv gik mod stemmeboksen den 21. november for at stemme til kommunalvalget.

Den 52-årige dansk-libaneser har ellers haft rigeligt med muligheder for stemme til kommunalvalget, for hun har været i Danmark siden 1991.

Når hun ikke har gjort det skyldes det primært to ting.

I den landsby, hvor Laila El-Rifai kommer fra i Libanon, var det ikke kutyme at stemme, hverken for mænd eller kvinder.

»For at stemme skulle man rejse i tre timer til Beirut (Libanons hovedstad .red),« fortæller hun. »Og både min familie og samfundet var ligeglade med min mening,« siger hun.

Da hun som 27-årig kom til Danmark med sin daværende mand fortalte han ifølge Laila El-Rifai ikke noget om, at det var vigtigt at stemme. Det var der i øvrigt heller ingen andre, der gjorde.

»Jeg troede ikke, at det var vigtigt at stemme. Jeg havde ikke følelsen af, at min stemme gjorde en forskel,« siger hun.

Alle stemmer skal høres

For nylig blev Laila El-Rifai en del af en lokalt forankret beskæftigelsesindsats under Hans Knudsen Instituttet (HKI) i Nordvest.

Her blev hun som en del af indsatsen undervist i demokrati med fokus på det nyligt afholdte kommunalvalg.

»Helt overordnet synes jeg, det er vigtigt, at alles stemmer bliver hørt, når der er valg. Hvis du skal ud på arbejdsmarkedet, er det også vigtigt at vide, hvordan samfundet og demokratiet er bygget op,« siger Caroline Henriques, underviser på HKI, som forklaring på at inddrage kommunalvalget i undervisningen.

Med en hjemmelavet stemmeboks, stemmesedler og et prøvevalg i klasselokalet blev Laila El-Rifai og de andre kvinder klædt på til deres første valg.

»Vi har lært meget om partier og vigtige emner i valgkampen på kurset,« siger hun.

Laila El-Rifai ville stemme på et parti, der var klar til at tage fat om de indvandrere, som kom til landet og give dem et danskkursus og et fællesskab, så de kunne komme ud og møde folk og arbejde.

»Jeg kender mange, som har været lidt forkælede i mange år. Derfor brokker de sig, når de bliver bedt om at tage et arbejde eller et kursus nu. Systemet skal tage fat i indvandrere og hjælpe dem, så snart de kommer til Danmark,« siger hun.

Min stemme er værdifuld

På trods af bekymringer og nervøsitet fik Laila El-Rifai afgivet sin stemme den 21. november.

»Jeg kunne mærke, at jeg havde gjort noget. Jeg følte, at min stemme var noget værd,«. Men der var også en anden følelse, der nagede førstegangsvælgeren.

»Jeg tænkte, hvorfor har du ikke gjort det noget før? Det er dumt. Men jeg kan ikke lave om på det nu,« siger hun.

Skal du stemme i 2021?

»Ja, selvfølgelig«.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Simon Reenberg

Written by Simon Reenberg

Journalist på Nørrebro Nordvest Bladet. Jeg brænder særligt for den gode nyhedshistorie, og jeg forsøger også at starte nogle konstruktive debatter mellem borgerne, som forhåbentlig kan være med til at udvikle vores bydele. Følg Nørrebro Nordvest Bladet på Facebook, hvis du vil deltage.

Pensionistture giver socialt samvær og ekstra appetit

Offentligt ansatte til Frank Jensen: Hvad må vi sige?