Det er ikke verdens fedeste tjans at skære løg

»Det er godt at kunne koge en kartoffel«

SYLTNING. Der blev smagt på syltede æbler, svampe og hjemmelavet remoulade, da madentusiasten Timm Vladimir i tirsdags var på besøg i skolekøkkenet på Lindevangskolen for at sylte rødløg med eleverne.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

MAD: »I skal passe meget på, hvis I smager på chilierne, de er meget stærke,« lyder det advarende fra madentusiasten Timm Vladimir, mens han gennemgår den ene æske med krydderi efter den anden.

Det er tirsdag formiddag i skolekøkkenet på Lindevangskolen, hvor 6. C og 6. X sidder og prøvesmager syltede og tørrede frugt og grøntsager.

Klassen er blevet udtrukket som de heldige vindere af et besøg af Timm Vladimir, der i to timer optræder som gæstelærer for børnene, og viser dem kunsten at sylte rødløg.

Først skal elevernes smagsløg åbnes op, så de er klar til at prøve kræfter med syltning og fermentering.

Ikke vild med svampe

På et rullebord står store glas med syltede frugt og grøntsager i selskab med kiks, rugbrød, hjemmelavet ketchup og remoulade. Alt sammen noget som eleverne modigt tager op på tallerken for at smage.

»Man skal bruge eddike for at forlænge holdbarheden, og man kan sylte mange grøntsager. Jeg er ikke så vild med svampene, men vi skal sylte rødløg, og det kan jeg godt lide,« fortæller Christoffer, mens han prøvesmager et stykke æble.

Ved siden af sidder Alba, der har spist alt op på tallerkenen.

»Jeg har prøvesmagt gulerod, remoulade og ketchup, men også løg og svampe, det smagte godt,« smiler Alba, der fortæller at hun kender Timm Vladimir fra ’Den Store Bagedyst’ på DR.

»Nå, hvad synes I om maden?,« spørger Timm Vladimir og kigger rundt på børnene. Og svaret er, at det smager faktisk godt.

Dog vil Mathilde lige understrege, at hun ikke er vild med syltet græskar, da det er sød og salt i smagen. Mens Olga ikke finder syltet æble lækkert, men rødløgene glæder hun sig til at smage.

Madlavning på skemaet

Timm Vladimir er selv vild med at lave mad, og mener at det er vigtigt, at børn lærer at lave mad.

»Jeg synes, det er ekstremt vigtigt at børn lærer at lave mad. Det er vigtigt, at vi får madlavning på skoleskemaet. Jeg følger, det er et vigtigt fag ligesom dansk og idræt. Børnene skal ikke lære at lave gourmetmad, men det er godt at kunne koge en kartoffel og kunne lave frikadeller,« siger han.

På bordet ligger en masse rødløg og små poser med salt, og venter på at blive syltet af børnene. Og der skal tilsættes en masse krydderier alt efter børnenes smag. Timm Vladimir fortæller om kanel, stjerneanis, sort peber, karry og kardemomme til eleverne, der får lov til at snuse til krydderier, før de skal puttet ned i selskab med rødløg.

»Vi skal sylte rødløg, og allerede om et par dage kan man smage på dem. Og i løbet af et par uger, så vil smagen udvikle sig. Selv kan jeg godt lide, at det er lidt syrligt,« smiler Timm Vladimir og gør klar til kampen mod de mange rødløg med eleverne fra Lindevangskolen.

Undervejs blev der fældet en enkelt tåre eller to, selvom rødløg er nådige ved tårekanalerne.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Christian Olsen

Om journalisten Christian Olsen

Jourhavende hos North Media Hovedstaden og journalist på City Avisen. Har beskæftiget sig med lokaljournalistik i København i en årrække. Skriver bl.a. om politik, trafik, byudvikling, kultur og byens liv.

Brug for et webbureau? Sådan finder du det rigtige

Kunsthilsen til cyklisterne