Kort: Metroselskabet

De skal bygge sydhavnsmetro

BYGGEKLAR. Det ligger fast, hvem der bygger de fem nye stationer og lægger 4,5 kilometer metro til Sydhavnen. Metroen til Sydhavnen er forlængelsen af den kommende metrolinje fra Nordhavn og byggeriet går i gang i 2018.

Af René Mølskov

rem@minby.dk

METRO: Afslutningen af år 2017 nærmer sig og det betyder at året for Sydhavnsmetroen venter lige forude.

Arbejdet med Cityringen er stadig i gang, men nu bliver 2018 samtidig året, hvor byggeriet af Sydhavnsmetroen begynder. Metrolinjen strækker sig fra havneholmen til Ny Ellebjerg, med stationer på Enghave Brygge, Sluseholmen og Mozarts Plads undervejs.

Metroselskabet har offentliggjort navnene på de selskaber, der har vundet udbudene med at bygge de fem nye stationer på Sydhavnsmetroen og lægge den 4,5 kilometer lange metrostrækning.

16 millioner rejser

Det tysk-franske konsortium TUNN3L JV skal stå for at bygge de fem nye metrostationer, mens JV, der består af et portugisisk og østrigsk selskab skal anlægge spor, skinner og teknik på Sydhavnsmetroen.

»Når Sydhavnsmetroen åbner i 2024, vil vi gøre det nemmere at komme rundt i hovedstaden. Samtidig vil de nye og gamle kvarterer i Sydhavnen blive mere attraktive at bo, arbejde og drive erhverv i med et kollektivt transporttilbud, der kører i døgndrift, og giver bedre forbindelser på tværs af bus, tog og metro,« siger Metroselskabets bestyrelsesformand Jørn Neergaard Larsen i en pressemeddelelse.

Det forventes, at de fem nye stationer munder ud i hele 16 millioner rejser om året i 2035 og samtidig skaber et kollektivt knudepunkt ved Ny Ellebjerg hvor der bliver omstigning mellem bus, tog og metro.

I februar 2015 vedtog Folketinget, at der skal bygges metro til Sydhavn. Den nye metrolinje til Sydhavn vil bestå af fem nye stationer fra Havneholmen til Ny Ellebjerg og forventes at stå klar i midten af 2024.

Fra Nordhavn til Sydhavn

Sydhavnsmetroens fem stationer bliver en del af den nye metrolinje M4, der kører gennem Indre By og stopper ved en række af stationerne på Cityringen for at ende på Orientkaj i Nordhavn. Den nye metrolinje til Sydhavn bliver 4,5 km lang, og den ventes at give 53.000 daglige passagerer i det samlede metrosystem i 2035.

Alene på de fem metrostationer forventes 29.000 passagerer hver dag at bruge metroen. Det svarer til 9 millioner passagerer om året.Alle fem metrostationer på den kommende Sydhavnsmetro bliver underjordisk og kommer til at ligge på Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads og Ny Ellebjerg.Alle fem metrostationer får egne selvstændige kunstinstallationer takket været fondsmidler og de bliver anlagt med rulletrapper til gadeplan og med to elevatorer på hver station.

Anlægsbudgettet er på 9,1 milliarder kroner i 2017-priser.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Sådan stemte borgere i Valby og Sydhavnen

Slip for problemer med dobbeltbookning af lokaler