Pandaerne
in

Pandaerne har godkendt optøet bambus

PRØVESMAGNING. De to pandabjørne, der kommer til Københavns Zoologiske Have om et års tid, fik for nylig lov til at prøvesmage en mundfuld optøet bambus fra Kina. Og de kan heldigvis godt lide det.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

PANDAER: Mao Sun og He Xing bor i Kina og er de to pandabjørne, der om et års tid bliver beboere i Zoologisk Have på Roskildevej.

Pandaer spiser kun friske bambusskud, så det har længe givet Zoologisk Have bekymrende rynker i panden, men nu ser det ud til at problemet er løst. Foderansvarlig i Zoologisk Have, Anita Haupt Holm, er lige vendt hjem efter et succesfuldt besøg hos de to pandabjørne i Kina.

30 kg bambus om dagen

I et års tid har Anita Haupt Holm arbejdet på en metode, der skal sikre, at særligt hunbjørnen Mao Sun kan få stillet sulten i de afgørende måneder, hvor hun er drægtig og diegivende.

I den periode spiser pandabjørne kun topskud fra bambus. Og det er ikke små mængder, men 30 kg om dagen. Så det kan være noget af en udfordring at skaffe nok af de friske topskud, hvis hunpandaen bliver drægtig efter ankomsten.

Anita Haupt Holm forklarer: »Friske bambusskud kan være svære at skaffe i de mængder, også selvom vi har en lokal bambusleverandør på Sydsjælland. Jeg har derfor det sidste år testet forskellige løsninger, og fik på mit sidste besøg lidt af et gennembrud, da begge pandabjørne spiste løs af ’mine’ bambusskud,« fortæller hun.

Fryse bambus ned

Metoden går ud på at høste bambusskud i Kina og fryse dem ned. De kræsne pandaer er ikke kendt for at spise andet en frisk bambus, så hele hemmeligheden ligger i optøningen, der skal foregå i det rette tempo, så skuddene kan serveres på det helt rette tidspunkt. Det er den proces Anita Haupt Holm nu er lykkedes med.

»Det er en kæmpe fordel, at vi kan fryse skuddene og ved at bjørnene vil spise dem efterfølgende. På den måde kan vi høste skud i Kina, fryse dem ned og pakke i containere og fragte hjem med tog. Det er både billigere og langt mere miljøvenligt end alternativet, som ville være lastvogntransport et par gange om ugen fra Sydeuropa, hvor man ellers ville hente friske topskud,« siger hun.

Så mangler Zoo blot de to søde pandaer, der kommer til november næste år.


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Benedicte Lorenzen

Written by Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

|

Sådan stemte Nørrebro og Nordvest

Frederiksberg-billeder flytter til ‘København’