Søren Peter Bojsen har boet på Nørrebro af flere omgange. I dag bor han med sin kæreste på Nannasgade. Foto: Michael Paldan
in ,

Fiktiv app tager valget fra folk

GRÆNSELØST. Ung nørrebroer har lavet en kortfilm om en teknologisk fremtid, hvor algoritmer og data tager valg om både vigtige og uvigtige ting for os alle sammen. Ifølge instruktøren skal vi sætte grænser for tech-giganterne.

Af Simon Reenberg

sre@minby.dk

KRITISK SANS: I weekenden finder Søren Peter Langkjær Bojsen ud af, om hans nye film ‘Delphi’ vinder en eller flere af de priser, som den er nomineret til.

Det er Ekkos Shortlist Awards, som hylder de bedste kortfilm, og her er Delphi med helt fremme med nomineringer i seks kategorier. .

»Jeg e vildt glad for nomineringerne. Det er også en hyldest til det holde, der står bag filmen og har lavet det hele frivilligt,« siger Søren Peter Langkjær Bojsen.

De nominerede film bliver udvalgt ud fra en lidt kringlet procedure, hvor forskellige film skal stemmes ind uge efter uge, som optakt til juryens endelige valg af de film, der skal nomineres.

Filmens navn, Delphi, er navnet på en app til telefonen. Appen er i denne fiktive nære fremtid utroligt populær både i Danmark og i udlandet. Den er baseret på en algoritme, der har genereret så meget information om det enkelte menneske, at Delphi kan foreslå et valg til alle situationer, personen står overfor. Det være sig alt fra dagens tøjvalg til valg af uddannelse. En dag går det dog op for manden bag applikationen, at det fænomen, han har skabt, ikke kun er en hjælp for folk.

Google finder på aftaler

I filmen bliver fremtiden med Delphi fremstillet noget dystopisk, men selvom det enkelte menneske spørger Delphi til råds om stort set alt uden selv at tænke valget igennem, tager filmen ifølge instruktøren ikke stilling til om den potentielle udvikling er positiv eller negativ.

»Det er ikke entydigt, om det er godt eller skidt, at så mange mennesker bruger Delphi. Det kommer an på, hvordan man administrerer det. At filmen er blevet dystopisk handler mest om at bruge et greb, der er dramatisk. Det er ikke fordi, jeg har en bestemt holdning, som skal komme til udtryk gennem filmen,« siger instruktøren.

Han kom på ideen sammen med sin makker Anna Louise Petersen Amargós, fordi de havde læst om, hvordan Googles email-system automatisk overfører beskeder om koncerter eller andre ting, der ligner aftaler, til Googles kalender-funktion, selvom brugeren ikke har bedt om det.

»Vi forestillede os en app, der var så effektiv til at organisere, at mennesker i en eller anden grad begyndte at overlade ret væsentlige beslutninger til den,« siger Søren Peter Langkjær Bojsen.

Folk skal være kritiske

I virkeligheden mener han ikke, at tanken om en app, der kan analysere en masse data og komme med forslag til, hvad folk skal gøre ligger så langt fra, hvad der er muligt i dag. Og instruktøren ville formentlig også selv gøre brug af en app, som Delphi, hvis den fandtes.

Det handler i højere grad om, at vi som samfund skal forholde os kritisk til de teknologiske muligheder, der er.

»Algoritmer prøver at aflæse os, forstå os og give os, hvad vi gerne vil have. Problemet opstår, fordi vi ikke ved, hvad den aflæser, eller hvordan den gør det. Og vil algoritmen på eksempelvis Facebook os det godt? Nej, den har ikke noget demokrati-ideal eller offentligheds-ideal, den vil egentlig bare have os til at interagerer mere,« siger han.

Søren Peter Langkjær Bojsen mener, at det er på tide, at vi som demokratisk samfund begynder at opstille nogle regler for, hvordan store teknologi-virksomheder må agere i den offentlighed, som de i fylder mere og mere i.

»Jeg håber, at det om 10-20 år vil virke fuldstændig tåbeligt på os, at vi lod Google og Facebook have deres algoritmer, uden at vi vidste, hvordan de var skruet sammen. Vi er nødt til at begynde at kræve en høj grad af åbenhed. Det skal være en del af den offentlige debat, hvordan de her algoritmer opererer, og hvilke parametre de må virke ud fra,« siger han.

På lørdag finder Søren Peter Langkjær Bojsen ud af, om hans har film har virket godt nok til, at han kan tage en eller flere priser med sig hjem.

Hvad synes du om artiklen?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Simon Reenberg

Written by Simon Reenberg

Journalist på Nørrebro Nordvest Bladet. Jeg brænder særligt for den gode nyhedshistorie, og jeg forsøger også at starte nogle konstruktive debatter mellem borgerne, som forhåbentlig kan være med til at udvikle vores bydele. Følg Nørrebro Nordvest Bladet på Facebook, hvis du vil deltage.

Story MakerGallery MakerContent AuthorList MakerQuiz MakerEmoji Champ

Tyve skal have sværere arbejdsbetingelser

Grev Knuth af København