Lige på vippen

Valgresultatet viste fremgang for Konservative, og det sikrede et fortsat borgerligt Frederiksberg.

Men borgmester Jørgen Glenthøj var kun 168 stemmer fra at skulle aflevere borgmesterkæden til Radikale eller Socialdemokratiet.

Af Jeanette Hougaard.
jhg@minby.dk.

 

Det var en valggyser af de store, der udspillede sig på Frederiksberg rådhus i går aftes. Der var yderst tæt løb mellem det blå valgforbund af Konservative, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti og den anden fløj tegnet af Radikale, Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet. Spændingen blev først udløst tæt på kl. 01, da de sidste stemmer fra Søndermarkskolen og Lindevangskolen kom ind og landede et samlet valgresultat på 49,7 % af stemmerne til blå blok og 49,5% til rød blok. Det var ikke mere end 168 stemmer, der adskilte de to valgforbund, hvilket i nat fik den næsten lige så store opposition til at forlange en fintælling. Den sluttede i går efter redaktionens deadline.

Konservative blev skånet
Men tilbage til valgnatten. Klokken er 00.51, da borgmester Jørgen Glenthøj (K) kommer ud fra borgmesterkontoret med spidskandidaterne fra de øvrige partier i det blå valgforbund. Synligt lettet. For godt nok har Konservative fået 1.332 flere stemmer end ved valget i 2013, og dermed to ekstra pladser i kommunalbestyrelsen – men fremgangen kunne let være tabt på gulvet.
»Det skal vi også lære af,« konkluderede borgmesteren, da han mødte den samlede presse og fremhævede naturligvis mest den Konservative fremgang.
Skulder ved skulder stod Venstres Jan E. Jørgensen, der lige som Liberal Alliance og Dansk Folkeparti fik en lussing af vælgerne.

»Jeg er så glad for, at det lykkedes at bevare det blå flertal, men det er med det yderste af neglene. Venstre har kørt en kampagne, hor vi har spillet meget skarpt ud med at fortælle om forskelle mellem et rødt styre og et blåt styre, og det er måske noget, der mere har gavnet de Konservative end det har gavnet os i Venstre. For vælgerne har sluttet sig sammen og har tænkt »okay, så skal vi altså sikre, at vi fortsat har et fornuftigt styre«, og så har man altså koncentreret kræfterne om borgmesteren. Jeg under borgmesteren et godt valg, men jeg synes, det er ærgerligt, at vi har fået et dårligt,« sagde Jan E. Jørgensen, som nu må se partifællen Malene Barkhus forlade kommunalbestyrelsen fra nytår.
Den Konservative gruppeformand, Flemming Brank, udtrykte lige efter valgresultatet blev offentliggjort, at Konservative er blevet positivt vejet af vælgerne på de resultater, partiet har skabt, men erkender også, at mange nok er blevet overraskede over valgresultatet.

»Der var nok ikke mange, der havde troet, at vi gik frem men hele den kampagne, der har været kørt, også omkring dét, at de Radikale forlod os – det har fået borgerne på Frederiksberg til at støtte op om borgmester Jørgen Glenthøj. Der er ingen tvivl om, at hos borgerne har der også været et ønske om en fornyelse, det var bare ikke Konservative, som skulle levere stemmerne til fornyelsen. Det er så til gengæld gået ud over vores meget gode samarbejdspartnere Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance,« sagde han tirsdag nat.
»Det tætteste jeg kan komme det, er, at nogle borgere har ønsket at markere, at de gerne ville have, at der skulle ske noget andet, og det må vi så prøve sammen med Venstre og i et bredt samarbejde med nye kommunalbestyrelse,« lød det fra gruppeformanden.

Lokalavisen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Radikales Lone Loklindt, Socialdemokratiets Michael Vindfeldt og borgmester Jørgen Glenthøj.
60.008 ud af 84.284 stemmeberettigede gik i stemmeboksene på Frederiksberg, hvilket bringer stemmeprocenten op på 71,19 %. En anelse bedre end i 2013, hvor 70,34% stemte.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

|

Lones lange dag og valgnat …

Julebasar på svensk – en gammel tradition