De betalende har fået julepynt på deres vinduer. Foto: PR.
in

Julelysene lever, men hvor længe?

JULETID. Julelysene er oppe, og mange har bidraget til, at det kunne lade sig gøre. Regningen står dog stadig delvist ubetalt, og det rejser spørgsmålet, hvem skal egentlig betale for julelys i Nørrebros gader?

Af Simon Reenberg

sre@minby.dk

ANSVAR: Den opmærksomme beboer har måske lagt mærke til, at gran og stjerner hænger i bløde buer på tværs af Nørrebrogade.

Private, små erhvervsdrivende, Nørrebro Lokaludvalg og Nørrebro Handelsforening har i samarbejde bidraget til, at julepynten i år breder sig noget mere end sidste år.

To lokale borgere har gjort en ekstra indsatsen for julepynten ved at gå fra dør til dør blandt de erhvervsdrivende for at samle penge ind.

25 virksomheder har valgt at støtte med beløb af varierende størrelse. De to kvinder har ligeledes lanceret en indsamling på Mobilepay, som 81 private borgere har støttet.

»Jeg har boet på Nørrebro i næsten 15 år, jeg kan ikke holde tanken ud om, at vi ikke skal have julebelysning på Nørrebrogade. Og til min store glæde, så er der en positiv ånd omkring det i år,« siger Yildiz Akdogan, der til daglig sidder i folketinget for Socialdemokratiet og som sammen med Charlotte Mejlshede står bag indsamlingen.

Kommunen skal betale

Men julelysene er ikke kun et udtryk for sammenhold på tværs af Nørrebro. Julelysene er i den grad genstand for en politisk diskussion. For hvem skal egentlig betale for julelys, der hænger over en kommunal gade mellem private virksomheder og borgere?

For år tilbage var det Nørrebro Handelsforening, der sammen med de erhvervsdrivende finansierede julelysene. Men i takt med at handelsforeningen er blevet mindre og medlemmerne færre, har de søgt støtte hos Nørrebros Lokaludvalg, som er finansieret af Københavns Kommune.

Støtten fra lokaludvalget er dog blevet mindre med årene, og i år giver lokaludvalget i omegnen er 50.000 kroner, hvor de for blot få år siden har givet over 100.000 kroner.

»Lokaludvalget vil ikke have jul på Nørrebro,« siger Johnny Beyer, der er næstformand i Nørrebro Handelsforenings bestyrelse. Han er skuffet over, at lokaludvalget ikke støttede med de 90.000 kroner, som handelsforeningen havde bedt om.

Johnny Beyer mener i virkeligheden, at lokaludvalget med kommunens penge skal betale hele regningen for lysene.

Erhvervslivet skal betale

Hos Nørrebro Lokaludvalg undrer formand Mogens Petersen sig over, at handelsforeningen ikke kan samle de fornødne midler sammen. Han mener ikke, at det er lokaludvalgets opgave at betale for opsætning af julelys år efter år.

»Vi har været med til at købe kæderne, og vi støtter igen i år med over 40.000 kroner til at få dem sat op. Men vi kan ikke betale det hele, og hvis vi gjorde det, skulle vi så også betale til Blågårdsgade, til Rantzausgade og alle de andre gader?,« spørger han.

Hvorfor giver I 40.000, når handelsforeningen har søgt om 90.000?

»Hvert år bliver der ansøgt om flere penge, end vi har. Der er ingen, som får det, de ansøger om, og 40.000 er et højt beløb,« siger formanden.

Han retter i stedet regningen mod erhvervslivet, som historisk har stået for finansieringen og blandt andet finansieret julebelysningen i Elmegade.

»De tjener rigtig mange penge i december, og de har råd til at kaste tusindvis af kroner efter reklamer på tv og i blade, så kan de også godt støtte julebelysningen i den gade, hvor de tjener deres penge,« siger Mogens Petersen og peger særligt på de store kæder.

»Hvis de små butikker støtter med en lille smule, og de store kæder giver et større beløb, så er pengene der,« siger han.

Forening kan ikke betale

Julebelysningen koster ifølge Nørrebro Handelsforening 250.000 kroner at sætte op. Kæderne har foreningen allerede, men opsætningen skal foretages af en elektriker, og det koster 250.000 kroner for det lys, der hænger i år.

Når pengene fra lokaludvalget, erhvervslivet og de private borgere er kommet ind, er der et underskud, som handelsforeningen dækker.

Johnny Beyer mener personligt ikke, at handelsforeningen kan dække underskuddet til juleudsmykningen næste år.

»Det er synd. Mange borgere har bidraget, det betyder for mig at se, at de gerne vil have det. Men lokaludvalget vil ikke have det, og detailhandlen vil ikke have det, så bliver det svært at få det,« siger han.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Simon Reenberg

Written by Simon Reenberg

Journalist på Nørrebro Nordvest Bladet. Jeg brænder særligt for den gode nyhedshistorie, og jeg forsøger også at starte nogle konstruktive debatter mellem borgerne, som forhåbentlig kan være med til at udvikle vores bydele. Følg Nørrebro Nordvest Bladet på Facebook, hvis du vil deltage.

Story MakerGallery MakerContent AuthorList MakerQuiz MakerEmoji Champ

»De største helte er de modige bangebukse«

|

Vejsalt stresser søens træer