in ,

Her tages byens store beslutninger

Elevrådet fra Kaptajn Johnsens Skole var på den helt store rundtur på rådhuset forleden. De kom tættere på stedet, hvor byens beslutninger tages.

Af Nanna Boye.

nanna@lokalavisen-frb.dk.

 

Byrådssalen, udvalgslokalerne, håndbiblioteket, bryllupssalen, frisk luft i kinderne i rådhustårnet og et kig på kommandocentralen i kælderen.

De godt 20 elever fra elevrådet på Kaptajn Johnsens Skole, kom lidt tættere på stedet, hvor byens beslutninger tages, rådhuset.

Lokalavisen var med på rundturen.

Flere af eleverne var på rådhuset for første gang.

Borgmester Jørgen Glenthøj (K) bød velkommen og herefter blev de vist rundt af deres lærer, Malene Sandfeld. For er der en, der kender rådhuset godt, er det hende. Hun er kommet der siden hun var barn.

»Jeg har fundet din far,« siger August til Malene, da vi går forbi gangen, hvor der er portrætter af alle tidligere kommunalbestyrelsesmedlemmer.

»Min far var lærer og konservativ politiker, og det skulle jeg ikke være, men jeg endte jo med at blive begge dele,« siger Malene.

Malenes far, Preben Pedersen, har været medlem af kommunalbestyrelsen for konservative. Det samme har Malene, der var i kommunalbestyrelsen i årene 2006-2013, og også stiller op i år.

»Jeg savner politik. Det er blevet en del af min identitet, og da jeg er lærer brænder jeg for børn og unge,« fortæller Malene.

Eleverne fik også flere anekdoter fra byrådssalen, ‘klammeriværelset’, festsalen og ikke mindst kantinen, hvor politikerne spiser sammen, når der er lange møder.

Og man spiser med sit parti …

Der var også tid til en selfie med borgmesteren, inden han skulle videre til møder.

»Den længste forhandling jeg har været med til, var et budgetforlig, hvor jeg gik hjem klokken 04.45,« fortæller Malene og fortsætter:

»Hvis I ser politiske debatter fra Folketinget i tv, kan det godt lyde som om de er uvenner, men det er de ikke. Bagefter har de det også hyggeligt på tværs af partier og meninger. Man kan godt være politisk uenig og hygge sammen bagefter.«

I håndbiblioteket står der stadig bøger, men de fleste bruger iPhone og iPad i dag.

 

Hvis jeg kunne stemme

15-årige Daniel siger til Lokalavisen:

»Vi taler politik derhjemme, og for mig er kommunalvalg mere seriøst og vigtigt, end folketingsvalget. Der er ligesom mere på spil.

Jeg mener helt klart at kommunerne skal have større indflydelse. Hvis jeg skulle ønske mig noget, var det mere plads i skolegården, og sådan er det sikkert også på andre skoler.«

14-årige Frederik vil gøre noget ved byens skrald.

Hvis jeg bestemte, skulle der mange flere skraldespande i byen. Det er godt, at man kan stemme og borgerne har indflydelse. Selv om det ligger lidt ud i fremtiden før jeg kan stemme, er det godt at man som borger har indflydelse.

12-årige Laura siger:

»Jeg ville få tjekket alle toiletter på folkeskolerne. De er ofte ret ulækre. Skolerne skal også have en kantine eller bare et rum, hvor eleverne kan mødes og spise sammen. Det vil også give noget socialt på tværs af klasserne.«

Den jævnaldrende veninde, Cornelia siger:

»Hvis jeg sad i kommunalbestyrelsen ville jeg opsætte flere skraldespande i byen. Når de er overproppede, flyder der skrald på gaden. En frivilligdag, hvor alle byens borgere mødes og rydder op i byen. Jeg ville også sætte fokus på undervisningen i skolerne, så alle – også dem der har svært ved at læse eller skrive – får mere hjælp. Bedre faglighed og fokus på hjælp til alle, der har behov.«

11-årige Bjørg, vil gerne have mere grønt i byen: »Der er ikke så mange stille og rolige steder i byen. Det vil jeg sørge for, og så er jeg glad for, at jeg får mulighed for at stemme en dag.«

Eleverne får en indsigt i livet på rådhuset, og hvem ved måske, følger de lidt mere med i kommunalvalget på tirsdag, men en ting er sikkert. Nu ved de også hvorfor det er vigtigt at stemme …

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Livstykket Liva

FIF-damer spillede lige op med Ajax Københavns ligareserver