Ildsjælene bag Sluseholmens nye restaurantskib ¿Vandvid¿ er håndværkerne Jens Emil Nielsen (rødt) og Ivan Nielsen samt administrator Dorrit Saietz. Foto: Michael Paldan
in

En række tilfælde skabte Vandvid

RESTAURANTSKIB. En hel del tilfælde og en kop kaffe på en café i Sluseholmen førte til, at tre ildsjæle for tre måneder siden kunne slå dørene op til det nybyggede restaurantskib ‘Vandvid’, hvor alt er hjemmelavet, og intet er tilfældigt.

Af Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

PÅ VANDET: Det sker faktisk, at gode idéer fødes af ildsjæle med skæve hjerner, et væld af sammentræf og en enkelt kop kaffe. Det er nemlig sådan historien om Sydhavnens flydende restaurant ’Vandvid’ tager sin begyndelse.

På kajpladsen tættest ved Teglværksbroen på Ben Websters vej 3 er et restaurantskib flyttede et restaurantskib ind 2. august. Bag står de tre ildsjæle Ivan Nielsen, Jens Emil Nielsen og Dorrit Saietz, som fortæller:

»Det her er en historie om alle mulige tilfældige sammentræf. Ivan har sit eget byggefirma og har bygget i mange år. Han skulle så hjælpe en pige, han kender, som havde fået en husbåd herude og skulle have noget arbejde udført. En dag gik han så om hjørnet for at få en kop kaffe på den lokale café,« fortæller hun, og Ivan Nielsen fortsætter:

40 tons beton senere

»Her faldt jeg i snak med caféejeren og sagde, at det kunne være sjovt at bygge en restaurant på vandet, og så sagde han, at han godt kunne skaffe mig en plads. Fire dage senere gav jeg ham en tegning, og så gik han ind til grundejerforeningen, som sagde, at de rigtig gerne ville have en restaurant på vandet,« siger han.

Ivan Nielsen tog straks fat i Jens Emil Nielsen, som står bag snedkeri- og designvirksomheden Zelephant, og sammen drog de to på jagt efter et eller andet, der kunne flyde på vandet. Jagten bragte dem til Svanemøllen:

»I Nordhavn fandt vi en gammel betonflåde på fem gange tyve meter, som havde indeholdt benzintanke til sejlbåde ved Svanemøllen. Den købte vi og fik bjærget den op fra havnens bund. Dem, vi købte den af, grinede lidt i skægget, da vi sagde, hvad vi skulle bruge den til, og da vi fik skåret den op, opdagede vi, at der var 14 rum nedenunder, som skulle bores fri for beton. Vi taler om 40 tons beton, så det er var et tungt arbejde, der tog tre måneder,« fortæller Ivan Nielsen.

100 procent håndlavet

Herefter stod den på 10 tons indkøbt jern, som ildsjælene svejsede sammen til det skelet, der i dag bærer Restaurant Vandvid. Hjemmelavet håndværkskunst er en æressag for ildsjælene bag restaurantskibet, og når man træder indenfor, bliver man da også straks mødt af herlighedsværdien, der emmer ud af stedet:

»Jens Emil og jeg har konstrueret alt selv uden hjælp fra arkitekter og ingeniører. Vi har faktisk kun haft en skibsingeniør til at godkende vores arbejde. Han har skrevet under på et hav af godkendelser til Søfartsstyrelsen,« forklarer Ivan Nielsen og uddyber:

»Det er virkelig vigtigt for mig at sige, at vi selv håndlaver alting. Tag nu vores bordplader som alle er lavet af forskellig slags træ. Træet i et af bordene er eksempelvis hentet op fra Storebælt, da de skulle udgrave tunnelen. Efter opgravningen blev stammen lagt til tørre i en kælder i 12 år, hvorefter Nationalmuseet kom og gav mig en kulstof 14-prøve, der fortalte, at det var 8.000 år gammelt,« siger han.

Rundvisningen er nået ned i de udgravede rum i bunden af restaurantskibet, hvor der i dag er køkken og toiletfaciliteter. Her står det atter klart, at ildsjælene har hænderne sat overordentligt godt på. Kølerum, køkkenborde ja selv håndvaskene har de selv hugget ud af granit.

Økologiske fristelser

Og menuen? Ja den står de tre kreative ildsjæle naturligvis også bag. Her er økologi det altafgørende kodeord, ligesom valget af lokale leverandører er i højsæde. Det fortæller Dorrit Saietz, der sagde sit journalistjob på Politiken op for at blive administrator med snor i regnskaber, ansøgninger, tilladelser og markedsføring på projekt Vandvid:

»Når Svanholms malkekøer føder en kalv, bliver den normalt aflivet, men nu kommer den så i stedet ud på en lille ø, der hedder Glænø. Det er et projekt, hvor kalvene bliver opfedet på græs, til de er stude, hvorefter de bliver til noget lækkert økologisk kød. Ivans nabo laver desuden de lækreste økologiske grøntsager, som vi serverer i restauranten,« siger hun.

Keramikerens inspiration

Sådan bliver fortællingerne ved og ved og ved i Restaurant Vandvid. Havørrederne kommer fra Danmarks første økologiske opdræt, der bliver drevet af en bekendt i den lille by Bisserup. Mens kaffen er sammensat af en verdensmester, der har taget vandprøver for at få det helt rette samspil mellem vand og bønner.

Og så er der selvfølgelig hele historien om stellet på restaurant Vandvid, som Ivan Nielsen beretter:

»Alt vores stel har vi fået lavet af den 82-årige keramiker, Niels Refsgaard, som var meget inspireret af vores projekt. Han sagde, at han gerne ville lave et stel til os, og vi skulle ikke give noget for det. Han har nu lavet et stel for 150.000 kroner til os, vi ville jo så i det mindste gerne betale for leret og gassen, han har brugt, men han gentog bare, at han ikke ville have noget for det,« fortæller han.

Vil du læse mere om de tre ildsjæle og deres restaurantskib, så besøg: Vandvid.com

Velbekomme.


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Benedicte Lorenzen

Written by Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Ellen Hillingsø er revytidens darling Liva Weel

Svedig stemning og fyldt dansegulv