Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) plantede kinesisk træ på Tåsinge Plads med ambassadør H.E. Mme. Deng Ying i sidste uge. Foto: Michael Paldan
in

Sur 😠

Tibetflag uønsket ved træplantning

Lokal borger blev bedt om at fjerne Tibetflag fra sin jakke af ansatte i Københavns Kommune. Ellers ville den kinesiske ambassade ikke dukke op og plante træ på Tåsinge Plads.

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

Gave: Marie Asmussen er borger på Ydre Østerbro og blandt de aktive, da Tåsinge Plads skulle udvikles.

Da den kinesiske ambassadør og Københavns teknik- og miljøborgmester skulle plante et kinesisk træ i sidste uge på pladsen, var Marie Asmussen da også til stede.

Hun mødte op med et lille tibetansk flag på sit halstørklæde. Det vakte så meget opsigt, at hun fik en henvendelse fra ansatte i Københavns Kommune.

»Jeg blev bedt venligt om at tage det af, ellers ville ambassadøren ikke deltage,« fortæller Marie Asmussen, hvilket blev bekræftet af kommunens ansatte over for Østerbro Avis.

Repræsentanter fra ambassaden havde tilsyneladende opdaget det diskrete flag.

En komité er ved at undersøge det danske politis rolle i forbindelse med, at den kinesiske præsident var på besøg i 2012, og demonstranter blev bedt om at fjerne tibetanske flag. Politiet overværede arrangementet i sidste uge, men de henvendte sig ikke til Marie Asmussen.

Inspirerer Kina

Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) kendte ikke til episoden, før han blev fortalt om den, efter træet var plantet.

Han understreger derfor, at han ikke stod bag, at flaget skulle fjernes.

Men han konstaterer, at kinesiske repræsentanter har det svært med ytringsfrihed omkring Tibet-sagen.

Morten Kabell understreger, at Københavns samarbejde med den kinesiske storby Guangzhou er en del af at udbrede grønne og klimavenlige løsninger på verdensplan.

»Det vil være dumt ikke at samarbejde med dem, der vil det,« mener han.

Og uden at protestere direkte mener han, at kineserne kan påvirkes.

»Et arrangement som det her, hvor vi kan fortælle om borgerinddragelse, sætter tankerne i gang. Det kan være med til at inspirere i Kina,« siger han og understreger samtidig, at han ikke er så naiv, at han forestiller sig, at der bliver demokrati i Kina fra den ene dag til anden på grund af dette samarbejde.

Ni kinesiske træer

I fjor modtog kommunen ‘Guangzhou International Award for Urban Innovation’ for klimaprojektet på Tåsinge Plads.

Juryen i Kina har vurderet, at Klimakvarteret er et godt og lærerigt eksempel på, hvordan andre byer i hele verden kan arbejde med at tilpasse sig til det skiftende klima og samtidig involvere borgerne.

Prisen er på 138.000 kroner, og dem har Københavns Kommune valgt bruge på at plante ni kinesiske træer på og omkring Tåsinge Plads – både såkaldte kinesertræer (koelreuteria paniculata) og kinesiske pæretræer (pyrus calleryana). Første spadestik blev taget af Morten Kabell og den kinesiske ambassadør H.E. Mme. Deng Ying i onsdags.


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

V-spidskandidat: Nu betaler jeg

Politikere kaster sig ind i idrætskamp