Jojo -den er god nok. Fuglene er langsomt
in

Fuglene er vendt tilbage til søen

bynatur. Efter en lang periode med fugledød, er fuglene nu stille og roligt vendt tilbage til Damhussøen.

Af Jan Diament

jan@minby.dk

Fugleliv: Efter fugledøden, hvor fuglene fik infektioner og parasitter, forsvandt en meget stor del af fuglene fra Damhussøen.

Men nu er de ved at vende tilbage igen.

»Der har været tomt i søen i lang tid. Sidste års fugledød i Damhussøen skyldtes et sammentræf af omstændigheder. De fugle som lever af søens bundvegetation, blev ramt af en parasit som angreb deres lever,« fortæller Per Stengade, der sidder i Vanløse lokaludvalgs miljøgruppe og i Enggruppen, hvis formål det er at pleje brugernes interessere omkring Damhussøen og -engen. Han bor tæt ved søen.

Samtidigt var bundvegetationen næsten forsvundet, hvilket muligvis skyldtes en voldsom tilvækst af den invasive Galisiske Sumpkrebs hærgen på søbunden.

Lappedykkere gået fri

»Ligeledes var det på et tidspunkt, hvor fuglene skiftede fjer og havde svært ved at flyve væk til søer, hvor der var noget at spise,« fortæller han.

Parasitten har ikke ramt de fiskespisende lappedykkere, skarver samt grågæs, som græsser på landhorden.

»Og mågerne har det fint.Det lader til, at krebsen er stærkt i tilbagegang, og bundvegetationen har haft det fint i år. Så nu begynder fuglene, som nævnt, at samles i søen igen,« fortæller Per Stengade.

Denne sommer har der været omkring 30 svaner mod 150 sidste år.

Flokke af blishøns

»Og her i efteråret er der kommet flokke af blishøns og troldænder, som nu holder til på vandet. Men gråænder er der endnu ikke mange af. Det lader dog til, at fuglene er kommet sig og langsomt kommer tilbage til søen. Og der er ikke registreret unormal fugledød i årets løb,« slutter han.

I flere år har der værfet viber med unger på Damhusengen. Nu bliver det spændende hvor mange viber, der vender tilbage til deres gamle hjem.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Mere trafik kan give problemer omkring skole

Radikale: Ældre skal bo på vandet