|
Kulturen er en mærkesag for SF¿s kandidat og valbyborger Maria Frej

»Valby Bibliotek er en mærkesag«

SPÅDOMME. Hvad bliver den største gevinst for Valby i næste valgperiode? I artikelserien ‘Den politiske krystalkugle’ i denne uge spår SF’s kommunalvalgskandidat og valbyborger Maria Frej om Valbys kulturelle udvikling i de næste fire år.

Af Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

FREMTID: SF’s lokale kandidat, Maria Frej, er allerede medlem af Borgerrepræsentationen, hvor hun sidder i Kultur- og Fritidsudvalget. I denne uge vil den politiske krystalkugle derfor spå i kulturens retning:

På Budget 2018 har forligspartierne sat 1,7 millioner kroner af til at planlægge en flytning af Valby Bibliotek til Toftegårds Plads, hvordan vil det udvikle sig?

»Et nyt bibliotek på Toftegårds Plads er en af mine mærkesager, som også har været et lokalt ønske meget længe. Jeg har selv tidligere siddet som suppleant i Valby Lokaludvalg, hvor vi har talt om, hvad der skulle ske med området, så det er en drøm, at det faktisk sker noget nu. Når man først har fået Borgerrepræsentationen til at forpligte sig til en forprojektering her, så er det svært at stoppe det. Godt nok er der kun afsat 1,7 millioner kroner her og nu, men det leder til det næste skridt og det næste. Det er også interessant at se på, hvad der skal ske med resten af Toftegårds Plads. Det er en stor plads, som på den ene side er svær at gøre noget ved, men som samtidig rummer mange muligheder. Potentialerne skal undersøges, og det er noget af det, der kommer til at ske de næste fire år.«

Hvad bliver den største gevinst for Valby i næste valgperiode?

»For mig som kulturperson bliver det nye bibliotek og hele udviklingen af Toftegårds Plads den største gevinst, Valby får, fordi potentialet for et frodigt kulturliv i Valby er så stort. Vi har jo også et teater, og der kunne sagtens være grobund for et spillested osv. osv. Så er der nogle mindre ting, som også vil blive en gevinst i de kommende år, og det kunne for eksempel være kunstgræsbanen i Rikken, som vi fik lavet et forlig om på mødet i Kultur- og Fritidsudvalget torsdag.«

København vokser med cirka 10.000 borgere om året. Hvordan kommer det til at påvirke Valby de næste fire år?

»Det vil kræve at man taler om boliger, og at man taler endnu mere om trafik. Byen vil blive belastet af den trafik, vi får, og her mener jeg fra et rødt udsyn, at vi skal have endnu mere kollektiv trafik og endnu flere cykler, for vi kan ikke rumme flere biler. Det betyder også, at vi skal have flere faciliteter til børn unge og ældre. Og så selvfølgelig kulturfaciliteter og -tilbud: Borgerne skal have mulighed for et rigt åndsliv, og for at udfolde sig kreativt.«

15 sekunders fri tale

»Det er vigtigt, at vi ikke glemmer at tale kulturen op. På finansloven fylder kulturen kun en procent, og det er nok cirka det samme i København. Hvis man i diverse undersøgelser bliver bedt om at vælge, hvor man ville spare, så tager mange kulturen, fordi det virker som det, der gør mindst ondt at spare på. Men hvis man vender den om og tænker på hvor få penge, der er tale om, og hvor meget det betyder, at man kan læse en bog, høre musik, se en film, så tror jeg de færreste mennesker vil undvære kulturen. Jeg tror, vi har en stor opgave i at tale kulturdagsordenen op og forklare, hvorfor den er vigtig.«


SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Luftens usynlige dræbere

Countrydronning giver koncert på Bartof Station