Diget ved Dragør Nordstrand. Øresund var ved stormfloden 4. januar lige oppe og slikke overkanten af diget. Foto fra Niras¿ rapport 'Stormflodssikring Dragør Kommune' fra 29. august i år.
in

Digelag beder kommunen overtage dige ved Dragør Nordstrand

DIGER. Digelaget for Dragør Nordstrand beder Dragør Kommune overtage hele ejerskabet af diget – kommunen ejer diget ved Søvang og den gamle by.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

DRAGØR: Dragørs by-, erhvervs- og planudvalg skal i dag tirsdag på sit møde klokken 17.00 tage stilling til en anmodning fra Dragør Nordstrands kystbeskyttelseslag om at overtage hele ejerskabet for diget langs Nordstranden. Dragør Kommune ejer i øjeblikket 25 procent af diget.

Digelaget skriver i sin anmodning til kommunen, at Dragør Kommune har ejerskabet for Søvangsdiget og det lille dige omkring den gamle by.

»Derfor bør Dragør Kommune også overtage Nordstrandsdiget, så vi får ens vilkår, uanset hvor vi bor,« skriver Dragør Nordstrands kystbeskyttelseslag.

Ikke med samme lovhjemmel

I sagsakterne fremgår det, at Nordstrandsdiget er anlagt med hjemmel i Kystbeskyttelsesloven, og i den står der, at et dige som udgangspunkt skal betales af de grundejere, som opnår beskyttelse.

Diget ved Søvang er derimod anlagt som en forudsætning i tilladelsen til, at Søvang blev udstykket til helårsboliger. Og beskyttelsen om den gamle by er anlagt for at beskytte spildevandssystemet – ingen af digerne tager udgangspunkt i Kystbeskyttelsesloven.

Digelaget på Nordstranden rejste samme ønske i 2008, og dengang fik Dragør Kommune en juridisk vurdering af muligheden for en frivillig kommunal overtagelse af diget samt fremtidig betaling for drift og vedligehold.

Svaret fra juristerne var, at der skal en konkret begrundelse til med udgangspunkt i almennyttekriteriet, og at digelagets betragtning om lighed for borgerne hvad angår diger ikke vurderes at opfylde kriteriet om almennytte.

Stor digeudbygning skal besluttes

Forvaltningen oplyser desuden i sagsakterne, at Dragør Kommune fortsat står ved tilsagnet om at betale et forhøjet bidrag til drift og vedligeholdelse af diget, som svarer til den udgift, kommunen har til de øvrige diger i kommunen.

Dragør Kommune skal som fortalt i sidste uges avis i gang med en større høringsproces til december/januar i forbindelse med en stor udbygning af kystbeskyttelsen i kommunen. En udbygning der er estimeret til at koste 120-388 millioner kroner, alt efter beskyttelsesniveau.

Forvaltningen anbefaler, at politikerne først tager stilling til digelagets ønske, når man i andet halvår 2018 skal træffe beslutning om denne samlede kystbeskyttelse for Dragør Kommune.

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

|

Borgmester politianmelder byrådsmedlem

Farvel: Endnu en Radikal forlader pladsen