Arkivfoto: Martin Sørensen
in

Slagtergårdene overgiver sig aldrig

STØTTEFEST. Enghavevej bliver lukket for en stund, når vesterbroerne lørdag holder en støttefest i håbet om at finde opbakning til at redde slagtergårdene.

Af Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

BEVAR SLAGTEGÅRDENE: 2017 kan indtil videre ikke karakteriseres som det bedste år for Vesterbros nedrivningstruede slagtergårde på Enghavevej. I april afviste Slots- og Kulturstyrelsen at frede dem, men opfordrede dog til at bevare de historiske gårdmiljøer ved kommunal planlægning. Et stort flertal i Borgerrepræsentationen nedstemte dog en bevarende lokalplan på et møde i maj.

Det får dog ikke vesterbroerne bag Facebook-gruppen ’Bevar slagtergårdene, Vesterbros kulturarv’ til at helme. Kampen fortsætter nemlig på lørdag 23. september, hvor Enghavevej bliver spærret af til fordel for en støttefest for de gamle industribygninger.

Den sidste af sin slags

En af de store forkæmpere er historiker, arkæolog og vesterbroer Hanne Fabricius, der har kæmpet for slagtergårdene siden 2009:

»Vesterbro har været slagterkvarter siden 1577, og det er som om, vi skal rydde historien af vejen, så vi ikke opdager, at der har været nogen før os. Det er ganske forfærdeligt, for slagtergårdene på Enghavevej er jo de sidste af sin slags, der eksisterer. I det hele taget er den her karré unik, fordi den ikke er bygget ret meget om gennem tiden. Særligt nummer 10, som var Storm P.s barndomshjem, har man ikke rørt meget ved siden opførelsen i 1860’erne,« fortæller hun.

Historikeren korser sig over de politikere, der mener, at slagtergårdene skal erstattes af luksusboliger uden bopælspligt. Et forslag, som vil slå bylivet ihjel, mener Hanne Fabricius:

»Hvis vi skal holde liv i Vesterbro, skal vi beholde nogle af de her historiske områder, for her emmer af kreativitet og liv. De giver et løft til en bydel, og de er vigtige, for ellers dør bydelen fuldstændig. Det er det, der er så vigtigt, og det er det, vi gerne vil sige med vores støttefest,« fortæller hun og fortsætter med en bredside:

»Det kan godt være, at vi ikke er så kloge i Danmark, men vi behøver ikke at være så dumme, at vi gør lige det modsatte af, hvad alle andre har fundet ud af i hele verden. Man ved, at hvis vi bevarer de historiske steder i byen, så tiltrækker det turister. Det får et byområde til at blomstre op.«

En mangfoldig støttefest

Vesterbros kreative mangfoldighed bliver da også rigt præsenteret, fra kl. 14.30 på lørdag, når gadefesten begynder.

Her vil musikere synge deres budskaber ud på de to scener Kødhammeren og Spækbrættet. Her vil lokale poeter sende deres opråb til folket. Her vil politikere tale. Og så kan man blive klogere på, hvordan det gamle industrikvarter kan bruges på en alternativ måde.

I september har de lokale Vesterbrobaserede arkitekter Primus Arkitekter nemlig skabt en mulig fremtidsløsning, som bevarer det gamle og mixer det med ny byudvikling med boliger og grønne områder. En løsning, de vil præsentere på lørdag og som arkitekterne selv kalder ’En byrumsmosaik med hukommelse. Tankegangen om at blande nyt og gammelt skræmmer som udgangspunkt ikke Hanne Fabricius:

»Jeg har ikke noget imod, at man blander nyt og gammelt, bare der er liv, og der er en god årsag til det,« siger hun.


Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Loading…

Istedgade samler folket til gadefest

Frivillighed blomstrer, men begrænses