Peter H. Olesen har tidligere udgivet otte digtsamlinger og tre romaner. Nu er han aktuel med en digtsamling om Nordvest

Ny digtsamling beskriver en fremmeds møde med Nordvest

LOKAL POESI. I slutningen af januar udkom digtsamlingen ¿Frederiksborgvej og andre digte¿. Digteren bag hedder Peter H. Olesen, som for et år siden skiftede adressen på Frederiksberg Allé ud med Frederiksborgvej.

Af Julie Stougaard

js@minby.dk

Digtsamling: Solen skinner fra en skyfri himmel og kaster sit varme lys ned over Frederiksborgvej, hvor Peter H. Olesen bliver fotograferet af Nørrebro/Nordvest Bladets fotograf.

Ind i mellem billederne fortæller han ivrigt om kvarteret og dets historie, som han er blevet bekendt med efter grundig research i forbindelse med hans digtsamling ’Frederiksborgvej og andre digte’.

»Det her er Glud & Marstrands gamle fabrik. Det er dem, der blandt andet producerede det blå emaljekøkkentøj som for eksempel Madam Blå,« fortæller Peter H. Olesen og peger på bygningens graffitiprægede mursten, hvor initialerne G&M stadig er mejslet ind.

Selv bor han også på Frederiksborgvej, ganske få meter fra den gamle fabrik. Her flyttede han til i marts sidste år efter i flere år at have boet på Frederiksberg Allé. En herskabelig adresse i en herskabelig lejlighed, som må siges at være lidt af en kontrast til den 60 kvadratmeter store lejlighed på femte sal på Frederiksborgvej, som den 54-årige digter deler med sin kæreste i dag. Men han er langt fra utilfreds med sin nye adresse i 2400.

»Vi flyttede, fordi lejligheden på Frederiksberg Allé skulle renoveres, og det ville blive for dyrt at blive boende. Og så fandt vi den her lejlighed på femte sal, som har en fantastisk udsigt ud over byen. Jeg kan se Grundtvigskirken og helt ud til Østerbro,« siger Peter H. Olesen og smiler.

Om at være ny

Han beskriver sig selv som et rastløst menneske og forbinder det med klaustrofobi at skulle bo det samme sted hele livet. Digteren, der oprindeligt er fra Vejle, er da også flyttet otte gange på ti år, og han er heller ikke sikker på, at han skal bo i Nordvest resten af sine dage. Men lige nu bor han altså her, midt på solrige Frederiksborgvej, og det er fra sit hjem blandt grønthandlere og graffiti, at han på blot tre måneder i foråret 2016 skrev digtsamlingen ’Frederiksborgvej og andre digte’, som netop er udkommet.

Her var han lige flyttet ind på adressen på Frederiksborgvej, hvilket han har valgt at tydeliggøre i digtene.

»Digtene handler om at være ny i området og om at betragte det område, man er kommet til. Og jeg har været meget bevidst om, at det ikke skulle være en kærlighedserklæring til Nordvest. Mange synes, at det er et meget autentisk område, at det er som at være på slumsafari, og at det er det, der gør det så tiltrækkende. Men jeg synes, det er mærkeligt at være nytilflytter og lave en kærlighedserklæring til området og fortælle borgerne, hvor autentiske de er,« siger Peter H. Olesen og tilføjer:

»Jeg vil ikke være belærende. Jeg er ikke en meningsmager – folk skal heller ikke fortælle mig, hvad jeg skal tænke.«

Svanevej og forandringer

Han interesserer sig altid meget for det område, han bor i, læser op på dets historie og følger med i, hvad der sker.

Og som ny, dedikeret Nordvest-borger har han ikke kunnet undgå at høre om de uroligheder, der har præget hans nye bydel de sidste år. Et af digtene i samlingen omhandler da også skyderiet på Svanevej, som har gjort indtryk på Peter H. Olesen. Urolighederne får ham dog ikke til at føle sig utryg.

»Jeg har ikke selv oplevet noget, der har fået mig til at føle mig utryg, men jeg kan da godt forstå, at folk protesterer. Jeg tænker over det, når jeg går på Svanevej, hvor der var skyderi. Så tænker jeg over, at ’her var der måske meget blod på fortovet’. Det er noget, jeg er bevidst om, men det er ikke noget, der gør mig utryg,« siger han.

Han sætter stor pris på, at der er et leben i Nordvest, at der altid er folk på gaden, også i nattetimerne. Og så at det er et område, der i den grad er i forandring. Faktisk så meget at nogle af beskrivelserne af området i hans digte ikke længere er helt up to date med virkeligheden.

»For eksempel skriver jeg i et af digtene om en mur lige herovre, hvor der var malet med graffiti, og nu er den væk,« fortæller han og peger over på en tom grund på Frederiksborgvej.

Hipster eller ej

Han håber, at forandringerne ikke betyder, at Nordvest ender med at blive den nye hipsterbydel, som flere spåmænd jævnligt spår den til.

»Det tror jeg heller ikke, at der er nogen fare for, for de unge, som flytter hertil, kan jo netop godt lide området som det er, at det er autentisk. Men på den café, hvor jeg godt kan lide at komme, Fovl hedder den, der er de begyndt at have digtoplæsning, og der kan man vel tale om, at der er fare for, at det bliver lidt hipsteragtigt,« siger Peter H. Olesen og trækker på smilebåndet.

Om man er hipster eller ej, så mener han, at alle, der har et forhold til Nordvest, kan få noget ud af at læse hans nye digtsamling.

»Den er meget enkelt skrevet, der er ikke en masse metaforer, så alle kan læse den. Den kan måske være med til at vise, at det ikke kun er unge piger, der selv skriver digte, der kan læse digte,« siger Peter H. Olesen og smiler.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Julie Stougaard

Om journalisten Julie Stougaard

Journalist på Nørrebro/Nordvest Bladet. Jeg brænder for at skrive historier, hvor læseren får bydelene helt ind under huden og møder mennesker med noget på hjerte.

Set fra 2100: Hvad storbyen kan lære af landsbyen

Bispebjerg belønner to ildsjæle